77. Kuchtička Mišelína spáchala: Dýňová tvarohová bábovka s jablečnými kousky, hrozinkami a tonkovými boby

Krásně oranžovoučká, na jazyku slaďoučká – taková je dýňová bábovka, tedy můj nový fitness počin v kuchyni. Úžasnou červenou bábovkovou formu ze silikonu jsem si pořídila už na jaře, ale kvůli množství aktivit a neustálému pendlování mezi rodinou a přítelem se v troubě ohřála až teď na podzim. Ano! Konečně uzrál čas a moje echtovní nepřilnavá forma dostala možnost zazářit. 😂😂😂

Bábovky mě vždycky fascinovaly – ten tvar je prostě boží! 😍 A příprava bábovky není nic složitého. Jen umícháte těsto, přelejete ho do formy a šup s tím do trouby. Pak přichází okamžik pravdy – půjde bábovka vyklepnout nebo nepůjde? Osobně se mi nejvíce líbí čiré skleněné bábovkové formy, přesně takovou má i moje mamuška a v takové byly pečené mamčiny úžasné tvarohové kakaovo-vanilkové bábovky mého dětství. Ale sama bych si na skleněnku netroufla, člověk tam nemá jistotu, že mu bábovka z formy opravdu půjde ven a pak nezbývá, než zkoušet vyklepávání za pomoci babičkovských hacků v podobě pokládání mokré utěrky přes formu. 😊 Se silikonovou formou tohle nehrozí, z té vydolujete hravě vždycky všechno. Však už mám roky silikonové formičky na tartaletky a muffiny a nikdy se mi nestalo, že by výtvor nechtěl z formy ven. Základem je nechat bábovku nebo jiný moučníkový počin vychladnout, pak má totiž pevnější konzistenci a nehrozí potrhání. Je ovšem možné, že až si bábovka jednou uvědomí svůj osud, tak nevyleze ani z té silikonové formy. 😂

Ale abych silikon nevychvalovala až do nebes, přiznám se, že mě občas napadne myšlenka, zda je opravdu tak kvalitní, aby se z něj do pokrmu neuvolňovalo i něco e-e-eovatého. Přeci jen čistému sklu i keramice věřím v problematice zdravotní nezávadnosti naprosto. U plastového silikonu i hliníkových forem s nepřilnavou vrstvou jsem trošku na vážkách. Nikdy bych si nic silikonového na pečení nepořídila z asijských obchůdků nebo například z Pepca a podobných ultralevných shopů – k takovému sortimentu na pečení opravdu nemám důvěru. U Lidlu už jsem trochu milosrdnější a přiznám se, že jsem si jedny květinové muffiny koupila v DMku, avšak na krabičce byla certifikace. Doufám, že jsou výrobci aspoň trochu zodpovědní a nic jedovatého se do pokrmů z těchto forem nedostává.

Tahle bábovka neobsahuje ani špetku přidaného bílého cukru, je slazená jen ovocem a také tekutým sladidlem na bázi sukralózy. Tohle sladidlo jsem objevila teprve nedávno a pokud cítíte, že zcela neslazená bábovka by vám nejela a zároveň nechcete zvýšit kalorickou hodnotu, pak ho můžete zkusit. Na rozdíl od stévie nemá takový ten sladidlový ocásek a sladí báječně a bez kalorií. Stále zkoumám, jak toto sladidlo funguje, jaká je jeho skutečná sladivost v daných pokrmech a taky zda nemá vedlejší účinky. Ze studií a pozorováním sortimentu na internetu jsem se dozvěděla, že je to sice nyní extra oblíbené fitness sladidlo hojně používané v proteinech a bez prokázaných negativních účinků, avšak jeden nepříliš dobrý projev mít může – může snižovat množství dobrých bakterií ve střevech. Tohle zjištění se mi moc nelíbí, ale zase si říkám, že když člověk použije zbytek ingrediencí v co nejzdravější podobě a sladidlo používá jen velmi decentně, pak to nějaký ultra devastační vliv mít nemůže. On ten klasický bílý cukr totiž způsobuje to samé a ještě k tomu může konzumentům zkazit zuby a přivodit cukrovku. Co si budeme povídat, není nad ryze přírodní věci a jak říkám, nejlepší je se naučit konzumovat jídlo bez zbytečného doslazování čímkoliv a užívat si naplno přirozené chuti použitých ingrediencí. 😊

Na vanilku zapomeňte! Tentokrát jsem na ovonění bábovky použila tonkové boby se svou úžasnou silnou slaďoučkou vůní. Nesmí se to s nimi přehnat, proto na celou bábovku bohatě postačí jemný prášek z poloviny bobu. Maličko prášku jsem následně použila i pro „pocukrování“ bábovky. Bábovku jsem ovšem necukrovala klasickým cukrem, ale najemno pomletým erythritolem (přírodní sladidlo na bázi cukerného alkoholu, avšak s nižší sladivostí než běžný cukr). S namletím na moučkový prášek mi opět pomohl můj milovaný elektrický kafemlýnek – vřele takového pomocníka doporučuju.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 1 klasickou bábovkovou formu):

  • 1 menší hokkaido dýně (kolem 1 kg)
  • 200 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 200 g hladké ječné celozrnné mouky
  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 jablko
  • 4 vrchovaté lžíce drobnějších hrozinek
  • 1 vanička polotučného tvarohu (250 g)
  • 0,5 ks tonkového bobu
  • 2 lžíce skořice
  • 2 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
  • erythritol na pomoučkování bábovky
  • voda, pokud by bylo těsto málo tekuté
  • olej na vymazání formy
  • mletý kokos na vysypání formy

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa
  • hrnec
  • forma na bábovku
  • plech (dávám raději pod bábovku při pečení)
  • tyčový mixér
  • mlýnek na koření
  • nůž, lžíce, prkénko
+ jablíčko + olej + jemně mletý kokos
Začněte tím, že pokrájíte dýni hokkaido na kousky a zbavenou semínek ji uvaříte doměkka ve vodě v hrnci (cca 20 min). Poté uvařenou dýni včetně slupky rozmixujte na pyré tyčovým mixérem nebo důkladně rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
To je ono! Takhle má vypadat správné hokkaido pyré 😋
Předehřejte troubu.
Kousíček tonkového bobu namelte na jemný prášek, bude stačit necelá polovina 1 bobu. Zbavte jablko jádřince a nakrájejte ho na větší kousky. Namelte lžíci erythritolu na jemnou moučku a promíchejte s trošičkou jemně mletého tonka bobu.
Když bábovku nechcete moučkovat klasickým cukrem, pomoučkujte ji rozemletým erythritolem s příměsí tonkového bobu pro slaďoučkou vůni.
Miluju je! Stojí asi 150 Kč a je jich tam cca 8 ks, ale opravdu úžasně voní! Stále se nemůžu rozhodnout, zda je hezčí vanilka nebo tonkové boby. 💛💛💛
Do velké mísy dejte dýňové pyré, mouky a všechny zbylé ingredience na bábovku (vejce, tvaroh, kypřicí prášek, koření, šp. soli, vločky, jablko, hrozinky, sladidlo). Důkladně směs promíchejte, měla by mít spíše tekutější konzistenci.
Tahle fotka měla být až pod následujícími 2 obrázky, ale nechce se zařadit a nechce, pěkně zlobí 😂 Je na ní jablíčko nakrájené na větší kousky, které nezapomeňte do bábovkové směsi vmíchat.
Pokud dáte do bábovky tvaroh, bude úžasně sytá – zkrátka bohatější na bílkoviny.
Pořádně promíchat! Kdyžtak těsto lehce nařeďte vodou, ať má tekutější konzistenci a snadno ho přelejete do formy.
Silikonovou formu lehounce vymažte olejem a vysypte jemně mletým kokosem. Následně do formy nalijte připravené těsto a naplňte ji na 90 % – při pečení ještě o pár cm nabude do výšky, tak ať vám nepřeteče. Jestliže vám nějaké těsto zbude, můžete ho dát do muffinkových formiček a péct spolu s bábovkou.
Hotovo, těsto je ve formě a jde se péct! Neplňte ji až po okraj, aby vám nepřetekla do trouby. Pod bábovku vždy dávám raději i plech.
Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45 až 60 min na 170 °C. 
Hotovou bábovku nechte vychladnout a poté ji opatrně vyklepněte na servírovací talíř. Nechte 15 minut oschnout (z formy bývá lehce zapocená) a pak až pomoučkujte a servírujte.
Po vyklepnutí bude lehce orosená, nechte ji oschnout a moučkujte až poté, jinak se pomoučkování ztratí.
Je výborná i k snídani spolu s miskou bílého jogurtu! 😋
Bábovka bude díky tvarohu a dýňovému pyré krásně vláčná a hutná. Kdo miluje drobivé suché bábovky (ano, i tací jsou 😂), tak tady si na své nepřijde.
Má úžasnou skořicovětonkovou vůni.
Pomoučkování můžete vyřešit i bezkaloricky – pomocí jemně mletého erythritolu.
Sladkost dodávají i hrozinky.
Podzimní servírování… hmmm… ještě horký bylinkový čajíček a bude to dokonalé! 😍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru