60. Kuchtička Mišelína spáchala: Kvasový makový chléb

Miluju bíle kvetoucí maková políčka, miluju modrá semínka naší české mega super hyper pecka bomba cool potraviny. Mák je prostě učiněný zázrak, poklad, národní bohatství a s potěšením sleduji, jak se každoročně objevuje více a více makových polí. Jooo, tohle je lepší než ta řepka olejka! Z tohohle se dá vykouzli tooolik dobrot! 

Je zajímavé, že krom Česka, se mák nikde jinde ve světě tolik nepoužívá. Jsme úplní mákožrouti! 🙈 Musím se vám přiznat, že makové buchty byly vždycky moje nejoblíbenější a vyžírala jsem je jako první – hravě převálcovaly tvarohové i povidlové. Také makový závin býval megaboží pochoutkou v dětství a byl vynikající i kupovaný a to je co říct. Zkrátka, kde se objeví mák, to prostě chutná skvěle.

O máku se také ví, že je plný vápníku a spousta lidí na veg stravě ho doporučuje jako náhradu mléka. Tady ale pozor, není lehké sníst 100 g máku, kdežto 100 ml mléka vypijete snadno na tři loky. Po kvantu máku byste se taky mohli, vzhledem k obsahu tuku, taky pořádně poka…💩🙊😬😂

Také jsem na internetu zjistila, že se z máku vyrábí dokonce i maková mouka. Jsou to zbytečky po výrobě makového oleje – tedy semínka, která přišla o část tuků. Zarazilo mne ovšem, že taková maková mouka stojí mnohem více než-li obyčejný nijak nezpracovaný mák, ačkoliv je to vlastně odpad. 😲

Mák má božskou vůni a když ho pomelete, tak ji zintenzivníte a tělo z něj lépe přijme tuky a další cenné živiny. Není to ovšem nutné, zvlášť když chcete mák jako posypku třeba na pečivo – nenamletá semínka v jemně modrém odstínu vypadají krásněji.

Tuhle jsem k svátku dostala od bratříčka hned 2 kila modrého českého máku a když jsem šla péct chleba, napadlo mě mák do chleba říznout. Vůbec jsem jím nešetřila a výsledek byl bravurní – makový kvasový chléb s megaomamnou makovou vůní. Jestliže patříte mezi fanoušky máku, tak tenhle chlebík musíte nutně zkusit! Místo vody jsem použila selský jogurt, který chléb krásně zvláčnil. Spojení mléčných výrobků s mlékem mám vůbec extra moc ráda – tak nějak mi to mléko s mákem voní ještě lépe. 😍 V těstě hrála prim mouka ovesná a mouka špaldová a přidala jsem i trochu pšeničné hladké, aby těsto lépe kynulo. Byť jsem pekla z klasického 600g množství mouky, výsledný chléb byl opravdový macek – vážil skoro kilo a půl! Jeho konzistence je pevnější a hutná, ale ne drobivá, takže kdo má rád těžší chleby, bude pro něj makochléb doslova nebeskou rozkoší v hubě. 😍

Poklidné rozjímání na vlně makové vůně mi během psaní tohoto článku narušila nešťastná událost. Já jsem fakt trubka, to snad není pravda! Všechny mouky a všechna semínka přesypávám do prázdných sklenic… Jestli si pamatujete z předchozího receptu kauflanďácké okurky, tak vám určo neuniklo, že byly ve velkéééé sklenici. Tyhle sklenice zásadně nevyhazuju, ty jsou přímo boží pro bezpečné uskladnění velkého množství něčeho sypkého, co musí být uchráněné před případnými záškodníky např. v podobě potravinového mola. Když jsem okurky dojedla, skléňu jsem vymyla, zbavila nehezké etikety a nasypala si do ní kilo bio slunečnicových semínek. Díky bohu, že jsem tam neměla zrovna ten mák! A to jsem původně zvažovala, že do velké sklenice přesypu zrovna jeho… Co čert nechtěl, otevřela jsem potravinovou skříňku a řáááách… To byla morda, že museli nadskočit snad všichni sousedi. Jo jo, je to tak, tak obří sklenice po dekl plná bio slunečnicovými semínky spadla z výšky na zem ze skříně a rozletěla se na miliony střepů. Přilepila se mi totiž na samolepící pásku na dvířkách, kterou mám ve spížoskříni přilepenou preventivně pro odhalení případných hajzlíků molích nenažraných. Štěstí, že nepraskla i dlažba, neštěstí, že byla sklenice zrovna úplně plná a tak jsem přišla o všechna semínka. A ještě jedno štěstí – že to nebyl mák, páč ten bych oplakávala víc než slunečnici. Smetla jsem střeposemena na kupu a rozdýchávala pocity vzteku na sebe samotnou a lítosti nad rozbitou sklenicí a zbytečným plýtváním potravinami. Pak mě ale prostoupil pocit radosti, protože jsem si uvědomila, že střepy přece nosí štěstí! A já těch střepů měla na hromadě tolik, že mě teď jistojistě čeká přímo záplava štěstí. 😊 Když jsem tu hromadu smetla už o dost radostněji do koše, všimla jsem si, že jsem ještě pro ten den neotočila svůj krásný kalendář plný afirmací a honem se mrkla na datum 22.11., přičemž tam stálo: JSEM ŠŤASTNÁ, ZDRAVÁ, MILOVANÁ a s opakováním těchto slov jsem šla pokračovat v psaní tohoto článku.

Ňamky, co tam nutně musí být:

  • 50 g žitný kvásek
  • 150 g chlebové žitné mouky + 150 ml vody na rozkvas
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g jemné ovesné mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 ml vlažné vody
  • 500 g bílého selského jogurtu (Hollandia)
  • 8 lžic nemletého modrého máku
  • 2 lžíce mletého modrého máku
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • sůl (cca 2 lžičky)
  • škrob/mouku na vysypání ošatky
  • voda na potření chleba a voda do plechu

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • mísa
  • sáček
  • 2 plechy a pečpapír
  • kuchyňská váha
  • ošatka na kynutí o průměru cca 20 cm
  • utěrka na přikrytí

Tak to jsem zvědavá na ten makový kvasový chléb… jaký asi na konci celého procesu bude? 😊
12 h před pečením chleba připravte rozkvas. Do mísy dejte 150 g chlebové žitné mouky, 150 ml vlažné vody a 50 g žitného kvásku. Promíchejte, přikryjte sáčkem a nechte pracovat. Po 12 h bude připravený rozkvas.
Do mísy dejte všechny druhy mouky, mák, jogurt, sůl a připravený rozkvas. Zadělejte těsto, dobře ho propracujte. Není potřeba přidávat vodu, vlhkost zajistí jogurt. Až těsto udělá pěknou kouli, která se nebude lepit na mísu a na ruce, je připravené pro kynutí.

Ovesnou mouku si snadno uděláte i sami doma – stačí vločky pomlít na kafemlejnku.


Mák dejte nemletý i mletý – pro lepší  vůni.

Do chleba přidejte i jemné ovesné vločky.

Bílý jogurt zcela nahradí vodu.

A hotové těsto připravené na kynutí. 💓
Těsto v míse přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 2 h kynout. Po 2 h kynutí těsto přeložte a nechte znovu 2 h kynout.
Ošatku na kynutí chleba vysypte škrobem nebo hladkou moukou. Těsto v míse znovu přeložte a hladkou stranou vložte do ošatky. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 2 h kynout.
Těsto před kynutím…

Těsto na makový chléb po vykynutí.
Vložte do spodní části trouby plech s vodou a troubu rozpalte na maximum. Až se začne v troubě tvořit pára, tak vložte druhý plech pečpapírem a opatrně vyklepněte nakynulé těsto. Chléb potřete lehce vodou a vložte do rozpálené trouby.
Při přemisťování těsta z ošatky na plech nesmíte s těstem klepnout, jinak spadne na objemu. 🙈


Vyklepnuto, nyní stačí potřít vodou a šupnout do rozpálené trouby.
Pečte na plný výkon prvních 10 min, pak snižte na cca 180 stupňů a dopékejte cca 35 minut. 
Upečený chléb vyjměte z plechu a dejte na mřížku, aby se zespodu nezapotil.
Krasavec po upečení, vážil skoro kilo a půl! 💛

Popraskal, ale to je právěže dobře. 😋

Vynikající! Opravdu zkuste, milovníci máku si pošmáknou.

Tenhle chleba je dobrej i suchej, není třeba k němu nic dalšího přidávat. 😍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru