Kvetou lípy! To je nádhera! To je radost v nose i u srdce. Lipové květy mě přivádí pomalu do extáze a vyvolávají ve mně očmuchávací chutě. Jooo, postavit se k lípě a čuchat a čuchat a čuchat a rozjímat a rozjímat a rozjímat. Bohužel to trošku kazí současné deštivější počasí, které lehce ubližuje kráse lipových květů. I přesto jsem si ale všimla, že včelky na lípu hojně lítají a pršivé počasí jim nevadí. Že by je donutil hlad? Nebo prostě nedokáží lípě také odolat? Je pro ně tak silným lákadlem, že si kvůli lipovým květům nechají zmáčet i svůj včelí kožíšek? Odpovědi znají jen samy včelky a také určitě dobře tuší, že lípa nebude kvést dlouho a proto se na ni nesmí ani jeden den vybodnout. Však lipový med je jeden z nejbáječnějších právě pro svou specifickou lipovou vůni.
V mokrém počasí se nehodí lípu sbírat na sušení a čaj. Díky bohu za to, že máme víc druhů lípy a že některé kvetou i později. Ty s většími srdcovými listy už v Praze kvetou zhusta nyní, ty s menšími a temněji zelenými mají teprve kulatá poupata a rozkvetou odhadem za týden. Snad si tedy na sušení lípu stihneme donatrhat.
Lipový květ je mocný léčitel. Takový čaj z lípy pomáhá proti chřipce, sráží horečku a léčí kašel. Výborný je také na křeče v břiše a žaludeční problémy. Pozor, květ se sbírá vždy za slunečného suchého počasí ještě před úplným rozkvětem a to kompletně celý – tedy i se zeleným lístkem, ne pouze ty kytičky na konci. 😌 Suší se ve stínu, v tenkých vrstvách, jako ostatně většina léčivých květů. Takový čaj z lipových květů je i výborným balzámem na nervy, svou vůní a nasládlou chutí totiž dokáže uklidnit v časech, kdy člověk zažívá nějaký stres. Lípa podporuje pocení, tak pozor, ať to s ní nepřeženete při běžném pití a pak z vás celý den „neleje“. 😁
Dočetla jsem se, že účinnost lipových květů zvyšuje stáří lípy. Jestliže budete trhat z opravdu staré lípy, pak si domů přinesete extra účinné květy. Přeci jen čaj z květů 700let staré lípy, to už je něco! Akorát ty velké lípy moc nemívají větve dole a člověk aby je otrhával pomalu z jeřábu. 😀 Hlavně na ně nešplhejte – ony ty větve na starých lípách už moc dobře nedrží a snadno se zlomí.
Lípy jsou naším národním stromem a dle mě jsou snad nejvíce zastoupené mezi stromy památnými. Nic negůglím, ale když už míjím památný strom, je to většinou gigantická lípa. Taková krásná lípa roste i u vesničky Telecí na Svitavsku a říká se jí Lukasova zpívající lípa. Ta lípa je opravdu fantastická a vážou se k ní hezké pověsti, dokonce ji zmínil i slavný Alois Jirásek ve svých pamětech. O tomto nádherném stromu jsem se již zmínila v článku o dyzajnmarketování a Třešňobraní na Třešňovce, kde jsem vyzvala k tomu, abyste za něj hlasovali v anketě Strom roku a vyzývám k tomu i nyní. Pošlete nádherné lípě hlas a vydejte se ji do Telecího omrknout. Je tam i spousta dalších turistických lákadel a stoji za to, si tam udělat výlet. Za hlasování se platí – 30 Kč, ale peníze půjdou právě na péči o strom a na výsadbu další zeleně, takže přispějete na dobrou věc. Pro rok 2021 končí hlasování až 12. září.
A teď k samotnému jídlu. Dostala jsem chuť na tvarohové knedlíky, ale nechtěla jsem klasickou ovocnou náplň a tak jsem si řekla, že je zkusím nacpat mletým masem. Jelikož zrovna kvetla lípa a já pod ní před pár dny ležela a četla si knížku, tak mě napadlo, že bych ji mohla do jídla přidat. A jak jsem si usmyslela, tak jsem udělala. Do masové směsi jsem přidala lipové květy zbavené tuhých stopek a těšila se z té nádherné lipové vůně, která se z hrnce linula. Koření už jsem nepřidávala žádné jiné, bylo by škoda, kdybyste do toho řízli například česnek a lípu jím přebili. Pozor dejte při obírání květů na broučky, těch malých černých leze z lípy dosti, ale šetrným vyfoukáním je z ní rychle dostanete i bez újmy na jejich zdraví a počtu nožiček. 😁
Na tvarohové knedlíky jsem použila takový ten poctivější nevaničkový tvaroh balený v papíru – konkrétně Albertovský, ale stejně nakyslý je i nízkotučný Jaroměřický. Musím říct, že ve spojení s celozrnnou špaldovou moukou je těstíčko knedlíků opravdu výborné – výrazně tvarohové právě díky nevaničkovým tvarohům a s lehce oříškovou chutí. Určitě doporučuji použít jeden z těchto tvarohů, nikoliv vaničkový a ani ne ten balený v papíře a ještě pak zatavený do plastu, protože ty nebývají tak příjemně tvarohově kyselé.
Aby knedlíky nebyly suché, udělala jsem k nim studený jogurtový dip rovněž s lipovými květy a s kurkumou, bílým mákem a zázvorem. Pro dosolení jsem použila černou sůl, která se používá výhradně ve studené kuchyni, protože po tepelné úpravě ztrácí svou specifickou lehce vaječnou vůni. Knedlíky se dají jíst i na studeno, ale mně kombinace zrovna uvařených horkých knedlíků a studeného dipu přijde skvělá. Díky jogurtovolipovému dipu je tohle jídlo i vhodné do teplejších letních dní.
No není to krása? A jak to tam bzučelo! Sice včelky nejsou na foto vidět, muselo jich být ovšem na stromě mraky. 💛
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 4 porce):
- 500 g mletého masa mix vepřové a hovězí
- 200 g špaldové celozrnné mouky + na podsypávání
- 500 g NEvaničkového nízkotučného tvarohu
- 2 vejce
- 250 g cherry rajčátek
- 5 hrstí lipových květů (plná krabička o objemu 1,2 l)
- 1 větší cibule
- 1 velký bílý jogurt (500 g)
- mletý zázvor
- mletá kurkuma
- 2 lžíce bílého máku
- olej
- černá sůl
- bílá sůl
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- mísa
- střední hrnec
- nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko
- vál a váleček