Krásně oranžovoučká, na jazyku slaďoučká – taková je dýňová bábovka, tedy můj nový fitness počin v kuchyni. Úžasnou červenou bábovkovou formu ze silikonu jsem si pořídila už na jaře, ale kvůli množství aktivit a neustálému pendlování mezi rodinou a přítelem se v troubě ohřála až teď na podzim. Ano! Konečně uzrál čas a moje echtovní nepřilnavá forma dostala možnost zazářit. 😂😂😂
Bábovky mě vždycky fascinovaly – ten tvar je prostě boží! 😍 A příprava bábovky není nic složitého. Jen umícháte těsto, přelejete ho do formy a šup s tím do trouby. Pak přichází okamžik pravdy – půjde bábovka vyklepnout nebo nepůjde? Osobně se mi nejvíce líbí čiré skleněné bábovkové formy, přesně takovou má i moje mamuška a v takové byly pečené mamčiny úžasné tvarohové kakaovo-vanilkové bábovky mého dětství. Ale sama bych si na skleněnku netroufla, člověk tam nemá jistotu, že mu bábovka z formy opravdu půjde ven a pak nezbývá, než zkoušet vyklepávání za pomoci babičkovských hacků v podobě pokládání mokré utěrky přes formu. 😊 Se silikonovou formou tohle nehrozí, z té vydolujete hravě vždycky všechno. Však už mám roky silikonové formičky na tartaletky a muffiny a nikdy se mi nestalo, že by výtvor nechtěl z formy ven. Základem je nechat bábovku nebo jiný moučníkový počin vychladnout, pak má totiž pevnější konzistenci a nehrozí potrhání. Je ovšem možné, že až si bábovka jednou uvědomí svůj osud, tak nevyleze ani z té silikonové formy. 😂
Ale abych silikon nevychvalovala až do nebes, přiznám se, že mě občas napadne myšlenka, zda je opravdu tak kvalitní, aby se z něj do pokrmu neuvolňovalo i něco e-e-eovatého. Přeci jen čistému sklu i keramice věřím v problematice zdravotní nezávadnosti naprosto. U plastového silikonu i hliníkových forem s nepřilnavou vrstvou jsem trošku na vážkách. Nikdy bych si nic silikonového na pečení nepořídila z asijských obchůdků nebo například z Pepca a podobných ultralevných shopů – k takovému sortimentu na pečení opravdu nemám důvěru. U Lidlu už jsem trochu milosrdnější a přiznám se, že jsem si jedny květinové muffiny koupila v DMku, avšak na krabičce byla certifikace. Doufám, že jsou výrobci aspoň trochu zodpovědní a nic jedovatého se do pokrmů z těchto forem nedostává.
Tahle bábovka neobsahuje ani špetku přidaného bílého cukru, je slazená jen ovocem a také tekutým sladidlem na bázi sukralózy. Tohle sladidlo jsem objevila teprve nedávno a pokud cítíte, že zcela neslazená bábovka by vám nejela a zároveň nechcete zvýšit kalorickou hodnotu, pak ho můžete zkusit. Na rozdíl od stévie nemá takový ten sladidlový ocásek a sladí báječně a bez kalorií. Stále zkoumám, jak toto sladidlo funguje, jaká je jeho skutečná sladivost v daných pokrmech a taky zda nemá vedlejší účinky. Ze studií a pozorováním sortimentu na internetu jsem se dozvěděla, že je to sice nyní extra oblíbené fitness sladidlo hojně používané v proteinech a bez prokázaných negativních účinků, avšak jeden nepříliš dobrý projev mít může – může snižovat množství dobrých bakterií ve střevech. Tohle zjištění se mi moc nelíbí, ale zase si říkám, že když člověk použije zbytek ingrediencí v co nejzdravější podobě a sladidlo používá jen velmi decentně, pak to nějaký ultra devastační vliv mít nemůže. On ten klasický bílý cukr totiž způsobuje to samé a ještě k tomu může konzumentům zkazit zuby a přivodit cukrovku. Co si budeme povídat, není nad ryze přírodní věci a jak říkám, nejlepší je se naučit konzumovat jídlo bez zbytečného doslazování čímkoliv a užívat si naplno přirozené chuti použitých ingrediencí. 😊
Na vanilku zapomeňte! Tentokrát jsem na ovonění bábovky použila tonkové boby se svou úžasnou silnou slaďoučkou vůní. Nesmí se to s nimi přehnat, proto na celou bábovku bohatě postačí jemný prášek z poloviny bobu. Maličko prášku jsem následně použila i pro „pocukrování“ bábovky. Bábovku jsem ovšem necukrovala klasickým cukrem, ale najemno pomletým erythritolem (přírodní sladidlo na bázi cukerného alkoholu, avšak s nižší sladivostí než běžný cukr). S namletím na moučkový prášek mi opět pomohl můj milovaný elektrický kafemlýnek – vřele takového pomocníka doporučuju.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 1 klasickou bábovkovou formu):
- 1 menší hokkaido dýně (kolem 1 kg)
- 200 g hladké pšeničné celozrnné mouky
- 200 g hladké ječné celozrnné mouky
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 1 jablko
- 4 vrchovaté lžíce drobnějších hrozinek
- 1 vanička polotučného tvarohu (250 g)
- 0,5 ks tonkového bobu
- 2 lžíce skořice
- 2 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
- erythritol na pomoučkování bábovky
- voda, pokud by bylo těsto málo tekuté
- olej na vymazání formy
- mletý kokos na vysypání formy
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- hrnec
- forma na bábovku
- plech (dávám raději pod bábovku při pečení)
- tyčový mixér
- mlýnek na koření
- nůž, lžíce, prkénko