90. Kuchtička Mišelína spáchala: Jáhlový nákyp s mákem, tvarohem, jablíčky a blumami

Když jsem na FB do příběhu nahrála fotky právě upečeného voňavého jáhlového nákypu, dostala jsem obratem několik pochvalných zpráv a také žádosti o recept. Udělalo mi to velkou radost a zároveň mě překvapilo, že tak prostý pokrm jako jáhelník budí zájem. Je to milé! 😍 A je skvělé, pokud zažijí jáhly znovuzrození a začnou se více objevovat na našem jídelníčku. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, která je pro naše zdraví určitě velmi prospěšná. Nákyp ze starého pečiva je u nás celkem dost běžný, ale nákyp z jáhel? Pojďte to změnit, pojďte si ho také upéct. Odměnou vám bude vynikající pokrm, který lze jíst k obědu, ke snídani a také jen tak na chuť jako dezert. 💛

Přidám malou zajímavost. Ve středověku byly jáhly poměrně dost drahé a chudina si je nemohla dovolit. (což v dnešní době díky zdražování začínají být také, kde jsou ty časy, kdy jsem půl kila jáhel kupovala za devatenáct korun 😂😂😂) Pěstování prosa je totiž poměrně složité – musí se poctivě plít a když už proso sklidíte, tak je nutné ho vyloupat. Po vyloupání získáte právě ony žluté jáhelné kuličky. Výraz jáhelník tedy patří skutečně jen a pouze pokrmu z jáhel, na žádném jáhelníku jáhly nerostou – rostlina se oficiálně jmenuje proso seté. Jáhly bohužel postupně vytlačila z jídelníčku pšenice a následně bílá rýže. Dodnes je ovšem na Moravě v některých rodinách tradice podávat jako poslední slavnostní jídlo na svatbě jáhlovou kaši, která má magickou moc přitáhnout do uzavřeného manželství peněžní bohatství.

Základem správné přípravy jáhel je jejich spaření. Tento krok určitě nevynechejte – nespařené jáhly by totiž mohly být hořké. Já si dám vždy uvařit litr vody v rychlovarné konvici a pak jím 3× jáhly proleju. Také dělám to, že si jáhly přes noc namáčím. Není to povinné, avšak urychlí to dobu vaření. Jáhly můžete vařit ve vodě, ale uvaříte-li je v mléce, budou mít takovou jemnější, příjemně mléčnou chuť a také mléčnou vůni. Obvykle se jáhly vaří 20 min, pokud je ovšem namočíte přes noc, budou hotové do 15 min. Postup vaření je podobný rýži – dáte tekutinu cca palec nad jáhly a vaříte… tekutina (ať už voda nebo mléko) se při vaření vstřebá, není potřeba nic slévat.

Kombinaci jáhel s mákem doporučuji všemi deseti! Co deseti, já ji doporučuji všemi svými 20 prsty. 😁 Co také megamoc doporučuji je do jáhelníku přidat blumy nebo švestky. Já vím, mimo sezónu jsou drahé… Pokud jste byli na konci léta pilní a švestky si zamrazili, určitě jich pár do jáhelníku šupněte. Ostatním radím si pár švestek/blum koupit i za tu cenu, kterou teď v březnu mají. V Tesco mají celoročně červené blumy, nyní s cenou 70 Kč za kilo – stačí pouhopouhých 5 blum na to, aby se jáhelník dostal o chuťový level výš. Když nekoupíte celé kilo, tak ta cena nakonec není tak drastická. Já za těch svých pár blum dala 22 Kč, to jde, ne? 😊 A až bude zase švestkoblumová sezóna, zajdu si je natrhat na strom. Jablíčka volte spíše šťavnatější s výraznější chutí – tedy ne zbytečně přesladkou žlutou odrůdu Golden, ale spíše nějakou červenou jako Gala či Jonagold či úplně nejlépe jablíčka ze starých odrůd jabloní.

Do jáhelníku padly celkem dva tvarohy. Jeden klasický měkký z vaničky a druhý poctivý Javořický balený v papírovém obalu. I díky tomu je jáhelník krásně sytý a opravdu ho lze podávat k obědu. Když před něj zařadíte nějakou dobrou polévčičku, bude to úplně tip ťop menu. 😍

Jak je u mě zvykem, ani do jáhelníku jsem nepřidala žádný cukr. Sladkost zajistila jablíčka, bezkalorické sukralózové sladidlo a také trocha proteinu. Protein není povinný, pokud ho nemáte, holt v jáhelníku nebude.

A pozor, pokud jáhlový nákyp chcete víc „jako buchtu“ do ruky, tak ho můžete udělat nižší – v tom případě snižte množství ingrediencí o polovinu na stejný rozměr plechu, jako uvádím v receptu. Můj přítel totiž remcal, že prý by chtěl jáhelník radši nižší. 🙈🙉🙊No já mám ráda nákypy vysoké, takže ten můj byl pořádný raťafák a je pravda, že se na něj musela vzít lžička, aby ho člověk mohl jíst ingeligentněji. 😌

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na pekáč 35 × 25 × 7 cm, cca 6 velkých obědových porcí):

  • 700 g jáhel
  • 250 g poctivého tvarohu – např. Javořický
  • 250 g měkkého tvarohu v kelímku
  • 50 g vanilkového proteinu (není povinný)
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 3 slepičí vejce vel. M
  • 150 g mletého modrého máku
  • 4 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého koriandru – plodu
  • špetka soli
  • 4 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
  • 5 červených blum cca 350 g
  • 7 středně velkých jablek (cca 1 kg po oloupání a nastrouhání)
  • 1 l mléka
  • voda

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • velká mísa
  • struhadlo
  • prkénko
  • nůž
  • lžíce, lžička
  • vařečka na promíchání
  • forma na pečení  o rozměrech 35 × 25 × 7 cm
  • pečicí papír
  • šlehač na sníh
  • rychlovarná konvice
Vše potřebné 😊
Jáhly ve velkém hrnci 3× spařte vroucí vodou, vodu slijte, jáhly zalejte mlékem a vařte cca 20 min do jejich úplného změknutí. Mléko se všechno vstřebá, nic neslévejte. Po uvaření nechte jáhly trochu vychladnout.
Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Blumy vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Mák namelte.
Jablíčka oloupejte a poté nastrouhejte nahrubo.
Pokud nemáte mletý mák, namelte ho. Čerstvě namletý je ostatně nejlepší – jeho vůně je silnější. 😊
Omyté blumy vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Místo blum můžete dát švestky, ovšem bývají menší, tak jich použijte o pár kusů víc. Nepřežeňte to ovšem, blumy i švestky ztrácí pečením sladkost a naopak jsou potom kyselé. Proto je lepší, aby v nákypu nepřevažovaly nad jablíčky. 😊
Oddělte bílky od žloutků. Do nádoby na šlehání dejte bílky a špetku soli, šlehačem vyšlehejte tuhý sníh.
Jak poznáte dobře vyšlehaný sníh? Tak, že když obrátíte nádobu se sněhem dnem vzhůru, tak se sníh ani nehne a drží jako přibitý. 😁
Ve velké míse promíchejte uvařené jáhly s měkkým tvarohem, žloutky, proteinem, polovinou nastrouhaných jablek, pudinkovým práškem, sladidlem, namletým modrým mákem. Úplně nakonec opatrně vmíchejte sníh. 
Ve velké míse smíchejte měkký vaničkový tvaroh s jáhly, jablíčky, kořením, sladidlem…
Jablíčka strouhejte vždy nahrubo, nikdy najemno. 
Pečlivě všechno zamíchejte. Já toho měla tolik, že se mi to sotva vešlo do velké mísy. 😁
Zapněte troubu a nechte ji rozpálit.
Pekáč vyložte pečicím papírem. Dejte do něj polovinu jáhlové směsi, poté opatrně rozetřete tvaroh, na tvaroh dejte zbytek nastrouhaných jablek a polovinu nakrájených blum a jemně poprašte skořicí a mletým koriandrem. Poslední vrstva bude opět jáhlová směs. Vršek nákypu můžete ozdobit zbytkem pokrájených blum, popřípadě pokrájených jablíček.
Do pekáče dejte nejprve jáhlovou směs a na ní rozetřete druhý tvaroh – tentokrát ten pevný ze staniolu/papíru. Za mě je nejlepší Javořický tvaroh v modrém obalu. 😍
 
Na tvarohovou vrstvu rozmístěte zbytek jablíček a část blumových měsíčků. Posypte skořicí.
Pak přijde ještě jedna vrstev jáhlové směsi. Jáhelník ozdobte měsíčky jablíček a blum. Můžete posypat troškou mletého máku.
Pečte 1 hodinu na 170 °C do zezlátnutí jáhelníku.
Po hodince bude krásně jáhlový nákyp upečený  a s jemně křupavou nazlátlou horní vrstvičkou.
Podávejte ještě teplý, byť chutná dobře i studený a zastudena se lépe krájí. Uchovávejte po vychladnutí v lednici.
Opatrně ho nakrájejte a servírujte. Je výborný k obědu. 😋
Díky tvarohu krásně zažene hlad na hodně dlouho. 😊
Bez blum by to nebylo ono! Určitě je nevynechte! Kdo nemá blumy, ten ať použije špendlíky, ryngle, myrobalány, švestky… 😊

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru