33. Kuchtička Mišelína spáchala: Pohankovo-špaldový chléb s šeříkem

Šeříkový chléb? To zní dost bizarně, co? Ale věřte, že tenhle
experiment rozhodně stojí za to. Šeříkové květy se často objevují na dortech a
koláčích jako ozdoba – ostatně zdobit vše jedlými květy je teď celkem
oblíbené. Alespoň tedy v domácnostech, kde se nebojí zařadit na jídelníček
i něco neobvyklého. Raději jsem však mrkla do herbáře, jak to s tím
šeříkem je. Květy bezu a kaly vím, že se jedí – obalují se v těstíčku a smaží
dozlatova. S šeříkem jsem si ale nebyla úplně na 100 % jistá a víte jak –
játra máme jen jedny a ledviny jen dvě, tak ať si je šeříkem neoddělám. 😁

Takže přátelé, šeřík jedlý je, ale v normálním množství. Kdybyste si
udělali salát jen z něj, už by to mohlo být horší, jestliže ho ale přihodíte
třeba do chleba, do koláče, na dortík, tak se vám nic nestane. Z šeříku se
samozřejmě dělá i čaj a pije se. Barvu květů řešit nemusíte, účinky jsou
stejné. Působí protizánětlivě a pomáhá při léčbě potíží dýchacích cest, čistí
játra, hodí se pro detox organismu. Zatočí navíc i s migrénou a navodí
pocit vnitřního klidu. Zlepšuje metabolismus, proto se hodí pro otylé lidi, co
se snaží shodit pár kilo. Také ti, co mají dnu, budou z šeříkových
květů nadšení – pití odvaru z šeříku jim totiž může hodně pomoct. V syrové
podobě je nahořklý, takže by vám nechutnal, tepelnou úpravou se nahořklost
ztrácí. 

Opravdu není jedovatý? Vypátrala jsem na netu, že šeřík
obsahuje látku zvanou syringin a ta může vyvolat podráždění kůže a
podrážení sliznic u citlivých jedinců. Jak jsem ale výše psala, když to s
šeříkem v jídle nebudete přehánět, můžete ho pro ozvláštnění pokrmu použít.
Ono za dráždivou můžeme koneckonců označit třeba i chilli papričku a další
koření. Šeříku by se měli vyhnout pyloví alergici.

Co se mi moc líbí, jsou zajímavé „kouzelné“ účinky šeříku. Údajně při
požití může vyvolat jasnovidectví a jeho vůně je natolik intenzivní, že dokáže
člověka dostat do jiného světa a dovolí mu poznat jeho minulé životy. Rovněž
stará symbolika barev šeříku je úžasná – bílý představuje nevinnost a čistotu,
růžový a fialový zase odkazuje k lásce a bordové odstíny jsou symbolem
pravé vášně. Tak až s ním budete zdobit jídlo nebo péct chléb, pečlivě se nad
volbou barvy zamyslete. Dětem raději bílý a na partnera vytaste ten bordový.
😊 No a pokud lásku teprve hledáte, použijte růžový nebo fialový, on vám tu
zamilovanost přitáhne. Respektive, jestli to funguje, to ještě nevím, ale už
jsem toho fialového spořádala dost, tak by
na mě ta láska mohla sednout. 😂😂😂

Z šeříku se nejčastěji dělá sirup, po téhle stránce je šeřík v kuchyni hodně
známý širšímu publiku. Odvážnější mohou zkusit šeříkovou marmeládu a
ti, co odmítají cukr jako já, nechť se spokojí alespoň s šeříkovým chlebem.

Přemýšlela jsem, které mouky použít,
aby vůni šeříku hezky doplnily. Tentokrát jsem zvolila mouku pohankovou
a pro dobré vykynutí ji zkombinovala se špaldovou. Obě mouky jsem použila
celozrnné, hladce mleté. Do chlebu jsem přidala
i celé kroupy pohanky. Ty však nejprve zalijte vařící vodou a nechte
nabobtnat a změknout, než je přidáte do těsta. Kdybyste je vmíchali suché,
nestačily by změknout a v chlebu by mohly zůstat tvrdé jako broky. Vůně
pohanky je dosti specifická a silná a to platí i o šeříku. Společně vytvořily
tyto vůně krásné kombo. Komu vadí květinová vůně v jídlu, tak tenhle chléb asi
neocení, opravdu je z něj cítit lehce mydlinková vůně šeříku – a to
před i po upečení. Tento šeříkový chléb je výborný jak se slanou pomazánkou,
tak s medem nebo zavařeninou.

A nezapomeňte… až budete šeříkem vonící květnový chléb snídat, tak
nezapomeňte na stůl položit i kytici šeříků. Garantuji vám, že se
budete cítit jako v sedmém nebi! Šeříková vůně je prostě na relax a pohodu
nejlepší na světě. Z keřů trhejte ovšem květy s úctou, ne že je bez
soucitu orvete. Stačí jich pár a věřte, že i tak silně provoní celou místnost,
kam kytici postavíte.

No řekněte… není to nádhera? Už jen pro přivonění si k šeříku stojí za to
žít. 😇

Ňamky, co tam nutně musí být:

  • 400 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 g pohankové celozrnné mouky
  • hrst kvítků z šeříku (jen fialová kvítka zbavená
    všeho zeleného)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 a čtvrt balíčku sušeného droždí
  • 100 g pohankových krup
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1,5 lžičky soli
  • voda

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • plech na pečení
  • rychlovarná konvice
  • mísa, miska
  • pečpapír
  • forma na chléb



A šup na to!

Čerstvě
utržené květy šeříku opláchněte a
otrhejte jednotlivá kvítka. Větvičku ani
lístky do chleba nepřidávejte.
😊

Do misky
odsypte 100 g pohankových krup, zalijte je horkou vodou, zakryjte a nechte cca
15 minut bobtnat.
Krupky hezky
změknou
 a
zvětší svůj objem.

Do velké mísy
dejte obě mouky, nabobtnanou pohanku a zbytek ingrediencí včetně šeříkových
květů. Přilijte 
vlažnou
vodu
 (cca
400 ml, ale lijte postupně dle potřeby) a pomalu zpracovávejte těsto. Hnětení
zabere opět tak ke 20 minutám, do těsta se musí dostat potřebné množství
vzduchu, aby dobře nakynulo.


Vypadá to krásně, že? Ty
šeříkové květy umí prostě vše povýšit… a ta vůně! Ooo, tohle bylo úžasně
voňavé těsto!
💜


Mísu přikryjte čistou utěrkou a vložte do
jemně ohřáté trouby, dvířka nechte pootevřená. Těsto bude cca hodinku
kynout.


Těsto vytvoří krásnou kuličku,
kterou nechejte na teplém místě vykynout.


Po hodině bude v míse mnohonásobně větší
objem. Těsto není tak pevné a bude lepší použít formu na chléb nebo
na biskupský chléb. Tu si vyložte pečicím papírem, který před tím pomačkejte,
bude ve formě lépe držet. 

Chléb ve formě potřete vodou a vložte do rozpálené
trouby. Pečte dle výkonnosti trouby – cca 45 minut na 200 stupňů. 

No, kulička kamsi zmizela… ale těsto i
přes celozrnné mouky naběhlo krásně.
👌

Těsto není tak tuhé, překlopila jsem ho
raději do formy, která pohlídala, aby z chleba nebyla placka.
😀

A tady už krásně upečený voňavý chléb s
křupavou kůrčičkou.

Chléb má křupavou kůrku a vláčnou střídku. Nedrobí se a hezky drží, takže je
vhodný pro potření pomazánkou. Zkrátka,
žádná rozpadající se pěnová veka. 😁
Jak ho hodnotím? Jako… VYNIKAJÍCÍ! 😍

Střídka je krásně vláčná, tak to mám ráda. 💜

A ještě pohled na bochan. Celkem vážil po upečení 1250 g, to je pořádnej
chlebochlapák! 😄

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru