22. Já, Mungokrálovna První – aneb Jak Mišelína propadla klíčení

Parapety u nás vždycky zdobily tajuplné bílé mističky s namočenou vatou a oranžovými semínky. Maminka je pečlivě zalévala a své dělaly i sluneční paprsky, které semínka šimraly a přiváděly do života. Hned druhý den semínka ožívala a chlubila se jemnými bílými klíčky. Dům voněl jejich charakteristickou vůní, vůní kterou mám dodnes moc ráda. Za pár dní bílé mističky zmizely pod džunglí řeřichových kytiček a tyhle kytičky jsme si s oblibou stříhali celá rodina a sypali na chléb potřený vrstvičkou pomazánkového másla. Ty mističky se na parapetech objevovaly zpravidla od ledna a dnes už chápu mnohem více, jak důležité byly. Respektive, jak důležité byly ty roztomilé zelené kytičky v nich. Na oknech nám rostlo zelené zdraví plné vitamínů a zpestřující jídelníček v době, kdy je do zelenání se venku ještě daleko. 

Pamatuji si, jak jsme kdysi spolu s mamkou objevily mističky s naklíčenými fazolkami v pardubickém Globusu a nadšeně si jednu koupily. Jmenovaly se přímo „Mungo Baby“ a odkazovaly k tomu, že jsou plné mungomiminek. Vzhledem k ceně a k dostupnosti to pro nás byla spíše vzácnost a možná kvůli absenci internetu a informací, které máme v tak velké míře dnes, nás nikdy nenapadlo kromě ladné paní řeřichy dát naklíčit třeba i ony slavné mungo fazolky. Daly se vůbec tehdy koupit? Možná ve zdravé výživě, ale takových zdravých prodejniček bylo tenkrát jako šafránu a ve velkých marketech ještě trend zdravých potravin tolik nefrčel.

Dneska je vše jinak. Řeřicha se už běžně prodává v obchodech narostlá na táckách, na lov mungo fazolek už také nemusíte vyrážet do spešl prodejen a více než o klíčkách se v článcích na internetu dočtete o microgreens – protože jak něco nemá anglický název, je to OUT. 😂 Ale abych nepodávala zavádějící informace, tak upřesním, že slavný pojem microgreens označuje už zelené mladé rostlinky a ne malinké klíčky.

Pro klíčení se dají sehnat i celkem bizarní semínka – naklíčit si můžete dát třeba jetel, vojtěšku, pískavici řecké seno, červenou pšenici nebo brokolici. Že by vás nenapadlo jíst jetel? Děláte velkou chybu, zrovna jetelové mladinké rostlinky jsou opravdu velice chutné. Brokolice je se svou lehce štiplavou chutí naprosto super a vojtěška se také nemá za co stydět. Dostupná jsou i semínka ředkvičky, rukoly, hořčice a bazalky – ovšem tady nemám dobré zkušenosti. Hořčice, bazalka i rukola poměrně špatně a dlouho klíčí (nevěřte údajům na obale balení semínek, opravdu za 3 dny nebudete mít k dispozici první klíčky) a rukola s hořčicí poměrně rychle zahnívají a k tomu nelibě voní. Vlastně… je to celkem dost pušák, když klíčíte rukolu. Pokud tedy můžete, zvolte raději jiná semínka a tyto nechte na setí do půdy a normální vypěstování kytiček ze zeminy.

Speciální semínka bývají také celkem drahá – ne každému se chce dát za pytlík semínek třeba 200 Kč a pro takové mám tip – nebojte se dát naklíčit i běžně dostupnou hnědou čočku nebo zelený neloupaný a nepůlený hrách. Klíčí opravdu rychle a za půlkilový pytlík hrachu dáte v obchodě do 15 Kč. Takový pytlík vám vystačí na spoustu dalších klíčení. 

Také mungo doporučuji zakoupit v obchodě normálně mezi sáčky s fazolemi a nepídit se po speciálních baleních na klíčení. Zatímco 200 g munga na klíčení vás vyjde na 70 kaček, 500 g běžného BIO munga mě v Albertu stálo v akci 50 Kč. A klíčení mu jde náramně, mňam! 😊 Nepouštějte se ovšem do klíčení jiných druhů fazolí, fazole totiž vyžadují tepelnou úpravu. Pouze mungo má to výsostné privilegium klíčit na vašich miskách.

Pokud s klíčením teprve začínáte, kupte si pár pytlíků semínek řeřichy třeba v Lidlu nebo v Normě, kde stojí pouhých 6 Kč/pytlík. Řeřicha je moc chutná a vždy vzejde. Můžete ji pěstovat na vlhké vatičce a pak odstřihávat nebo ji pěstovat klasicky jen v misce „bez podestýlky“. V druhém případě ji budete moct slupnout celou celičkou i s kořínky. Pokud budete pěstovat na vatičce, tak se musíte smířit s tím, že vám kus rostlinky ve vatě zůstane. A možná rostlinka ztratí něco ze svých vitamínů, když ji upicnete kovovými nůžkami.

V čem klíčit? Já používám úžasné 4patrové misky na klíčení, které mi dal bratr. Na internetu jsou dostupné, stojí kolem 300 Kč a občas se objeví zlevněné i na Slevomatu. Do 3 pater sypete semínka a do spodní 4. misky stéká ze všech voda. Systém proplachování je snadný – nalijete půl litru vody do horní misky a ta proteče skrze všechny 3 až do spodní. Nevýhoda téhle misky je křehký plast, který je velice náchylný na poškození. Mýt se musí ručně a velice opatrně, aby miska nepraskla. Kdo nechce za nic utrácet, nechť povolá do akce sklenici od okurek a pěstuje v ní – obzvlášť na hrách, mungo a čočku je sklenice skvělá. Prostě do ní jen nasypete luštěninu a zalejete přiměřeným množstvím vody tak, aby luštěnina měla šanci natáhnout vodu, ale zároveň nezůstala potopená. Důležité je vše minimálně 2× denně proplachovat, aby se klíčky neznehodnotily. Také před konzumací nezapomeňte klíčky pořádně proprat. 😁 Jestliže nebudete pravidelně proplachovat, začnou vám klíčky zahnívat, a to platí o všech druzích rostlinkách pro klíčení.

Jestliže se vám z klíčků stanou malinké rostlinky s děložními lístky, nevyhazujte je a normálně pokračujte dál v papání. Můžete je lehce pokrájet keramickým nožem – když už z nich budou moc dlouhá háďátka 😊 Kdo si touží po tom, aby se růst zpomalil, nechť naklíčená semínka shrne do misky a skladuje v lednici, takové klíčky je ale potřeba brzy sníst. 

Panují také dohady nad tím, zde klíčky pěstovat na světle nebo v temnu. Opět platí, že když je budete mít v temnu, porostou pomaleji. Já si ale myslím, že v rostlinkách pěstovaných na světle musí být daleko více vitamínů, a tak stavím misky na okno i za tu cenu, že budu mít místo klíčků brzy malé zeleňáčky. A víte co, mně to nevadí, mně chutnají jak mini klíčky, tak rostlinečky.

A co s nimi dělat? Jak je jíst? Někdo je konzervativně sype pouze na chléb pomazaný máslem či tvarohem nebo žervé. Já se s tím neprdím. Dávám je jako oblohu na talíř k jídlu, zamíchávám si je do přílohové rýže, hodím je do omáčky, sypu je na brambory… Vynikající jsou samozřejmě i do salátu. A když vám opravdu přerostou a nepůjdou dobře žvejkat, prožeňte je na pánvičce a zamíchejte do „číny“ – sice z nich vyprchá vitamín C, ale vláknina zůstane a zbytečně přerostláčky nevyhodíte. 

Dovolila jsem si sepsat receptík na ultrarychlou snídani nebo svačinu – vaječnou placku s ovesnými vločkami a s přerostlými mungo klíčko-fazolkami. Můžete na ni ale vrazit i jiné přerostláčky. Recept najdete ZDE

Letošní klíčení jsem odstartovala kombinací mungo-čočka-řeřicha. Čočka je potvůrka, má tendenci misky zabarvovat dohněda, pozor na ni. Ale stačí si vzít na pomoc kuchyňský kartáček na čištění (takový ten Ikeácký, jak má rukojeť a přísavku na konci) a běžný kuchyňský prostředek na nádobí a hned to půjde dolů. 😊


A tady už je madam řeřicha po 2 dnech klíčení. Jak nádherně voní panečku! Celou kuchyní, kde mi miska stojí, se vždy line řeřichový osvěžovač vzduchu. 😁

Joo, roste to rychle. Jsem na to sama, tak kolikrát nestíhám ujídat a občas mám na talíři víc klíčků než přílohy ha ha. 😂

Tyhle misky na klíčení jsou fakt super. Sice z takového lámavého plastu, ale zase šikovně vyrobené a vymyšlené. Voda stéká z horní skrze zbylé dvě misky a zůstane v dolní nádržce. Co jsem tak koukala, dá se tahle miska běžně sehnat na internetu pod názvem BIO miska na klíčení.

Zalejete a pak to sledujete jak rybičky v akvárku 👏👌😁

Žádné spešl mungo na klíčení nekupuju. Prostě zajdu do Alberta nebo do Tesca a pokoupím fazolky mezi běžným sortimentem luštěnin. Tesco mungo má horší klíčení – tak 10 fazolek v misce zůstane tvrdých a je potřeba to hlídat a nenabrat si je do jídla, jinak hrozí ztráta zubu. 😁 Někde jsem četla, že se dá klíčit z fazolek ještě adzuki. Zkusila jsem to několikrát, ale akorát mi chytly plíseň. Na adzuki už mě nikdo neukecá! 


Může se to zdát málo, ale věřte, že po naklíčení z tohohle množství fazolek bude pořááádná kupa – doslova zaplní misku. A když je necháte přerůst, tak mají takovou sílu, že misku nad sebou klidně odhodí na bok. 💪😄


Napadlo by vás, že se dá pojídat i vojtěška??? Ano, ta vojtěška, kterou se běžně krmí ovce, krávy, králíci..? Když jsem ji viděla v nabídce, musela jsem ji hned zkusit a…

…stala se z ní moje oblíbenkyně. Je lepší než řeřicha, faktiš! Jen tak výrazně nevoní.


A tohle je můj nový objev. Po naklíčení je tahle ředkvičková směs doslova pastvou pro oči. Rostou v ní totiž nejen zelené ředkvičinky, ale i fialové! Však sjeďte níž na další fotky, hned vám tuhle ředkvičko-krasavici ukážu. 😊

Za 5,90 Kč hodně muziky. Levnou řeřichu seženete v Normě i v Lidlu. Z jednoho pytlíčku budete mít plnou klíčící misku – krásně hustě prorostlou.


No jasně, že si můžete nechat naklíčit i hrách. Jenom dejte pozor, abyste si nekoupili žlutý půlený, toho už chudáka zabili… ten už žádné klíčky nevyžene. Pamatujte si – na klíčení vždy zelený hrách. Stojívá 11 – 15 Kč/500 g a po naklíčení připomíná chuťově ty dobroučké zelené čerstvé hrášky, co si z lusků dáváme v létě rovnou do pusy. 😊

Takhle vypadá směs ředkviček po 3 dnech klíčení…


A takhle nádherně barevné jsou ředkvičky po cca 6 dnech. V téhle velikosti je mám nejraději. Jen teda pozor, v puse pálí stejně jako bulvičky. Já si je moc ráda přidávám do míchaných vajíček k snídani. Když se lehce prohřejí, o svou pálivost přijdou.

Barevné ředkvičky vypadají krásně i jako ozdoba jídla. Já je šupla na kuskus a k pečeni v kapustičkovomátové omáčce se báječně hodily. Recept na tohle zdravé jídlo mimochodem najdete tady KLIK.


Tahle semínka jsem objevila čistou náhodou v Tesco u běžných semínek květin a zeleniny. Jsou určená předně pro klíčení a konzumaci a navíc v BIO kvalitě. Cena byla jen 17 Kč a jeden pytlík vyjde na 2 až 3 klíčící misky. Jedná se o brokolici a tu vám mohu jedině doporučit. Je lehce štiplavá, ale ne tak jako ředkvičky. Navíc jsou rostlinky opravdu jemňoučké a mají světlince zelenou barvu – v puse nemáte žádné „špagáty“ a na jídle vypadá naklíčená brokolička fantasticky.

Jééééééééé, to je nádhera! Brokolice obsadila v mém žebříčku oblíbenosti 4. místo. 😊 První místo má samozřejmě mungo fazolka.
Je to taková jemná kráska. Tahle vám misku na bok neodhodí. Brokolice není takový silák jako přerostlé ředkvičky nebo mungo či čočka. Jemnost si zachovává i v momentě, kdy už by měla být dávno sklizená.
Co s přerostláčky zeleňáčky? Šup s nimi třeba do míchaných vajíček nebo s nimi posypejte vaječnou placku, jako jsem to udělala já – receptík na tuhle snídaňovou nebo svačinovou jednoduchost už také svítí na blogu – KLIK.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru