Dnes mám pro vás něco supermegahyper ízy pízy, co zvládnete levou zadní! Vánoční kuličky coby snadné cukroví bez přidaného cukru – zní vám to báječně? No tak to jsem ráda! To je čas se pustit do kuličkování!
Raffaello ze Salka obalené v kokosu je taková klasika, zkuste to letos víc česky a obalte kuličky do nemletého modrého českého máku. Samozřejmě, pokud vám mák nešmakuje, tak to asi nebude pro váš jazýček žádné terno, ale pokud jste makožroutíci jako já, tak se váš jazyk zblázní blahem. 😂 Mák je navíc zbytečně opovrhovaný a na Vánoce málo používaný, udělejte mu radost, předložte ho rodině na talíři nejen v podobě mákem posypaných škubánků!
Jedná se sice o cukroví, které je báječné na Vánoce ale hodí se i na oslavy, cukr do něj ovšem žádný přidávat nebudete. Jako samozřejmě můžete, ale nedělejte to, faktyš! Až rozmixujete datle na pastu, tak to hned pochopíte. Sušené přírodní datle jsou totiž samy o sobě neskutečně slaďoučké a žádné sladidlo do nich není potřeba přidávat. Já jsem sice původně zamýšlela, že do směsi na kuličky kápnu sukralózové sladidlo, ale nebylo to potřeba. 😁 Do kuliček jsem dala odměrku proteinu, aby byly vanilkově voňavé. Protein je také trošku doslazený sukralózou, takže maličko ještě kuličky dosladil.
Pokud protein nemáte, tak nezoufejte, není to nic nutného. Do směsi přidejte trochu vanilky nebo třeba mletou skořici, aby byly kuličky potom hezky voňavé. Mák má sice také pěkné aroma, ale není tak výrazné jako skořice nebo vanilka. Do kuličkové směsi jsem přidala dvě lžičky rumu, který v nich také hezky zavoněl. Avšak ani rum není nutnou ingrediencí.
Až budete kupovat sušené datle, tak si dávejte pozor, aby nebyly doslazované – což je u běžně prodávaných datlí v předvánočním období časté.
Datlovomakové kuličky jsou bezlepkové, bezlaktózové, veganské, fitnessácké, zdravé… prostě ideální cukroví pro všechny, co v pupíku nechtějí mít jen tunu bílé mouky s cukrem. 🙈😂 Takže pokud k vám má na Vánoce přijet i nějaký zdravojídlo maniak, tak tohle cukroví mu zaručeně můžete předložit! 😋
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na cca 38 kuliček o velikosti 2 cm):
- 200 g neslazených sušených vypeckovaných datlí
- 150 g čerstvě namletého modrého máku
- 60 g nemletého modrého máku
- 30 g vanilkového proteinu
- špetka soli
- voda
- libovolně: skořice, rum, vanilka
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- nádobka na namočení datlí
- mixér s mixovací nádobkou
- mlýnek na mák
- krabička pro uchování hotových kuliček
- rychlovarná konvice