75. Kuchtička Mišelína spáchala: Prohřívací kari mrkvový krém s tofu a jablky

Také máte doma kupu jablek a nevíte, co s nimi ještě ještě ještě uvařit? Štrúdlu máte napečené tři nohavice a snažíte se každé ráno nacpat jablíčko i do ovesné kaše? Pokud ano, tak jsme na tom dost podobně. 😊 Letošní rok úrodě jablíček přál a tak jsem si jich od rodičů i z krásné pražské akce Jablkobraní dovezla pořádnou hromadu. Navíc tu mám také svého přítele-hysterku, který má přímo panickou hrůzu z octomilek, a tak jablíčka důmyslně balí a přikrývá poklicemi ve snaze zabránit octomilkám v hodování. Mě nechávají mušky chladnou, ale strach z toho, aby přítel z těch octomilek nedostal infarkt a aby ta báječná jablečná úroda neskončila shnilá, mne popohání dál ve vymýšlení nových jídel, ve kterých jablka hrají svou roli. Mrkvová polévka s jablíčky je mým zbrusu novým počinem, takže se nejde o ni nepodělit i s vámi.

Pokud budete vařit ve velkém hrnci 4 pořádné porce jako já, určitě budete potřebovat dobré kilo mrkve. Nešetřete s ní, ať polévku nemusíte zbytečně dohušťovat moukou. Také nezapomeňte na cibuli. Jablíčka doporučuji zvolit spíše kyselejší odrůdy. Jestliže máte k dispozici jablka hodně sladká, pak polévku jemňoučce dolaďte jablečným octem. V případě kyselých jablíček ale ocet určitě potřebovat nebudete.

Já jsem do polévky použila 2 středně velká jablka odrůdy strýmka, což je zimní odrůda s konzumní zralostí až někdy v únoru. Co to znamená? Že pokud je sklízíte v září/říjnu, tak vás svou chutí ještě nebudou moc těšit, protože budou stále ještě dost nakyslá. Do štrúdlů a do této polévky jsou ovšem ideální, protože ve štrúdlu doladí kyselou chuť sladidlo a v polévce se zas nakyslá chuť strýmky krásně snoubí se sladkou mrkvičkou. 😋

Na množství kari jsem tentokrát přitlačila a dala vrchovatou polévkovou lžíci. Měla jsem kari od Vitany a to obsahuje více chilli a žádnou sůl oproti jiným směsím. Takže pozor, počítejte s větší ostrostí pokrmu a s tím, že jídlo musíte dosolit. Každopádně absence soli v této směsi je rozhodně velké plus.

Polévku zvládne každý a je báječná zrovna teď na podzim, když začínají být dny studené a člověk potřebuje pořádně prohřát. Vařila jsem ji k večeři a dát si k ní můžete třeba dobrý chléb. Nezapomeňte do ní přidat kvalitní zdroj bílkovin, aby hodně zasytila. Já měla už dlouho v lednici chudáčka tofu, takže volba byla jasná – aby chudáček neprošel a nezkazil se. Uzené tofu k mrkvojablečné slané polévce pasovalo skvěle, takže se toho vůbec nebojte.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 4 velké porce):

  • 1 kg mrkve
  • 2 středně velká kyselejší jablka
  • 1 větší cibule
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 žervé sýr (80 až 100 g)
  • slunečnicový olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí se sladem
  • 1 lžíce kari
  • bílá sůl dle chuti
  • hnědá lněná semínka na ozdobení
  • voda

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • tyčový mixér
  • nůž, vařečka, škrabka, naběračka, prkénko
+ olej 😌

Mrkev oškrabejte a nakrájejte na větší kousky. Jablka zbavte jadřinců, bubáků a stopek a nakrájejte na čtvrtiny včetně slupky. Cibuli oloupejte a také nakrájejte na větší kusy. Zeleninu a ovoce vložte do velkého hrnce, zalejte vodou a dejte vařit doměkka, což zabere cca 20 min.

Jablka tam vrazte klidně se slupkou.
Za 20 minutek vaření pod pokličkou bude vše hezky měkké.

Po uvaření zeleninu s jablíčky rozmixujte úplně nahladko tyčovým mixérem. Přidejte horkou vodu dle toho, kolik chcete mít polévky a jak hustou ji chcete mít.

Hotovo, rozmixováno! Polévka bude krásně hustá i bez použití mouky. Dolila jsem necelý litr horké vody, aby byl plný hrnec.

Do zeleninového krému přidejte přírodní žervé sýr.

Nakrájejte na malé kostky tofu a vmíchejte do polévky.

Tofu pěkně na kostičky a…
…a šup s ním do polévky!

Dochuťte jablečným octem, solí, lahůdkovým droždím a kořením.

Kari mrkvový krém s tofu a jablky podávejte s jablečnými plátky a posypaný hnědým lněným semínkem.

Díky kari koření s chilli je polévka lehce pikantní a hezky prohřeje. 💥
Nezapomeňte ji dozdobit čerstvými jablíčky. Aby ozdoba nezhnědla, tak plátky jablíček ponořte do mističky s vodou a pár kapkami citronové šťávy.
Do polévky jsem vybrala kyselejší jablíčka odrůdy strýmka, na foto ovšem můžete vidět i další staré a sladší odrůdy jablíček – malináče a košíková jablka.
A bonus na závěr, takhle vypadá zákulisí focení. Tentokrát jsem u přítele kvůli lepšímu světlu stěhovala i jídelní stůl na druhou stranu místnosti. Ještě, že nebyl doma a neviděl to… no a ještě, že neviděl ten bordýlek v kuchyni, co jsem kvůli kuchtění vytvořila. Ten den jsem totiž dělala hned dvě nová jídla. Recept na to druhé bude také na blogu. 😊

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru