43. Kuchtička Mišelína spáchala: Celozrnné špagety s mletým masem a paprikami dušenými v černém pivu

V neděli jsem dorazila poměrně pozdě na byt, následovala seznamovačka s novými spolubydlícími A. a D. a už mi nezbyl skoro žádný čas na plánovaný nákup. No, samozřejmě, že jsem ho stihla, ale byl to spíš sprint s vozíkem Kauflandem než pohodové nakupování. Původně jsem si chtěla koupit grundle rybičky, ale bohužel – když jedete nakupovat večer a navíc v neděli, musíte počítat s tím, že bude 60 % akčního zboží dávno vyprodáno. Vyprodali mi kromě grundle rybiček i cukety, grrr. Ani lilek jsem tam nenašla a o mrkvi ani nemluvím. Naložila jsem si aspoň 8kilového melouna a k němu přihodila dva žluté cukrové. Co ale ukuchtit další den k obědu? Improvizuj Mišelíno!

A taky že jsem zaimprovizovala a ono to zas ve finále dobře dopadlo. Nabrala jsem si spoustu bílých paprik, přihodila mleté maso a pár řezaných cibulí. Napadlo mě maso podusit v pivě, tak jsem zajela k pivním regálům, kde žena vždy vzbudí rozruch – aspoň já mám tedy ten pocit. 😂 Jakmile se přesunu od ochucených „dámičkovských“ pivíček k poctivým neochuceným pivům, hned na mě začnou mířit zvídavé pohledy ostatních nakupujících u stejného regálu. No, znalec piv zrovna nejsem, ale chtěla jsem pivo s plnější chutí a tak mě napadlo koupit černé. Věřili byste, že v celé nabídce piv jsem objevila jen 2 černá? To by mě zajímal důvod! Černé je lepší než světlé! Je trochu jako kofola, ale bez kvanta přidaného cukru. Nakonec to vyhrály černé Krušovice a po otevření doma jsem musela konstatovat, že je to pivo opravdu černé jako bota. 😂

Papriky jsem koupila klasické bílé – takové ty lusky, ale určitě by šly použít i ty žluté masité. A nešetřete s nimi! Pěkně jich tam naperte tak kilo a půl na 7 porcí, tj. 215 g na porci a to jsou určitě tak 3 střední lusky takové té lehčí váhy. Oni totiž bílé papriky mívají v prodeji takové ty masitější víc zelené a pak takové „vysušenější“ světlince žluté. Já měla ty světlinké lehounké a i když nejsou tak šťavnaté, chuťově jsou moc dobré. Tyhle bílé paprikové lusky má drtivá většina lidí spojené s lečem nebo s klasickými plněnými paprikami s rajskou omáčkou, dají se ale použít i do jiných receptů – třeba do masové směsi dušené na pivě a podávané s celozrnnými po oříškách chutnajícími špagetami.

Možná vás mezi ingrediencemi zaujme koření s názvem zatar. Jde o směs tymiánu, sumahu a bílého sezamového semínka, kterou hojně používají pro kořenění jídel v severní Africe, Libanonu, Turecku i Sýrii. Nejčastěji se s ní koření polévky, hummus, kofty i pečivo. Má velice příjemnou orientální vůni a k paprikám se fakt výborně hodí. Určitě po zataru mrkněte a pokud ho nemáte, tak použijte aspoň ten tymián a bílé sezamové semínko. Je mi jasné, že sumah mít doma běžně nebudete.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 1,5 kg bílých paprik
  • 500 ml černého piva
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce koření zatar
  • 5 lžic mouky z červené čočky (lze namlít na kafemlýnku)
  • 700 g celozrnných špaget
  • olej
  • bílá sůl

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • mísa
  • střední hrnec
  • nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko

Opět jen několik málo ingrediencí, ze kterých vznikne chutné a zdravé jídlo. 

Cibuli nakrájejte najemno na kostičky a nechte rozvonět na lžíci oleje. Přidejte mleté maso, promíchejte. Maso se po několika minutách krásně zatáhne a rozvoní.

Šup s masem na rozvoněnou cibulku 💛

Nyní k masu přilejte celou plechovku černého piva a přiklapněte hrnec poklicí. 

Pivééčko černééé, s tebou bude tohle jídlo na talíři bééérnéééé. 😂 Prosím vás, tu plechovku vyhoďte, s tou to nevařte, mělo by to pak hliníkový šmak. 😂

Omyté papriky zbavte stopky a pokrájejte včetně semeníků na menší kousky.

Semínka budou v masové směsi plnit úlohu zahuštění a dodají tělu vlákninu – takže nevyhazovat a papriky pokrájet i se semeníky. 😊

Dejte vařit vodu na těstoviny. Až bude vroucí, tak vložte celozrnné špagety a vařte dle pokynů na obalu. Celozrnným to trvá trochu déle než semolinovým, cca 12 minut.

Maso okořeňte zatarem (směs bílého sezamového semínka se sumahem a tymiánem). Díky pivu bude maso spíš ponořené a papriky ještě také pustí trochu vodu, takže k masu a pivu přimíchejte také několik lžic mouky z červené čočky, která cca po 10 minutách vaření směs krásně zahustí, aniž byste museli použít běžnou mouku. Dejte ji dřív než papriky, ať pak s paprikami nemusíte moc míchat a změklé si je zbytečně nerozbijete vařečkou.


Kafemlejnek opět v akci a opět nemele kávu – takhle krásně si poradil s červenou čočkou. 💗

A šup tam se skoro 2 kily paprik, to bude bašta! Já tak miluju vařené papriky! 😍

A hotovoooo, čočkou krásně zahuštěno… a jak to vonělo pivem! 😊

Poté přidejte pokrájené papriky a promíchejte. Vařte už jen cca 10 min do změknutí a rozvonění paprik. Papriky by se neměly rozvařit, tak pozor. Nakonec osolte dle chutí.

Masovopaprikovou směs dušenou na černém pivě podávejte s uvařenými špagetami. Můžete dozdobit kousky čerstvé papriky a mungo fazolkami.

Hmmmmm, s celozrnnými špagetami naprostá pecka. 💚


Totálně jednoduché a moc dobré. 😇 Žádnej paprikomilovník nebude zklamán!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru