Za vznikem tohoto receptu na zdravý citrónový dortík s tvarohem a bez přidaného cukru stojí můj přítel E. – právě on totiž domů donesl síťku citrónů. Většinou citróny nekupujeme, pro těch pár kapek do čaje nám stačí citronka, nicméně tentokrát si E. usmyslel, že si vyrobí směs pro přípravu léčivého zázvorovo-citrónovo-medového čaje do zásoby a poctivé citróny k tomu byly náramně potřeba! Nespotřeboval je samozřejmě všechny a tak vyvstala otázka, co se zbytkem? Na pití vody s citrónem mě neužije, zkrátka mi to nechutná. Bylo mi ale citrónů líto a tak jsem začala dumat nad tím, co z nich vytvořit…. dokud jsou čerstvé, že jooo. 😊
Hned prvním nápadem byla citrónová buchta přelitá citrónovou polevou, nakonec jsem to ale zamítla – na tu dojde jindy. Zrovna byl víkend a neměla jsem nic moc v plánu, takže jsem do přípravy dezertu mohla vrazit více svého času. Nakonec se mé myšlenky ustálily kolem nápadu vytvořit citrónový dort. Trošku jsem se bála, co z toho vyleze. Z dětství mám v hlavě totiž zafixované oplatkové sušenky s příchutí citrónu, které mi šíleně moc nechutnaly. Kvůli těmhle sušenkám vznikla moje averze na citrón ve sladké úpravě. 🙈😂 Nakonec jsem si ale dodala odvahy a pustila se do citrónového dortového majstrštyku.
Citróny do dortu padly hned dva celé a to i včetně kůry. Vzhledem k použití citrónové kůry doporučuju, abyste si na tuhle dobrotu koupili spíše BIO citróny, které nejsou chemicky ošetřené. Pokud je u vás k dostání nemáte, tak ty obyčejné citróny aspoň pořááááááááádně vydrbejte pod teplou vodou. Alternativou je také použití sušené kupované citrónové kůry, ovšem pokud ani na sáčku nebude BIO, tak se obávám, že výrobce použil pro výrobu kůry běžné citróny.
Dort jsem opět sladila alternativně – tedy žádným bílým ani třtinovým cukrem, medem, čekankovým sirupem a dalšími vysokokalorickými sladidly. Vzala jsem si k ruce oblíbené sukralózové sladidlo, které je bezkalorické a také obyčejné sušené datle. Když datle namočíte do horké vody a následně rozmixujete na hladkou pastu, poslouží jako zdravé sladidlo. Nelze je však pro jejich tmavou barvu použít pro doslazení krému – přeci jen předpokládám, že citrónový dort toužíte mít krásně žlutý. 💛😊 Datle jsem vždycky mixovala v mixovací nádobce, tentokrát jsem je ovšem zkusila rozmixovat v hrnci pomocí klasického tyčového mixéru a výsledek byl daleko lepší! Za pár sekund jsem získala dokonale rozmixovanou datlovou pastu. Vodu, ve které se datle namáčely, nevylévejte a použijte ji na doředění těsta. Je totiž provoněná datlemi a jemně nasládlá, byla by škoda toho nevyužít a vylít ji do dřezu.
Co se týče želatinového vršku dortu, byl to spontánní nápad, který mne napadl až během samotného procesu tvoření dortu. Bylo to velice dobré rozhodnutí, díky želatině obarvené kurkumou a s přidanou citronovou kůrou dostal dort takový magický vzhled. Nemůžu si pomoct, ale připomíná mi Slunce – ano, to velké Slunce kdesi ve vesmíru… ne to mírné sluníčko, co známe z oblohy… ale tu obrovskou hvězdu plnou rozžhaveného plazmatu. I přes vizuální podobenství se Sluncem má ovšem dort přesně opačný efekt, Slunce totiž hřeje, ale dortík úžasně chladí. 😁
Dort jsem robila 4. března navečer a nechala ho přes noc pořádně zatuhnout v ledničce. Určitě na něj nespěchejte a dejte mu čas. Krém i želatina se vlivem chladu krásně zpevní, chutě se příjemně rozloží. Připravte se na to, že vám bude celá chladnička vooonět po citrónech. 😊 Nebyl mou jedinou radostí toho dne, už ráno jsem totiž vyrazila na dlouhou procházku a kochala se prvními rozkvetlými kytičkami v místním zámeckém parku. Cesta mě dovedla až k hřbitovu, naproti kterému bylo otevřené květinářství. Za výlohou jsem uviděla malé květináčky s hyacinty a hned jsem se drala do obchodu – mé srdce již několik dní toužilo po novém hyacintím kamarádovi, který by svým květem rozzářil domov a svou vůní ho ponořil do opravdové jarní atmosféry! Květinářství bylo takové dosti retro, nicméně za pokladnou se na mě usmívala milá paní a měla jsem uvnitř sebe takový dobrý pocit z toho, že ten malý krámeček podpořím tím, že si něco koupím. Neodolala jsem a k panu hyacintovi, kterému nyní říkám Bořek, jsem si pořídila ještě zápich do květináče s krásným jarním kohoutkem. Paní sice povídala, že je to slepička, ale já s ní nesouhlasím! Je to kohout jak vyšitej! Já totiž kohouty zbožňuju! 😍💛 No a aby těch radostí nebylo málo, našla jsem ještě cestou domů putovní kamínek. Sama tyhle kamínky maluji a mám vždy velkou radost, když se mi podaří najít kamínek od jiné tvůrkyně/jiného tvůrce.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na formu o průměru 28 cm):
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 50 g tmavé žitné hladké mouky
- 250 g polotučného tvarohu v kelímku
- 250 g tučného tvarohu v kelímku
- 50 g vanilkového proteinu (není povinný)
- 2 slepičí vejce vel. M
- 4 lžičky sušené mleté kurkumy
- 100 g smetanového bílého jogurtu
- špetka soli
- 4 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
- 3 lžíce oleje
- 2 citróny (standardní velikosti)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vanilkové pudinky
- 150 g vypeckovaných sušených datlí
- 4 lžičky agaru
- 1 balení čiré želatiny v prášku (o hmotnosti 9 g)
- 0,5 lžičky mletého koriandru – plodu
- voda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- vařečka na promíchání těsta
- otevírací forma na dort o průměru 28 cm
- pečpapír
- hrnec střední
- hrnec menší
- sklenice
- kuchyňská váha
- lžíce, lžička, nůž
- stěrka na těsto
- mašlovačka
- tyčový mixér
- ruční šlehač
- lis na citronovou šťávu
- struhadlo
- rychlovarná konvice
Vše potřebné + 9g balení čiré vepřové želatiny 😊
Vypeckované datle dejte do sklenice a zalijte vroucí vodou z rychlovarné konvice. Nechte cca 15 min namáčet.
Neproslazované datle zbavíme pecek a zalijeme horkou vodou. Po 15 min lehce zvětší svůj objem a změknou.
Do velké mísy zatím dejte všechny mouky, 1,5 lžíce sladidla, 40 g vanilkového proteinu, jogurt, koriandr, špetku soli, olej, kypřicí prášek, vejce a vše promíchejte.
Do velké mísy dejte všechny ingredience pro přípravu těsta.
Namočené datle přemístěte do nádoby pro mixování, vodu z namáčení uchovejte ve sklenici. Datle rozmixujte na hladkou pastu.
Datle rozmixujte na hladkou pastu. Já to tentokrát zkusila v hrnci klasickým tyčovým mixérem a šlo to lépe než v mixovací nádobce. Vodu z datlí ponechte ve sklenici a použijte pro doředění těsta. 😊
Nechte rozpálit troubu. Datlovou pastu vmíchejte do velké mísy k ostatním ingrediencím. Pomaličku přilévejte vodu zbylou po namáčení datlí tak, abyste dosáhli optimální, hodně vláčné podoby těsta. Na dno dortové formy dejte pečicí papír, který skřípněte mezi spodní část formy a její kruhový obvod. Strany formy vymažte pomocí mašlovačky kapkou oleje. Pokud nemáte nepřilnavou formu, vysypte ji moukou. Těsto přemístěte do formy a za pomoci stěrky a klepání s formou ho zarovnejte.
Šup s datlovou pastou do těsta. Datle dodají těstu vláčnost a přírodně ho osladí.
Těsto by mělo mít hodně vláčnou konzistenci – viz foto.
Pomocí stěrky přemístěte těsto do připravené dortové otevírací formy.
Formu s těstem vložte do rozpálené trouby a pečte 25 minut na 170 °C. Poté z trouby vyjměte a nechte vychladnout.
Po upečení. Korpus bude mít lehce hnědou barvu – díky datlové pastě i špaldové a žitné mouce. 💛
Citróny důkladně omyjte a na struhadle nastrouhejte najemno jejich kůru. Pozor! strouhejte pouze žlutou část kůry, bílá by způsobila hořkost dortu. Potom citróny rozkrojte na půlky, odstraňte pecky a vylisujte citrónovou šťávu.
Nastrouhejte najemno žlutou citrónovou kůru, pozor, ať nenastrouháte i bílou část!!! Bílá část je hořká a zkazila by chuť dortu.
Vymačkejte šťávu ze 2 celých citrónů. Pozor na pecičky! Ty odstraňte.
Příprava tvarohovo-citrónového krému je snadná – do středně velkého hrnce dejte 400 ml vody. Přidejte 3 lžičky mleté sušené kurkumy, 2 plné lžíce sladidla, 20 g vanilkového proteinu, najemno nastrouhanou kůru z 1 citrónu a nechte projít cca 4 minuty varem, aby kurkuma ztratila hořkou chuť. Přidejte citrónovou šťávu ze 2 citrónů. Ve sklenici rozmíchejte ve 150 ml vody 2 pudinkové prášky a 4 lžičky agaru a vlijte do hrnce do citrónové vody. Vařte a míchejte do zhoustnutí pudinku – konzistence by měla být opravdu hustá. Pudink nechte vychladnout.
Dejte vařit 400 ml vody, přidejte sladidlo, kurkumu, citrónovou šťávu, protein i nastrouhanou kůru.
Do směsi přilijte 2 pudinkové prášky rozmíchané v trošce vody s agarem. Agar funguje v podstatě jako želatina, jen je rostlinného původu. Koupíte ho už běžně v prodejnách zdravé výživy. Zajistí dobré zhoustnutí pudinkového krému.
Pudink musí být hodně hustý. Až takové konzistence dosáhnete (za cca 3 až 5 min vaření), odstavte ho…
…a dejte ho vychladit. Můžete pracovat i s vlažným, ne však s horkým. Můj pudink koukal 15 min venku na parapetu na hvězdnou oblohu. 😁😁
Připravte si vychladlý korpus na dort a vychladlý citrónový pudink. Do citrónového pudinku dejte oba tvarohy a za pomoci ručního šlehače vyšlehejte jemný žlutý krém. Ochutnejte a případně doslaďte.
Do vychladlého pudinku vmíchejte tvarohy.
Pomocí ručního šlehače vytvořte tvarohovo-pudinkovo-citrónový krém. Doslaďte dle chuti, já doporučuji nechat krém trochu kyselejší, skvěle se pak doplní se sladkým korpusem. 😊
Citrónovo-tvarohový krém naneste na upečený vychladlý korpus ve formě.
Krém naneste na vychladlý korpus. Pokud byste ho měli moc, můžete dát přebytek do formiček na muffiny. Ve formě by mělo zbýt místečko pro želatinu.
V malém kastrůlku dejte hřát 150 ml vody. Přidejte 1 lžičku mleté sušené kurkumy, najemno nastrouhanou kůru z 1 citrónu, půl lžíce sladidla a 4 minuty povařte. Do sklenice natočte 100 ml studené vody a přidejte do ní 9 g čiré želatiny. Želatinu nechte cca 4 min bobtnat a rozpustit. Takto připravenou želatinu vlijte do kastrůlku s povařenou kurkumou a citrónovou kůrou, lehce prohřejte cca 2 min a plotýnku vypněte. Míchejte do úplného rozpuštění želatiny. Pozor, želatina nesmí projít varem jinak ztratí schopnost želírování! Želatinu v kastrůlku nechte cca 5 min odpočívat mimo plotýnku, aby lehce zchladla.
Nejprve nechte projít varem citrónovou kůru a kurkumu. Poté doslaďte a vmíchejte želatinu rozmíchanou v troše studené vody.
Poznámka: Každá želatina má na obale uvedený návod přípravy. Návody se od sebe většinou trochu liší. Já použila 9 g vepřové čiré želatiny na 250 ml vody a na dort to bohatě stačilo. Lépe vypadá tenčí želatinová část na dortu než-li příliš vysoká.
Míchejte a nechte želatinu důkladně rozpustit. Nevařte! Jen lehounce prohřejte.
Ještě tekutou želatinu nalijte opatrně na dort. Nechte ještě cca hodinku při pokojové teplotě a poté opatrně vložte do lednice. Chlaďte v lednici nejlépe přes noc do druhého dne, želatina i tvarohovo-citrónový krém krásně ztuhnou.
Tekutou želatinu nalijte na dort a nechte vychladit. Želatina v chladu krásně zatuhne a dort seshora hezky zpevní. 😊
Formu se zatuhlým dortem před otevřením po celém jejím vnitřním obvodu opatrně avšak pečlivě objeďte pružným tenkým nožem – oddělíte tak dort od formy. Poté ji velmi opatrně otevřete a sundejte.
Tenhle krok nevynechávejte! Nůž opatrně vsuňte mezi dort a formu a objeďte s ním vnitřní obvod formy. Prořízněte až dolů. Pojistíte si tak to, že dort při otevírání formy nezničíte.
Dort nakrájejte na úhledné trojhránky a podávejte vychlazený.
Vypadá jako… Slunce!!! 😍
Pohled ze strany… jen dort pěkně okoukněte. 😅😇😊
Jak už jsem nejednou psala, na krájení jsem antitalent. Snažila jsem se o pravidelný trojhránek, ale stejně mi to trošičinku ujelo. 🙈🙈😂
Má božskou citrónovou vůni! A na jazyku je tak svěží! Už to tu dlouho nepadlo, takže… je to nebe v hubě!!! 😍😍😍
Na řezu. 😋
A ještě jeden detailík pro zvědavce, co rádi okukují dortíky. 😄😄
Díky tvarohu je plný bílkovin. Tenhle dort není jen dezert, ale i fitness svačinou – krásně zasytí. 💛
A bonus na závěr – můj fotokoutek s hyacintem Bořkem a kohoutem na špejli. Kohoutovi vyloženě čouhalo z očí, jak rád by si do dortu klovl a ochutnal! 🙈😂😂