79. Kuchtička Mišelína spáchala: Datlovomakové kuličky bez přidaného cukru

Dnes mám pro vás něco supermegahyper ízy pízy, co zvládnete levou zadní! Vánoční kuličky coby snadné cukroví bez přidaného cukru – zní vám to báječně? No tak to jsem ráda! To je čas se pustit do kuličkování!

Raffaello ze Salka obalené v kokosu je taková klasika, zkuste to letos víc česky a obalte kuličky do nemletého modrého českého máku. Samozřejmě, pokud vám mák nešmakuje, tak to asi nebude pro váš jazýček žádné terno, ale pokud jste makožroutíci jako já, tak se váš jazyk zblázní blahem. 😂 Mák je navíc zbytečně opovrhovaný a na Vánoce málo používaný, udělejte mu radost, předložte ho rodině na talíři nejen v podobě mákem posypaných škubánků!

Jedná se sice o cukroví, které je báječné na Vánoce ale hodí se i na oslavy, cukr do něj ovšem žádný přidávat nebudete. Jako samozřejmě můžete, ale nedělejte to, faktyš! Až rozmixujete datle na pastu, tak to hned pochopíte. Sušené přírodní datle jsou totiž samy o sobě neskutečně slaďoučké a žádné sladidlo do nich není potřeba přidávat. Já jsem sice původně zamýšlela, že do směsi na kuličky kápnu sukralózové sladidlo, ale nebylo to potřeba. 😁 Do kuliček jsem dala odměrku proteinu, aby byly vanilkově voňavé. Protein je také trošku doslazený sukralózou, takže maličko ještě kuličky dosladil.

Pokud protein nemáte, tak nezoufejte, není to nic nutného. Do směsi přidejte trochu vanilky nebo třeba mletou skořici, aby byly kuličky potom hezky voňavé. Mák má sice také pěkné aroma, ale není tak výrazné jako skořice nebo vanilka. Do kuličkové směsi jsem přidala dvě lžičky rumu, který v nich také hezky zavoněl. Avšak ani rum není nutnou ingrediencí.

Až budete kupovat sušené datle, tak si dávejte pozor, aby nebyly doslazované – což je u běžně prodávaných datlí v předvánočním období časté.

Datlovomakové kuličky jsou bezlepkové, bezlaktózové, veganské, fitnessácké, zdravé… prostě ideální cukroví pro všechny, co v pupíku nechtějí mít jen tunu bílé mouky s cukrem. 🙈😂 Takže pokud k vám má na Vánoce přijet i nějaký zdravojídlo maniak, tak tohle cukroví mu zaručeně můžete předložit! 😋

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na cca 38 kuliček o velikosti 2 cm):

  • 200 g neslazených sušených vypeckovaných datlí
  • 150 g čerstvě namletého modrého máku
  • 60 g nemletého modrého máku
  • 30 g vanilkového proteinu
  • špetka soli
  • voda
  • libovolně: skořice, rum, vanilka

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa
  • nádobka na namočení datlí
  • mixér s mixovací nádobkou
  • mlýnek na mák
  • krabička pro uchování hotových kuliček
  • rychlovarná konvice
Sladidlo ani potřebovat nebudete. Pro kuličky vám stačí modrý mák, datle a něco na ovonění – vanilkový protein, skořice, rum…. 😊
Dejte vařit vodu do rychlovarné konvice. Datle umístěte do nádobky a zalijte vroucí vodou. Nechte 15 minut namáčet.
Datle můžete namočit už den předem a to do studené vody, pokud ale zapomenete, tak proces urychlí horká voda z konvice.
Část modrého máku najemno namelte.
Slijte vodu z datlí. Datle umístěte do mixovací nádobky a rozmixujte na jemnou pastu.
 
Celé datle…
Rozmixované datle… 😂
Datlovou pastu smíchejte s namletým mákem a špetkou soli. Můžete přidat trošičku vody. Pastu ovoňte a ochuťte – vanilkovým proteinem. Pokud nemáte protein, pak přidejte vanilku nebo skořici. Můžete přilít trošičku rumu.
Do směsi můžete přidat vanilkový protein ale klidně i jen skořici.
Směs v míse promačkejte rukou a až vytvoří kompaktní kouli, tak z ní odtrhávejte malé kousky a v dlaních vytvářejte kuličky o průměru do 2 cm.
Směs promačkejte rukou a to provádějte tak dlouho, dokud nevytvoří kompaktní kouli.
Hotové kuličky obalujte v nenamletém máku.
 
Tvarujte kuličky a obalujte je v celém máku.
Uchovávejte v lednici v uzavřené krabičce a spotřebujte raději do týdne.
Pro makožrouty a zdravožrouty ideální vánoční cukroví!
Kokos je nuda, pojďte letos do máku! 😍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru