95. Kuchtička Mišelína spáchala: Dýňový flíčkatý fitness koláč bez přidaného cukru

Když jsem v Albertu uviděla několik beden krásných hokaido dýní, nedokázala jsem odolat a hned se na mě dvě oranžové krásky smály z nákupního košíku. Z jedné jsem udělala mé milované pyré na těstoviny – recept na něj už je zde na blogu a z druhé jsem vytvořila dobroučký dýňový koláč s tvarohovými flíčky. 😍

V práci jsme měli s kolegy o dýních dokonce debatu. Pečlivě jsem poslouchala a z mého tajného sondování vyšlo najevo, že drtivá většina kolegů miluje dýni zpracovanou do podoby polévky. Dýňová polévka je takový evergreen, ale je fakt škoda, nezkusit prásknout dýni i do něčeho méně obvyklého – třeba do moučníku. Tahle plodová zelenina má totiž fakt veeeelkou výhodu v tom, že ji můžete použít naslano i nasladko a vždy bude dokonalá. To třeba s květákem udělat nejde… naslano je vynikající, ale dovedete si květák představit ve formě květákového koláče nasladko třeba se skořicí? Ou jeee, to by byl slušný úlet! 😂

Přemýšlela jsem nad tím, zda do koláče nepoužít spíš již uvařené dýňové pyré, ale nakonec jsem zvolila nastrouhanou syrovou dýni. Jaký je v tom rozdíl? Když použijete dýňové pyré, bude výsledné těsto takové mokřejší, kdežto když použijete najemno nastrouhanou syrovou dýni, je o něco sušší a po zakrojení je více vidět, že byla použita strouhaná dýně díky zachované textuře jednotlivých dýňových strouhánků. (Já vím, strouhánek je divný slovo, ale nedokázala jsem pro to nalézt lepší výraz. 😂) Dýňové pyré těsto více obarví dooranžova, strouhaná dýně ne – tam spíš chytne těsto po upečení do světlehnědé v závislosti na použití dalších ingrediencí, jako je třeba v mém případě hooodně skořice a celozrnné mouky.

Vyděsila vás v receptu přítomnost kurkumy? I tohle koření můžete použít nasladko, byť ho určitě více znáte ve slané podobě v indické kuchyni – třeba kari se bez kurkumy rozhodně neobejde. Kurkuma je nahořklé chuti, která zmizí tepelnou úpravou. Nádherně barví do sluníčkově žluté a navíc má i zdravotní benefity. Rozhodně se tedy kurkumu nebojte v receptu použít – právě díky ní bude koláč vypadat originálněji. 

Dejte dýni nasladko šanci a pojďte se také vrhnout do dalšího výborného podzimního moučníku, který je zdravý a snadný na přípravu. 💛

Ňamky, co tam nutně musí být (kulatá forma 28 cm):

  • 150 g žitné hladké mouky
  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 100 ml kefíru
  • 470 g dýně hokaido (váženo po odstranění semen)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 odměrky proteinu (cca 50 g)
  • 6 lžiček mleté skořice
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžička kurkumy
  • 0,5 balení kypřicího prášku 
  • 2 slepičí vejce vel. M
  • 50 g hrozinek
  • 250 g tvarohu v kulatém kelímku zn. Madeta (je tužší než běžné kelímkové tvarohy)
  • špetka soli
  • 7 lžic sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
  • voda
  • 3 lžičky šťávy z citronu/citronky

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa
  • 2× střední mísa
  • nůž
  • lžíce, lžička
  • vařečka na promíchání
  • kulatá otevírací forma o průměru 28 cm
  • pečicí papír
  • stěrka na těsto
  • prkénko
  • struhadlo
  • kuchyňská váha
Vše potřebné + citronová šťáva, kterou jsem zapomněla vyfotit já hlava děravá. 😁

Dýni hokaido nastrouhejte najemno i se slupkou a polovinu nastrouhané dýně dejte do střední mísy. Přidejte hrozinky, 3 lžičky citronové šťávy a 2 lžičky skořice.

