Miluju bíle kvetoucí maková políčka, miluju modrá semínka naší české mega super hyper pecka bomba cool potraviny. Mák je prostě učiněný zázrak, poklad, národní bohatství a s potěšením sleduji, jak se každoročně objevuje více a více makových polí. Jooo, tohle je lepší než ta řepka olejka! Z tohohle se dá vykouzli tooolik dobrot!
Je zajímavé, že krom Česka, se mák nikde jinde ve světě tolik nepoužívá. Jsme úplní mákožrouti! 🙈 Musím se vám přiznat, že makové buchty byly vždycky moje nejoblíbenější a vyžírala jsem je jako první – hravě převálcovaly tvarohové i povidlové. Také makový závin býval megaboží pochoutkou v dětství a byl vynikající i kupovaný a to je co říct. Zkrátka, kde se objeví mák, to prostě chutná skvěle.
O máku se také ví, že je plný vápníku a spousta lidí na veg stravě ho doporučuje jako náhradu mléka. Tady ale pozor, není lehké sníst 100 g máku, kdežto 100 ml mléka vypijete snadno na tři loky. Po kvantu máku byste se taky mohli, vzhledem k obsahu tuku, taky pořádně poka…💩🙊😬😂
Také jsem na internetu zjistila, že se z máku vyrábí dokonce i maková mouka. Jsou to zbytečky po výrobě makového oleje – tedy semínka, která přišla o část tuků. Zarazilo mne ovšem, že taková maková mouka stojí mnohem více než-li obyčejný nijak nezpracovaný mák, ačkoliv je to vlastně odpad. 😲
Mák má božskou vůni a když ho pomelete, tak ji zintenzivníte a tělo z něj lépe přijme tuky a další cenné živiny. Není to ovšem nutné, zvlášť když chcete mák jako posypku třeba na pečivo – nenamletá semínka v jemně modrém odstínu vypadají krásněji.
Tuhle jsem k svátku dostala od bratříčka hned 2 kila modrého českého máku a když jsem šla péct chleba, napadlo mě mák do chleba říznout. Vůbec jsem jím nešetřila a výsledek byl bravurní – makový kvasový chléb s megaomamnou makovou vůní. Jestliže patříte mezi fanoušky máku, tak tenhle chlebík musíte nutně zkusit! Místo vody jsem použila selský jogurt, který chléb krásně zvláčnil. Spojení mléčných výrobků s mlékem mám vůbec extra moc ráda – tak nějak mi to mléko s mákem voní ještě lépe. 😍 V těstě hrála prim mouka ovesná a mouka špaldová a přidala jsem i trochu pšeničné hladké, aby těsto lépe kynulo. Byť jsem pekla z klasického 600g množství mouky, výsledný chléb byl opravdový macek – vážil skoro kilo a půl! Jeho konzistence je pevnější a hutná, ale ne drobivá, takže kdo má rád těžší chleby, bude pro něj makochléb doslova nebeskou rozkoší v hubě. 😍
Poklidné rozjímání na vlně makové vůně mi během psaní tohoto článku narušila nešťastná událost. Já jsem fakt trubka, to snad není pravda! Všechny mouky a všechna semínka přesypávám do prázdných sklenic… Jestli si pamatujete z předchozího receptu kauflanďácké okurky, tak vám určo neuniklo, že byly ve velkéééé sklenici. Tyhle sklenice zásadně nevyhazuju, ty jsou přímo boží pro bezpečné uskladnění velkého množství něčeho sypkého, co musí být uchráněné před případnými záškodníky např. v podobě potravinového mola. Když jsem okurky dojedla, skléňu jsem vymyla, zbavila nehezké etikety a nasypala si do ní kilo bio slunečnicových semínek. Díky bohu, že jsem tam neměla zrovna ten mák! A to jsem původně zvažovala, že do velké sklenice přesypu zrovna jeho… Co čert nechtěl, otevřela jsem potravinovou skříňku a řáááách… To byla morda, že museli nadskočit snad všichni sousedi. Jo jo, je to tak, tak obří sklenice po dekl plná bio slunečnicovými semínky spadla z výšky na zem ze skříně a rozletěla se na miliony střepů. Přilepila se mi totiž na samolepící pásku na dvířkách, kterou mám ve spížoskříni přilepenou preventivně pro odhalení případných hajzlíků molích nenažraných. Štěstí, že nepraskla i dlažba, neštěstí, že byla sklenice zrovna úplně plná a tak jsem přišla o všechna semínka. A ještě jedno štěstí – že to nebyl mák, páč ten bych oplakávala víc než slunečnici. Smetla jsem střeposemena na kupu a rozdýchávala pocity vzteku na sebe samotnou a lítosti nad rozbitou sklenicí a zbytečným plýtváním potravinami. Pak mě ale prostoupil pocit radosti, protože jsem si uvědomila, že střepy přece nosí štěstí! A já těch střepů měla na hromadě tolik, že mě teď jistojistě čeká přímo záplava štěstí. 😊 Když jsem tu hromadu smetla už o dost radostněji do koše, všimla jsem si, že jsem ještě pro ten den neotočila svůj krásný kalendář plný afirmací a honem se mrkla na datum 22.11., přičemž tam stálo: JSEM ŠŤASTNÁ, ZDRAVÁ, MILOVANÁ a s opakováním těchto slov jsem šla pokračovat v psaní tohoto článku.
Ňamky, co tam nutně musí být:
- 50 g žitný kvásek
- 150 g chlebové žitné mouky + 150 ml vody na rozkvas
- 100 g pšeničné hladké mouky
- 200 g jemné ovesné mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 150 ml vlažné vody
- 500 g bílého selského jogurtu (Hollandia)
- 8 lžic nemletého modrého máku
- 2 lžíce mletého modrého máku
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- sůl (cca 2 lžičky)
- škrob/mouku na vysypání ošatky
- voda na potření chleba a voda do plechu
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- mísa
- sáček
- 2 plechy a pečpapír
- kuchyňská váha
- ošatka na kynutí o průměru cca 20 cm
- utěrka na přikrytí