Také máte doma kupu jablek a nevíte, co s nimi ještě ještě ještě uvařit? Štrúdlu máte napečené tři nohavice a snažíte se každé ráno nacpat jablíčko i do ovesné kaše? Pokud ano, tak jsme na tom dost podobně. 😊 Letošní rok úrodě jablíček přál a tak jsem si jich od rodičů i z krásné pražské akce Jablkobraní dovezla pořádnou hromadu. Navíc tu mám také svého přítele-hysterku, který má přímo panickou hrůzu z octomilek, a tak jablíčka důmyslně balí a přikrývá poklicemi ve snaze zabránit octomilkám v hodování. Mě nechávají mušky chladnou, ale strach z toho, aby přítel z těch octomilek nedostal infarkt a aby ta báječná jablečná úroda neskončila shnilá, mne popohání dál ve vymýšlení nových jídel, ve kterých jablka hrají svou roli. Mrkvová polévka s jablíčky je mým zbrusu novým počinem, takže se nejde o ni nepodělit i s vámi.

Pokud budete vařit ve velkém hrnci 4 pořádné porce jako já, určitě budete potřebovat dobré kilo mrkve. Nešetřete s ní, ať polévku nemusíte zbytečně dohušťovat moukou. Také nezapomeňte na cibuli. Jablíčka doporučuji zvolit spíše kyselejší odrůdy. Jestliže máte k dispozici jablka hodně sladká, pak polévku jemňoučce dolaďte jablečným octem. V případě kyselých jablíček ale ocet určitě potřebovat nebudete.
Já jsem do polévky použila 2 středně velká jablka odrůdy strýmka, což je zimní odrůda s konzumní zralostí až někdy v únoru. Co to znamená? Že pokud je sklízíte v září/říjnu, tak vás svou chutí ještě nebudou moc těšit, protože budou stále ještě dost nakyslá. Do štrúdlů a do této polévky jsou ovšem ideální, protože ve štrúdlu doladí kyselou chuť sladidlo a v polévce se zas nakyslá chuť strýmky krásně snoubí se sladkou mrkvičkou. 😋
Na množství kari jsem tentokrát přitlačila a dala vrchovatou polévkovou lžíci. Měla jsem kari od Vitany a to obsahuje více chilli a žádnou sůl oproti jiným směsím. Takže pozor, počítejte s větší ostrostí pokrmu a s tím, že jídlo musíte dosolit. Každopádně absence soli v této směsi je rozhodně velké plus.
Polévku zvládne každý a je báječná zrovna teď na podzim, když začínají být dny studené a člověk potřebuje pořádně prohřát. Vařila jsem ji k večeři a dát si k ní můžete třeba dobrý chléb. Nezapomeňte do ní přidat kvalitní zdroj bílkovin, aby hodně zasytila. Já měla už dlouho v lednici chudáčka tofu, takže volba byla jasná – aby chudáček neprošel a nezkazil se. Uzené tofu k mrkvojablečné slané polévce pasovalo skvěle, takže se toho vůbec nebojte.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 4 velké porce):
- 1 kg mrkve
- 2 středně velká kyselejší jablka
- 1 větší cibule
- 1 balení uzeného tofu
- 1 žervé sýr (80 až 100 g)
- slunečnicový olej
- 1 lžíce lahůdkového droždí se sladem
- 1 lžíce kari
- bílá sůl dle chuti
- hnědá lněná semínka na ozdobení
- voda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- tyčový mixér
- nůž, vařečka, škrabka, naběračka, prkénko

Mrkev oškrabejte a nakrájejte na větší kousky. Jablka zbavte jadřinců, bubáků a stopek a nakrájejte na čtvrtiny včetně slupky. Cibuli oloupejte a také nakrájejte na větší kusy. Zeleninu a ovoce vložte do velkého hrnce, zalejte vodou a dejte vařit doměkka, což zabere cca 20 min.


Po uvaření zeleninu s jablíčky rozmixujte úplně nahladko tyčovým mixérem. Přidejte horkou vodu dle toho, kolik chcete mít polévky a jak hustou ji chcete mít.

Do zeleninového krému přidejte přírodní žervé sýr.
Nakrájejte na malé kostky tofu a vmíchejte do polévky.


Dochuťte jablečným octem, solí, lahůdkovým droždím a kořením.
Kari mrkvový krém s tofu a jablky podávejte s jablečnými plátky a posypaný hnědým lněným semínkem.