Do misky dejte polovinu nastrouhané dýně, přidejte skořici, hrozinky a citronovou šťávu.
Sladit nemusíte, koláč bude sám o sobě sladký dost. 
Do velké mísy dejte mouky, 4 lžičky skořice, 1 vejce, protein, 4 lžíce sladidla, olej, kefír, kypřicí prášek, druhou polovinu nastrouhané dýně, špetku soli a pořádně promíchejte. V případě potřeby přidejte trochu vody, aby vzniklo vláčné těsto, které půjde snadno přelít do formy. 
Z těchto přísad vytvořte těsto, které bude tvořit první a třetí vrstvu koláče.
Těsto by mělo být spíše tekutější konzistence. Žádnej tuhoš, co se s vámi pere! 😊
Do další středně velké mísy dejte tvaroh, 3 lžíce sladidla, kokos, kurkumu a vajíčko. Dobře zamíchejte, aby se ingredience spojily.
Kurkumy se vůbec nebojte. V koláči má funkci především jako barvivo.
Úžasně žluťounká tvarohová směs připravená na tvoření flíčků na koláči. Doporučuji použít středně tuhý tvaroh – např. ten v modrobílém kelímku od Madety. Pokud máte jen klasický tvaroh vaničkáč, tak přidejte více kokosu, aby byla směs hustší a netekla. 
Nechte rozpálit troubu a vyložte formu pečicím papírem. Pokud máte otevírací formu, skřípněte papír mezi dno a boky formy.
Do formy přelijte polovinu těsta, na tuto vrstvu dejte všechnu strouhanou dýni s hrozinkami, poté přelijte zbylým těstem. Vezměte si lžičku a naberte tvarohovou směs. Pomalu tvaroh ve stejně velkých kupkách klaďte na horní vrstvu těsta. 
Na úplné dno formy dejte polovinu těsta.
Poté na těsto navrstvěte nastrouhanou dýni s hrozinkami. Na foto je dodatečně citronová šťáva. Tu do dýně určitě přidejte, protože dýně má sama o sobě takovou mdlou chuť a je potřeba do ní dostat takový lehce nakyslý, svěží akcent. 😊
Následuje 3. vrstva koláče, která je opět z těsta.
A na těsto poté pomocí lžíce „naprdejte“ kopečky tvarohovo-kokosové směsi. Můžete v tom mít systém anebo je tam švihat jak se vám zlíbí. 😁
 
Formu s těstem vložte do trouby a pečte cca 10 min na 200 °C a poté 35 min na 170 °C. Koláč krásně nabude a tvarohové kupičky vytvoří flíčky. Díky kurkumě budou flíčky krásně žluté.
 
Nejdříve to pořádně „vohulte“ a dejte troubu navíc, pak teplotu snižte a koláč dopečte. 
Těsto díky kypřicímu prášku nabyde a z tvarohových kopečků se stanou flíčky. 💛
 
Nechte aspoň 30 min chladnout a poté koláč objeďte podél formy nožem. Následně formu otevřete a můžete servírovat. 
 
Hotový flíčkatý dýňový fitness koláč. 😍
I když v koláči není kakao, připravte se na to, že bude tmavší. Tento efekt dělá celozrnná mouka a skořice.
Díky kurkumě budou tvarohové flíčky úžasně sluníčkově žluté. 
Koláč na řezu. Uprostřed je měkounká dýňová náplň s hrozinkami.
Snadný na upečení a navíc chutný a zdravý – to je dýňový koláč bez přidaného cukru se strouhaným hokkaido. 😋
A návštěva může přijít! No… na mém koláči si návštěva nepochutnala. Sbalila jsem ho do boxu na dorty a odvezla k příteli, kde jsme ho společnými silami slupli. 😂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru