Dýýýněěěě! Dýýýýněěě! Dýýýýněěěě! Miluju dýýýněěěě! Ehm, uklidni se Mišelíno, joo?? Neee, neuklidnííím, jsem celá neuklidněnáááá a volám: Dýýýýněěě dýýýněěě dýýýněěě jsou nejlepší zelenina na světě! 💛💛💛
Šišaté, kulaté… možná i hranatá se občas urodí… na dýních se vždy příroda krásně vyřádí. Nejkrásnější jsou ty sytě oranžové, páč oranžová k dýni prostě patří. Ale není na škodu si občas do kuchyně přizvat i žlutou, zelenou, bílou, modrou a jináč barevnou dýňo krasavici.
Tentokrát jsem v Albertu ukořistila jednu pořááádnou máslovou dýni, která není ani šišatá, ani kulatá, ani hranatá ale… promiňte mi to… je prostě pinďourovatá. 😂😂😂 I přes vzrostlost ukořistěné dýně jsem ovšem radši chtěla ještě jednu a tu už zas neměli, protože akce že jo a když je akce, je to boj i v segmentu dýní. No tak jsem jí do páru vzala i hokkaido. V košíku přistálo plecko, cibule, mandarinky… a zrodil se nápad udělat dýňovou omáčku s mandarinkami.
Jednalo se o první letošní mandarinky, které jsem si koupila. Barvu moc oranžovou neměly a trošku jsem se bála, že budou hodně kyselé – jak to u těch prvních mandarinek bejvá. Nejlepší jsou kolem Mikuláše, na Vánoce taky ujdou a pak už mi přijdou ty citrusy takové vysušené… jak já říkám: Zbytkáče ze skladu. No ale mandarinky mě doma celkem mile překvapily – šly pěkně loupat a kyselé byly úplně akorát. To znamená, že se s nasládlou chutí dýně krásně propojily a společně vytvořily dokonalou omáčku, kterou nelze hodnotit jinak než jako podzimní nebe v hubě. 😂
Do omáčky jsem řízla kupu voňavého koření – úžasný badyán, neméně úžasné namleté plody koriandru, úžasňáka hřebíčka a nesmím zapomenout ani na úžasňáka muškátovýho oříška. Celé to zařízl černý pepř a nakonec dochutila mořská sůl. No co vám budu povídat, při vaření mi voněla kořením celá kuchyň!
Jako přílohu jsem zvolila lepkavou jasmínovou rýži, do které jsem vmíchala ultramega zdravá semínka dýně olejné. Ta jsem zbytečně nevařila, ale přidala až po uvaření rýže.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- cca 2,2 kg dýně (vychází na celou větší máslovou a půl druhé)
- 1 – 1,2 kg vepřové plece
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- 3 – 4 větší mandarinky (lepší jsou kyselejší)
- 5 lžic dýňových semínek
- řepkový olej
- 2 lžičky mletého badyánu
- 2 lžičky mletého plodu koriandru
- 3 ks hřebíčku
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku (vmíchat až po dovaření!)
- 700 g jasmínové rýže
- bílá sůl
- voda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- mísa
- tyčový mixér
- střední hrnec na rýži
- nůž, vařečka, naběračka, prkénko
Dýně omyjte, vydlabejte semínka, nakrájejte dýně na kousky, zalejte vodou, přidejte 3 ks hřebíčku, zaklapněte poklicí a dejte vařit do změknutí – cca 20 minut. Máslová ani hokkaido dýně se nemusí loupat.
Plec nakrájejte na malé kousky. Pokrájejte najemno cibuli a na oleji ji nechte rozvonět. Přidejte kousky masa, koření kromě soli a muškatového oříšku a opékejte. Maso po chvíli pustí šťávu a začne se dusit.
Oloupejte mandarinky, omyjte je vodou, pokrájejte na kolečka/kousky a přidejte k masu. Přikryjte poklicí a nechte dusit do změknutí mandarinek – cca 15 minut.
Vodu z uvařené dýně slijte a nechte si ji třeba jako základ pro polévku. Vyndejte hřebíčky a vyhoďte je. Uvařenou dýni rozmixujte včetně slupky tyčovým mixérem na jemné pyré.
Dejte vařit jasmínovou rýži, trvá to cca 13 minut.
Pokud chcete servírovat maso s dušenými mandarinkami zvlášť na omáčku, pak z hrnce s masem slijte mandarinkovomasový vývar do hrnce s omáčkou. Pokud vám nevadí, že bude maso na talíři již od omáčky, pak ho i s mandarinkami vmíchejte do omáčky.
Jestliže bude omáčka příliš hustá i po přidání vývaru, nařeďte ji trochou slité vody z vařených dýní.
Omáčku ještě chvíli provařte. Až po uvaření dosolte dle chuti a přidejte mletý muškátový oříšek (vařením by jinak ztratil vůni).
Do uvařené rýže vmíchejte loupaná dýňová semínka.
Plec podávejte s omáčkou a rýží, můžete dozdobit kousky vařené mandarinky a třeba vykrájenými srdíčky ze syrové dýně. Ano, i syrová dýně je výborná, nebojte se ji zkusit.
Mňáááááááááááááám! Ještě! Přidat! 😇💛