81. Kuchtička Mišelína spáchala: Kakaová tvarohová bábovka s chilli a bez přidaného cukru

Hmm, copak tu tak krásně kakaově voní? Ooo, přeci báječná kakaová bábovka, která neobsahuje tunu přidaného bílého cukru. Tenhle moučník je ideální pro všechny, kdo si nedokážou odepřít kakao a kdo si dali předsevzetí zhubnout podkožní tuky a žít zdravěji. 😍

Na spojení kakaa s štiplavou chilli papričkou mě přivedl film Čokoláda a také Veganský festival Praha. Co se týče filmu, sledovali jsme ho společně s E. v jednom předvánočním dni a já skoro celý snímek pouštěla slinu a chtěla ochutnat trochu té hříšné čokošky okořeněné chilli. Veganský festival v Praze jsme navštívili záhy na to a díky němu se octli na zajímavé přednášce o čokoládě. Právě na této přednášce jsme měli možnost okoštovat horké rituální kakao s chilli a zázvorem. A jelikož mi to náramně šmakovalo, zrodil se nápad vytvořit ostřejší verzi bábovky.

S chilli se to nesmí přehnat, však nás na to upozornil už veganský přednášející Kukuk Papakdyž se chilli dá tak akorát, je to megapeckasuper, ale když se tam toho dá o něco víc, je to megapeckahnusný. 😂 Jak jsem stanovila množství chilli já? No jak jinak než od oka. 😂 Jednou jsem do hrnce jídla dala 6 sušených chilli papriček a pak mi tryskaly slzy z očí proudem a z pusy šlehaly plameny. No takže jsem došla k závěru, že 2 sušené chilli papričky o velikosti cca 1,2 cm včetně semeníků budou na bábovku s množstvím mouky 600 g naprosto stačit. A světe div se, naprosto přesně jsem to trefila. Pokud budete mít chilli mleté, dala bych ho jednu kávovou lžičku. Těsto můžete také ochutnat a určit, zda chilli na jazyku jemně cítíte nebo je potřeba trošičku přidat.

Z dalšího ostřejšího koření jsem do bábovky vybrala zázvor a ten jsem doplnila jemňounkou skořicí. Také jsem přidala vanilkový protein, což není podmínka, ale bábovku krásně vanilkově ovoněl a zvýšil podíl bílkovin. Pokud vanilkový protein nemáte, vanilkový extrakt vám také chybí a nechcete do bábovky vrážet klasický vanilinový cukr, pak vmíchejte vanilkový pudinkový prášek.

Nečekejte žádnou nadýchanou drobivou dusivou bábovku, ale pěkně hutnou bábojdu. Pokud totiž do bábovky přidáte poctivý selský tvaroh (to jest ne ten řídký z vaničky, ale ten hodně hutný drobivý z papíru), tak bábovce nejen přidáte na výživnosti, ale také zůstane hodně vláčná. Pro milovníky vláčných až mazlavých bábovek to budou doslova orgie na jazyku. Taky je tahle kakaová bábovka s chilli a tvarohem extra sytá a můžete si ji vzít i na vejlet, rozhodně po ní nebudete mít hned hlad.

V použitých moukách jsem se odvázala. Základ tvoří klasická hladká pšeničná, zdárně ji ovšem doplnila jemná celozrnná špaldová mouka a také ovesná mouka. Ovesnou mouku nekupuji, melu si na kafemlejnku klasické ovesné vločky, což zabere pár sekund a stojí to podstatně méně korun, než kdybyste letěli do zdravé výživy pro balení ovesné mouky. 😇

Možná vás při pohledu na recept zaujme použití tzv. veganského vejce. Jedná se o fikanou náhradu pravého slepičího vajíčka. Stačí namočit rozemleté lněné semínko (ideálně lněnou mouku) a vznikne taková kašovitá směs. Ta se potom v těstu chová stejně pojivě jako vejce. Samozřejmě, pokud máte klasické vejce, můžete použít i to. Jedna polévková lžíce lněné mouky se rovná jednomu slepičímu vajíčku.

A jak jsem bábovku osladila? Zvolila jsem opět bezkalorické sukralózové sladidlo StarLinea a doplnila ho rozmixovanými přírodními předem namočenými datlemi. Datle jsou hodně sladké, proto to pak s dalším případným slazením nemusíte přehánět. Co se týče pocukrování bábovky, znovu jsem v kafemlejnku prohnala lžíci erythritolu a rozmixovala ho na moučku. Do erythritolové moučky jsem přidala půl lžičky mleté skořice. Pomocí jemného sítka jsem následně bábovku bezkaloricky pocukrovala.

Byť je příprava bábovky poměrně snadná, trošku jsem se s ní natrápila. Pekla jsem ji necelou hodinku a pak jsem ji z trouby vytáhla. Jaká to chyba! Já zapomněla, že přítelova trouba peče o něco pomaleji a je potřeba v ní mít všechno tak o 15 – 20 min déle, než jak jsem byla zvyklá v troubě v bývalém podnájmu. Bábovkovou krasavici jsem s velkou slávou z trouby vytáhla, nechala polovychladnout, vyklepla a… a málem mě trefil šlak!!! 😂😂😂😂😂😂😂 Ta mršule byla nedopečená a kolem středu mokvala. No tak jsem se vědomě dopustila pekařské „prasárny“, milou bábovku naložila zpět do formy a šupla znovu na půl hodiny do trouby. Trošku jsem měla strach, zda se nespálí spodek, který už byl upečený (spodkem myšlen vrch bábovky ve formě, který je v troubě blízko rozpálených topných těles) a zda bábovku dodatečné dopékání nějak nepoznamená. Po půl hodině jsem ji opět vytáhla, nechala lehce vychladnout a vyklopila se svírajícím pocitem strachu, jak to nakonec dopadlo… a super! Bábovka se krásně dopekla a povedla. Ostatně kdyby se nepovedla, tak by ani tenhle receptočlánek nevznikl. 😄😄😄

 

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 1 velkou bábovku):

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g ovesné hladké mouky
  • 50 g vanilkového proteinu
  • voda
  • 2 lžíce lněné mouky (nebo 2 slepičí vejce vel. M)
  • 130 g přírodních datlí
  • 100 g namletých vlašských oříšků
  • 250 g selského tvarohu
  • 4 velké lžíce kakaa na pečení
  • 1 lžíce erythritolu
  • 30 g oleje
  • špetka soli
  • 3 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
  • 2 malé sušené chilli papričky/lžička mletého chilli
  • 0,5 lžičky sušeného zázvoru
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa
  • vařečka na promíchání těsta
  • mixovací nádoba s mixérem
  • plech pod formu s bábovkou
  • silikonová forma na bábovku (pokud nemáte silikonovou, nezapomeňte klasickou formu vymazat a vysypat hrubou moukou)
  • kuchyňská váha
  • 2 hrnky
  • kafemlejnek/mlýnek na koření
  • lžíce
  • rychlovarná konvice
  • stěrka na těsto
  • sítko
+ olej 😁
Horkou vodou z konvice zalejte datle a nechte alespoň 15 minut namáčet. Do hrnku dejte 2 lžíce lněné mouky a zalejte cca 50 ml horké vody, nechte bobtnat. Namelte si najemno oříšky případně na mouku ovesné vločky.
2 lžíce lněné mouky a trocha vejce vytvoří směs, která nahradí 2 slepičí vejce.

 

Datle nezapomeňte s předstihem namočit do horké vody, změknou a půjdou lépe mixovat.

 

Oříšky namelte najemno, můžete nechat pár větších kousků.

 

Pokud se vám nechce shánět ovesná mouka, jednoduše rozmixujte nahladko ovesné vločky.
 
Vodu z datlí slejte a datle dejte do mixovací nádoby. Mixujte na jemnou datlovou pastu.
 
Vodu z datlí slijte a samotné datle rozmixujte na pastu. Slitou vodu potom můžete nalít do těsta, abyste dosáhli jeho správné konzistence.
Pokud nemáte mleté chilli, rozmixujte sušené chilli papričky.
 
Tohle množství chilli papriček bude na celou bábovku naprosto stačit. 💥💥💥
Nechte předehřát troubu.
Do velké mísy dejte mouky, lněné vejce, datlovou pastu, sladidlo, namleté oříšky, olej, protein, koření, tvaroh, špetku soli a potřebné množství vody, aby vzniklo hodně vláčné těsto, které půjde snadno přemístit do formy na bábovku. Na úplný konec vmíchejte důkladně kypřící prášek.
Kakao bábovku krásně obarví a ovoní.

 

Nezapomeňte do bábovky přidat selský tvaroh.

 

Optimální konzistence těsta – ne úplně řídké, ale ani ne tuhé.
Do vymazané formy přemístěte těsto, urovnejte pomocí stěrky do roviny a bábovku vložte na plechu do trouby. Těsto by mělo sahat 1,5cm pod okraj formy, pečením nabyde. Pečte 1 h a 15 min na 160 °C, čas upravte dle výkonnosti trouby.
Silikonovou formu není nutné vysypávat, bábovku z ní vždy dostanete ven.
Rozmixujte lžíci erythritolu s troškou skořice na moučku.
Pokud nechcete používat bílý cukr, zkuste rozmixovat sladidlo na přírodní bázi erythritol, které neobsahuje žádné kalorie. Pro ovonění doporučuju do moučky přidat trošku skořice.
Po upečení nechte bábovku alespoň 20 min vychladnout. Pod formu strčte talíř a opatrně bábovku vyklepněte. Vyklepnutou bábovku nechte ještě vydýchat a až poté pomocí sítky pomoučkujte erythritolem se skořicí.
Pomocí jemného sítka pomoučkujte bábovku.
Můžete podávat samotnou jako dezert nebo k snídani třeba s bílým jogurtem.
Hotovo, chilli bábovka ve své kráse.
Je extra vláčná a mega sytá.
Chilli jen jemně pálí na jazyku, pokud to s ním ovšem nepřeženete. 😁 V tomto případě je méně více.
Bábovka je velice snadná, určitě ji zkuste upéct. 
Voní úžasně po skořici, zázvoru a vanilce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru