Ooo, to je tak dobré jídlooo! Slýchávala jsem často kolem sebe – od kolegů, kamarádů i od internetových uživatelů. Všichni na něj pěli ódy, až mi to nedalo a nakoupila jsem kilo cizrny, abych ho konečně zkusila taky ukuchtit a posoudit na vlastní jazyk, jak moc dobré je. Samozřejmě jsem si v hlavě recept uzpůsobila zase dle sebe. Sójové ani kravské smetany mě moc neberou a zrovna jsem měla koupený litr mléka, který volal po zpracování…
Klasická slepice na paprice, to je laskomina. Obzvlášť připraví-li ji moje mamka. Od žádné jiné mamky nechutná totiž tak dobře. Ale jednou za čas nikomu neuškodí bezmasá verze – však vás za to bude hřát kromě dobrého jídla v žaludku i dobrý pocit u srdce. Jedno kuřátko (slepice) díky vám nemuselo skončit v hrnci. Možná mi budete oponovat, že cizrnu to vaření také bolelo, ale víte jak… kytky jsou prostě kytky. Jak jde o vaření, tak s kytkami milost nemám, ale u zvířat se cukám.
Super na tomhle jídle je, že ho můžete připravit zcela bezlepkově. Mouka si rovnou může zabalit kufry, tentokrát ji nebudete vůůůůbec potřebovat. Cizrna je prostě báječná, zastoupí roli jak kuřete, tak mouky. Hérečka jedna! 😂
Teď jsem se zamyslela, kdy jsem vlastně cizrnu jedla poprvé. Doma to určitě nebylo. Doma by členové mé rodiny herecké vlastnosti cizrny moc neocenili. 😂 Hmmm, vypadá to, že úplně první zkušenost byla až ve vysokoškolské menze, kde nám v létě dělávali studený cizrnový salát. Dala jsem si ho párkrát, v horkých letních dnech hezky osvěžil a porce stála jen 25 Kč (guláš 39 Kč 😂), ale jinak to bylo takové hladovější jídlo – na talíř nám toho dali maličko a cizrna v kombinaci s tepelně neupravenou zeleninou není zrovna sytý pokrm. I přes to jsem si ale cizrnu zamilovala a sama z ní a s ní teď vařím často.
U cizrny, stejně jako u hrachu a jiných luštěnin, platí pravidlo včasného namočení. Tím totiž zkrátíte výrazně dobu varu a díky namočení se vám v cizrně aktivuje vše prospěšné. Ať vás ani nenapadne dělat legendární cizrnu na paprice z plechovkové cizrny! Jen vařte pěkně poctivě, od základu. Ony vás ty žluté cizrnové kuličky dokáží i zabavit. 👇👇👇
Seděla jsem si takhle v pátek večer u notebooku a z kuchyně se stále ozývalo lupání a divný rambajz. Nikdo v bytě nebyl, jen já a morče a celý byt se nořil do černočerné tmy. Sakraporte, že by lupič? Jelikož nemám bejzbolku, popadla jsem tyč od jednoruční činky a šla lupiče zpacifikovat. Bylo to jako v nějakém hororu. 😱 Potichoučku a opatrně jsem našlapovala a pootevřela dveře. V kuchyni jsem na první pohled nikoho neviděla. Srdce mi bilo až v kalhotách, ale nebylo cesty zpět. Rozsvítila jsem a neohroženě vskočila do kuchyně rozhodnutá nepřítele zmydlit činkonásadou a pokusit se kdyžtak o nějaké ty kopy á la Chuck Norris. Jaké bylo mé překvapení následované velkým oddechnutím si, když jsem zjistila, že v kuchyni nikdo není. Co ale vydávalo ty zvuky? Chvilku jsem postávala a najednou… najednou se ozvalo LUP přímo z hrnce. A tak byl padouch odhalen – moje namočená cizrna se totiž rozhodla při bobtnání LUPákovat. Víte, to se mi ještě nikdy nestalo, a to jsem rozená bobtnačka luštěnin všeho druhu. Ani hrách, ani čočka, ani fazole nikdy nevydaly ani hlásku… Ale madam cizrna se pokusila testnout moje nervy na max. 😂 Na cizrnu zkrátka dejte pozor, umí to být trošku mrška škádlivá a člověka neváhá vyděsit. Trest ji ale za tu opovážlivost neminul a hned druhý den jsem ji uvařila stejně jako čerti hříšníky ve svých kotlech.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- 1 kg suché cizrny
- 1 l mléka
- 1 velká žlutá cibule
- 2 mrkve střední velikosti
- 25 g dobré sladké červené papriky (koření, ne plod 😂)
- voda
- sůl
- olej
- vajíčka (2 – 3 ks/porce)
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- tyčový mixér
- menší hrnec
- mísa
- nůž, vařečka, naběračka, prkénko
Já fakt nevím, jestli je lepší cizrnice nebo klasická slepice… Honem si to uvařte a dejte vědět, co vyhrává u vás. Mě to děsně moc zajímá 😇