87. Kuchtička Mišelína spáchala: Valentýnský srdíčkový koláč z červené řepy a tvarohu

Já vím, já vím, Valentýn už je dávno fuč, ale nepřidat sem receptík na valentýnský srdíčkový koláč? To by byl hřích. Však Valentýn bude za rok zase a recept se může hodit. A kdo si na Valentýna nepotrpí (páč přece je to trapnej americkej svátek 😄), ten může koláč ukuchtit na prvního máje. A kdo si na svátky nehraje a lásku chce vyznávat denně/obden/víkendově/jednou za čtrnáct dní či v jiné frekvenci, ten může tenhle super láskový koláč péct klidně nevímkolikrát do roka. 😍 Ostatně, když na něj nevykrájíte srdíčka, ale třeba zajíčky, tak bude dobře vypadat a šmakovat klíďo i na Velikonoce.

Nemusíte se děsit, valentýnský koláč je opět ízy pízy a navíc zdravý i fitness a jediné, co můžete pokazit, je snad jen to, že nevychytáte dobu pečení a vytáhnete ho s mokrým středem. Mluvím z vlastní zkušenosti, mně se tahle kuchařská čuňačina totiž „povedla“ a tak šel milý koláč do trouby po druhé a už se řádně dopekl. Na chuti to naštěstí neubralo, takže pokud by se vám náááááhodou tahle smůla smůlovitá stala také, tak nevěšte hlavu – nic není ztraceno, můžete to ještě zachránit! 😄 (ale snažte se to vychytat, přeci jen sedmkrát dopékaný koláč už by něco ze svého kouzla ztratit mohl 😂)

Díky červené řepě, je spodek koláče poměrně dost hutný a vláčný. Právě červená řepa a šťáva v ní je důvod, proč tenhle koláč budete péct o něco déle než jiný. Původně jsem si myslela, že 45 minut na 160 °C bude stačit, ale opravdu to chce tu čistou hodinku. Teplotu určitě nezvyšujte, tvarohový vršek koláče by mohl popraskat nebo až příliš rychle začít zlátnout/hnědnout. 

Ano, je to tak, opět jsem do koláče nedala žádný bílý ani jiný cukr, je slazen bezkaloricky. Samotná červená řepa je sladké chuti a když ji trošku dosladíte sukralózovým nebo stéviovým sladidlem, bude to TOPka. Kdo má doma, může přidat proteinový prášek, koláč pak bude plný bílkovin a krásně zasytí. Kdo nemá, holt bude odkázán jen na bílkoviny z přidaného tvarohu a vajec. 😊

Největší pakárna tohoto receptu je vaření červené řepy, loupání červené řepy a strouhání červené řepy. Připravte se psychicky na to, že budete mít dokonale růžové ruce, růžové struhadlo, růžové prkýnko… růžové všecko všecičko, čeho se řepa dotkne. 😂 Jakmile tuhle proceduru s červenou řepou, která paradoxně nebarví načerveno ale právě narůžovo, dokončíte, už vás prakticky nečeká nic nervydrásajícího a namáhavého. 

Je červená řepa z těsta cítit? Nebudu vám kecat, maličko ano. Pokud vám řepa nevoní, budete se asi trošičku ofrňovat, ale jestli řepu tzv. můžete, tak vám bude tenhle koláč šmakovat. Řepovou vůni dost přerazí kakao, kterým nešetřete. Doporučuji přidat do těsta protein s příchutí arašídového másla nebo protein nahradit přímo arašídovým máslem. Spodek dortu pak bude mít lákavou čoko-arašídovou vůni s jemňoulililililinkým aroma dozvukem červené řepy.

No a teď se zasejc vrátíme k tomu Valentýnu. Já tenhle svátek můžu, ale s těma chlapama je to v tomhle krapet horší. No jo, nebudu vám kecat, zase jsem se červené růže a vášnivé líbačky jako z americké láv story nedočkala. 🙈😂 S přítelem jsme se aspoň domluvili na párové masáži v Thajském ráji v Praze a večerní návštěvě kina Lucerna. Nebylo to v úterý 14. února, ale už v sobotu 11. 2. a to ze dvou prostých důvodů – za a) to nebyl pracovní den a měli jsme oba volno volňoučké a za b) večer promítali film Titanic 3D a to jsem si jako megafanynka tohohle bijáku-dojáku nemohla nechat ujít. Přítele během dne ještě napadlo zajít do Národního muzea, kde jsem nikdy nebyla, takže budiž mu absence červené růže pro drahou Mišelínku trochu prominuta. 😂 Místo vášnivé líbačky jsme vášnivě koukali ke stropu a obdivovali obří kostru velryby, která je pro Národní muzeum tolik typická. Návštěvu jsme si zpestřili i výstavou Czech Press Photo 2022 a vyhlídkou z kupole muzea na Prahu (ale okna byla tak zaflákaná, že jsem sotva rozpoznala Václavák 😂😂). Jestli ještě někde promítají Titanic 3D, tak to na to honem utíkejte! Vidět krásnýho Jacka Dawsona na velkým plátnu a ve 3D je pořádná pastva pro oči. Rose to samozřejmě taky sekne, ale co si budeme my ženský nalhávat… stejně místo ní vidíme ve filmu sebe a představujeme si, jaký by to bylo, kdybychom měly na krku modrej diamant a mladej DiCaprio nám stínoval na papír tužkou prsa. 🙊😂😂😂

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na formu o průměru 28 cm):

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 3 středně velké červené řepy (cca 900 g po uvaření a nastrouhání)
  • 50 g arašídového proteinu (lze vynechat)
  • 2 velké lžíce kakaa na pečení
  • 2 slepičí vejce do těsta a 3 slepičí vejce do tvarohové vrstvy
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 2 balení vaničkového polotučného tvarohu (celkem 500 g)
  • sůl
  • 4 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 30 g vanilkového proteinu (lze vynechat)
  • 1 zralý větší banán

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa na těsto
  • středně velká mísa na tvarohový krém
  • vařečka na promíchání těsta
  • plech pod formu s koláčem
  • otvírací forma na kulatý dort o průměru 28 cm
  • pečpapír
  • kuchyňská váha
  • lžíce, lžička, nůž
  • stěrka na těsto
  • ruční šlehač na krém
  • hrnec na vaření červené řepy
  • škrabka
  • struhadlo
  • vykrajovátko ve tvaru srdíčka
Vše potřebné a jdeme na to! 😍😍😍

Začněte vařením řepy ideálně pár hodin/den před pečením koláče – dejte neoloupané bulvy řepy do hrnce s vodou a pod pokličkou vařte cca 45 minut do změknutí. Pokud do nich vidlička snadno zajede, jsou uvařené.

Uvařenou červenou řepu oloupejte. Vyberte si větší bulvu a opatrně z ní odkrojte několik cca 0,5 mm tlustých plátků. Z každého plátku poté vykrájejte pomocí vykrajovátka srdíčka a srdíčka odložte zatím stranou. Zbylou červenou řepu nastrouhejte NAJEMNO, včetně zbylých odkrojků z vykrajování. Nastrouhanou řepu trochu vymačkejte rukou a šťávu slijte. 
Bulvy si uvařte tak den před pečením koláče. Nezapomeňte z nich před strouháním odříznout pár tenkých plátků, ze kterých vykrájíte srdíčka. 😊
Červenou řepu nastrouhejte opravdu najemno. Půjde to lehce, vařená je krásně měkká. U syrové by se člověk při strouhání natrápil daleko víc. 😄 Potom řepu trošku rukou vymačkejte, přebytečnou šťávu slijte třeba do hrníčku a vypijte na zdraví. 😊
Vykrájejte srdíčka pro ozdobu dortu. Připravit ovšem můžete i jiné tvary – klidně zvířátka, kytičky, kolečka… záleží také na příležitosti, pro kterou dort děláte.
Do velké zadělávací mísy dejte nastrouhanou červenou řepu, oba druhy mouky, 2 vejce, arašídový protein, 2 lžíce sukralózového sladidla, 2 velké lžíce tmavého kakaa na pečení, 3 lžíce oleje, špetku soli a dobře promíchejte. Mísu s připraveným těstem dejte zatím stranou.
 A šup tam s tím vším! Jen sodu zatím nedávejte, ta se musí vmíchat až těsně před pečením, protože jakmile ji do těsta přidáte, začne reagovat. Kýženého kypřícího výsledku tedy dosáhnete jen tehdy, pokud těsto rychle dostanete do rozpálené trouby.
Optimální konzistence těsta – nic moc řídkého ale ani nic moc hutného. Zkrátka tak akorát 😊
Do další mísy dejte tvarohy (případnou syrovátku slijte), 3 vejce, pudinkový vanilkový prášek, vanilkový protein, 2 lžíce sladidla, špetku soli a ručním šlehačem vše prošlehejte, aby v krému nebyly hrudky.
Všechny ingredience potřebné pro výrobu tvarohové vrstvy koláče.
Zvládnete to i bez ručního mixéru, ale s ním to půjde rychleji a výsledek bude zcela bez případných hrudek.
Dejte naplno rozpálit troubu. Kulatou dortovou otevírací formu vyložte pečpapírem (jen na dno, skřípněte ho dovnitř), strany vymažte lehounce olejem. Pod formu umístěte plech jako pojistku, aby náhodou nic nevyteklo do trouby.
Banán nakrájejte na tenká kolečka. Do mísy s těstem nyní vmíchejte jedlou sodu a následně postupujte co nejrychleji. Řepné těsto přeneste do formy a urovnejte stěrkou. Následně ho poklaďte kolečky banánu. Na banán poté nalijte připravený tvarohovým krém a formu na plechu vložte do vyhřáté trouby.
Těsto přeneste do otevírací dortové formy, na dno formy dejte pečpapír, boky lehce vymažte olejem. 
Na těsto rozmístěte tenounká banánová kolečka.
A nakonec nalijte tvarohový krém a urovnejte ho pomocí stěrky.
Pečte cca 20 – 30 min na 160 °C. Až se povrch koláče trochu zatáhne, tak koláč opatrně vyjměte z trouby, umístěte na něj ozdobu v podobě řepných srdíček a vraťte ho do trouby dopéct na dalších cca 30 minut. Až začne vonět a seshora lehce zlátnout, je hotový.
Až se krém na koláči pečením zatáhne, koláč vyndejte z trouby, ozdobte ho srdíčky a zase ho vraťte zpět dopéct.
Koláč nechte vychladnout, tenkým pružným nožem ho opatrně objeďte kolem dokola podél formy a poté formu opatrně otevřete a boky sejměte. Můžete servírovat! Koláč není nutné uchovávat v lednici, jen ho něčím přikryjte, aby neosychal.
Hotovooo! Nešel vyfotit tak, aby srdíčka nedělala trochu 3D efekt – troška šťávy ze srdíček totiž pod ozdobou obarvila světlou tvarohovou vrstvu koláče, což dělá na fotkách takový zvláštně rozmazaný-3D jev. 😂 Přefocovala jsem to snad milionkrát a každá fotka vypadala naprosto stejně, byť moje oči viděly koláč daleko lépe. Holt mi to musíte prominout, v reálu vypadal koláč lépe.
Řepná srdíčka vypadají  trošku jako okvětní plátky rudých růží.
Hurá, slavnostně nakrojen! Také máte vždycky takové nervy před prvním zakrojením? Já teda velké! 🙈😄😄
Ano, je to tak, i z červené řepy lze upéct chutný koláč. 😊
Plný bílkovin!
Takhle vypadá na řezu. Pokud by se nepoužilo kakao, byl by spodek koláče krásně červený. Jenže to kakao se k červené řepě tááááák hodí! 😍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru