130. Kuchtička Mišelína spáchala: Jablečné čipsy s malinovou příchutí

Že se dají udělat čipsy jen z brambor? Ne ne, můžete je udělat prakticky z čehokoliv. 😁 Já se inspirovala jablečnými čipsíky z Lidlu, které jsem si chtěla udělat hezky doma a dle svého. Jasně, můžete tomu říkat křížaly, v podstatě se jedná o usušené plátky jablek, které však můžete trochu vytunit. 😍

Takové jablečné čipsy/křížaly totiž mohou mít spoustu příchutí. Zkusit můžete například skořicové – jednoduše plátky jablek před sušením zaprášíte mletou skořicí. Samozřejmě můžete použít nejrůznější mleté koření. Já zkusila jablíčka vylepšit malinovou příchutí. Jednoduše jsem pomlela lyofilizované maliny a prášek z nich zamíchala do na plátků nakrájených jablíček. Takto můžete použít jakékoliv lyofilizované ovoce, které lze namlet na prášek.  😍

Co se týče jablíček, můžete na tento snadný recept zužitkovat třeba velkou jablečnou úrodu ze zahrady. Potom vám odpadne přemýšlení nad tím, co s přebytkem jablek. A pokud zahradou a jabloní nedisponujete, tak holt musíte pro jablka do obchodu. Doporučuju vybírat odrůdu, která je sladkokyselá, úplně bych se tedy vyhnula žlutým jablkům Golden. Výborné budou Jonagold, Red Prince, Gala… 🍎

Slupku z jablek nemusíte loupat, ale určitě je pořádně omyjte a zbavte jadřinců.

Jablíčkové čipsy s malinovou příchutí můžete darovat jako krásný domácí hand made jedlý dárek – třeba k Vánocům nebo jen tak pro radost. 😇

Ňamky, co tam nutně musí být (na 2 velké sklenice):

  • 10 velkých jablek (cca 2 kg)
  • 30 g lyofilizovaných malin (nebo jiného ovoce)

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • Mlýnek
  • Nůž, prkénko
  • Plechy na sušení
  • Pečpapír
  • Velká mísa
  • Velké sklenice s víčky – objem 700 až 750 ml
  • Volitelně – etiketa, provázek na ozdobení jedlého dárku

Jablka pořádně omyjte a osušte. Zbavte jablka jadřinců, bubáků a stopek. Jablíčka nakrájejte na co nejtenčí plátky – půlměsíčky.

Namelte lyofilizované maliny na jemný prášek – například za pomocí elektrického mlýnku na kávu.

Nasypte prášek z malin na naplátkovaná jablka ve velké míse a opatrně promíchejte, aby se prášek přenesl nejlépe na všechny jablečné plátky.

Jablka rozmístěte na pečpapírem vystlané plechy.

Sušte na 60 °C v horkovzdušné troubě s pootevřenými dvířky do naprostého usušení čipsů. Bude to trvat cca 10 hodin, ale záleží na tloušťce a šťavnatosti jablíček.

Hotové jablečné čipsy umístěte do uzavíratelné sklenice a dobře utáhněte víčko. Skladujte na suchém místě v temnu při pokojové teplotě. Trvanlivost je při dobrém skladování klidně půl roku i víc.

Tip! Sklenici můžete dát ozdobné víčko a nalepit na ni etiketu. Jablečné čipsy s malinovou příchutí budou pěkným jedlým dárkem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru