Já vím, já vím, Valentýn už je dávno fuč, ale nepřidat sem receptík na valentýnský srdíčkový koláč? To by byl hřích. Však Valentýn bude za rok zase a recept se může hodit. A kdo si na Valentýna nepotrpí (páč přece je to trapnej americkej svátek 😄), ten může koláč ukuchtit na prvního máje. A kdo si na svátky nehraje a lásku chce vyznávat denně/obden/víkendově/jednou za čtrnáct dní či v jiné frekvenci, ten může tenhle super láskový koláč péct klidně nevímkolikrát do roka. 😍 Ostatně, když na něj nevykrájíte srdíčka, ale třeba zajíčky, tak bude dobře vypadat a šmakovat klíďo i na Velikonoce.
Nemusíte se děsit, valentýnský koláč je opět ízy pízy a navíc zdravý i fitness a jediné, co můžete pokazit, je snad jen to, že nevychytáte dobu pečení a vytáhnete ho s mokrým středem. Mluvím z vlastní zkušenosti, mně se tahle kuchařská čuňačina totiž „povedla“ a tak šel milý koláč do trouby po druhé a už se řádně dopekl. Na chuti to naštěstí neubralo, takže pokud by se vám náááááhodou tahle smůla smůlovitá stala také, tak nevěšte hlavu – nic není ztraceno, můžete to ještě zachránit! 😄 (ale snažte se to vychytat, přeci jen sedmkrát dopékaný koláč už by něco ze svého kouzla ztratit mohl 😂)
Díky červené řepě, je spodek koláče poměrně dost hutný a vláčný. Právě červená řepa a šťáva v ní je důvod, proč tenhle koláč budete péct o něco déle než jiný. Původně jsem si myslela, že 45 minut na 160 °C bude stačit, ale opravdu to chce tu čistou hodinku. Teplotu určitě nezvyšujte, tvarohový vršek koláče by mohl popraskat nebo až příliš rychle začít zlátnout/hnědnout.
Ano, je to tak, opět jsem do koláče nedala žádný bílý ani jiný cukr, je slazen bezkaloricky. Samotná červená řepa je sladké chuti a když ji trošku dosladíte sukralózovým nebo stéviovým sladidlem, bude to TOPka. Kdo má doma, může přidat proteinový prášek, koláč pak bude plný bílkovin a krásně zasytí. Kdo nemá, holt bude odkázán jen na bílkoviny z přidaného tvarohu a vajec. 😊
Největší pakárna tohoto receptu je vaření červené řepy, loupání červené řepy a strouhání červené řepy. Připravte se psychicky na to, že budete mít dokonale růžové ruce, růžové struhadlo, růžové prkýnko… růžové všecko všecičko, čeho se řepa dotkne. 😂 Jakmile tuhle proceduru s červenou řepou, která paradoxně nebarví načerveno ale právě narůžovo, dokončíte, už vás prakticky nečeká nic nervydrásajícího a namáhavého.
Je červená řepa z těsta cítit? Nebudu vám kecat, maličko ano. Pokud vám řepa nevoní, budete se asi trošičku ofrňovat, ale jestli řepu tzv. můžete, tak vám bude tenhle koláč šmakovat. Řepovou vůni dost přerazí kakao, kterým nešetřete. Doporučuji přidat do těsta protein s příchutí arašídového másla nebo protein nahradit přímo arašídovým máslem. Spodek dortu pak bude mít lákavou čoko-arašídovou vůni s jemňoulililililinkým aroma dozvukem červené řepy.
No a teď se zasejc vrátíme k tomu Valentýnu. Já tenhle svátek můžu, ale s těma chlapama je to v tomhle krapet horší. No jo, nebudu vám kecat, zase jsem se červené růže a vášnivé líbačky jako z americké láv story nedočkala. 🙈😂 S přítelem jsme se aspoň domluvili na párové masáži v Thajském ráji v Praze a večerní návštěvě kina Lucerna. Nebylo to v úterý 14. února, ale už v sobotu 11. 2. a to ze dvou prostých důvodů – za a) to nebyl pracovní den a měli jsme oba volno volňoučké a za b) večer promítali film Titanic 3D a to jsem si jako megafanynka tohohle bijáku-dojáku nemohla nechat ujít. Přítele během dne ještě napadlo zajít do Národního muzea, kde jsem nikdy nebyla, takže budiž mu absence červené růže pro drahou Mišelínku trochu prominuta. 😂 Místo vášnivé líbačky jsme vášnivě koukali ke stropu a obdivovali obří kostru velryby, která je pro Národní muzeum tolik typická. Návštěvu jsme si zpestřili i výstavou Czech Press Photo 2022 a vyhlídkou z kupole muzea na Prahu (ale okna byla tak zaflákaná, že jsem sotva rozpoznala Václavák 😂😂). Jestli ještě někde promítají Titanic 3D, tak to na to honem utíkejte! Vidět krásnýho Jacka Dawsona na velkým plátnu a ve 3D je pořádná pastva pro oči. Rose to samozřejmě taky sekne, ale co si budeme my ženský nalhávat… stejně místo ní vidíme ve filmu sebe a představujeme si, jaký by to bylo, kdybychom měly na krku modrej diamant a mladej DiCaprio nám stínoval na papír tužkou prsa. 🙊😂😂😂
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na formu o průměru 28 cm):
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 3 středně velké červené řepy (cca 900 g po uvaření a nastrouhání)
- 50 g arašídového proteinu (lze vynechat)
- 2 velké lžíce kakaa na pečení
- 2 slepičí vejce do těsta a 3 slepičí vejce do tvarohové vrstvy
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 2 balení vaničkového polotučného tvarohu (celkem 500 g)
- sůl
- 4 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
- 1 balení vanilkového pudinku
- 30 g vanilkového proteinu (lze vynechat)
- 1 zralý větší banán
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa na těsto
- středně velká mísa na tvarohový krém
- vařečka na promíchání těsta
- plech pod formu s koláčem
- otvírací forma na kulatý dort o průměru 28 cm
- pečpapír
- kuchyňská váha
- lžíce, lžička, nůž
- stěrka na těsto
- ruční šlehač na krém
- hrnec na vaření červené řepy
- škrabka
- struhadlo
- vykrajovátko ve tvaru srdíčka
Začněte vařením řepy ideálně pár hodin/den před pečením koláče – dejte neoloupané bulvy řepy do hrnce s vodou a pod pokličkou vařte cca 45 minut do změknutí. Pokud do nich vidlička snadno zajede, jsou uvařené.