Jak mě napadlo pustit se do vaření známého chilli con carne? Jednoduše – ve spíži na mě pomrkával balíček prošlých strakatých fazolí a v Tesco letáku zrovna nabízeli mleté maso za fajn cenu. Hmm, tak z téhle kombinace bylo jasné, že čili kon karne musí být. 😁
Tenhle pokrm znám víceméně jen ze školní jídelny, proto jsem raději prolezla zahraniční weby, abych očíhla, co v jídle má být správně za koření. České recepty jsou totiž někdy až moc upravené nebo zjednodušené. Ale je nutné říct, že i na španělsky psaných webech se doporučené koření lehce mění. Holt jsem nakonec zjistila, že to stejně každý vaří tak nějak po svém. Dospěla jsem tedy k závěru, že v chilli con carne nesmí z koření chybět mletý kmín, mletý černý pepř, chilli, bobkový list, oregano a skořice. Někdo dává ještě čerstvý koriandr, ale ten bohužel nemám k dispozici a jen tak ho na maloměstečku neseženu.
Pro dochucení jsem použila citronovou šťávu, tmavé kakao a kávu. O tom, že se dá do čili kon karne přidat i káva jsem se dočetla rovněž na zahraničním webu a okamžitě mi bylo jasné, že to musím vyzkoušet! No doma jsem tedy měla jen rozpustné Neskaféčko, takže znalci kávy by lamentovali, že jsem do pokrmu přidala spíš takovou polokávu, ale já musím naprosto upřímně říct, že přidání kávy do pokrmu bylo velice šťastné rozhodnutí! Takže se toho rozhodně nebojte a lupněte ji do pánve také – ať už máte doma premium kávy nebo taky jedete na Neskaféčkové či Jihlavankové vlně. 😄 Co se týče kakaa, volila jsem poctivé tmavé na vaření. Někdo přidává kousky vysokoprocentní čokolády, kakao je ovšem také skvělá volba.
A kolik dát do jídla chilli? No tak to je ultra důležitá otázka v případě tohohle žhavého mexického pokrmu. Já jsem posera, ohně na jazyku se celkem bojím, takže jsem přidala čili jen v opatrném množství. Suma sumárum, pokud chcete chilli v pokrmu jen lehce cítit na jazyku, přidejte ho na půl kila fazolí a půl kila masa tři čtvrtě kávové lžičky. Jestliže chcete mít v puse už trošku větší teplíčko, tak dejte pořádnou kávovou lžičku a kdo má rád hodně ostré, ten ať si tam lupne klidně 2 až 3 lžičky mletého sušeného chilli. Naprostí chilli fajnšmekři si místo sušeného chilli koupí čerstvou papričku a přidají ji dle odvahy v potřebném množství. Kdo bude s čerstvou chilli papričkou pracovat poprvé, tak pro toho mám jedno malé upozornění – pálivost chilli papričky zvyšují její semínka. Jestliže přidáte do jídla chilli i se semínky, tak se připravte na slušný žár. Možná vám to jídlo začne hořet už rovnou v pánvi. 😂😂😂
Prošlé fazole mě trochu potrápily. Zjistila jsem totiž, že čím starší fazole jsou, tím déle se vaří. Nutné je je den předem namočit – no zkrátka aspoň na 12 h a nejlépe i mnohem déle. Tím se doba vaření výrazně zkrátí. Ale i tak jsem 2 roky staré středně velké fazole vařila dobrou hodinu a půl, přičemž jsem na poslední půl hodinu použila trik s jedlou sodou. Dočetla jsem se totiž, že když dáte při vaření k fazolím lžičku jedlé sody, podpoříte tak jejich stravitelnost a také rychleji změknou. Ovšem pozor! Pokud budete sodu přidávat už do vroucí vody s fazolemi, tak se připravte na to, že do sekundy to v hrnci zavíří a směrem vzhůru se pohrne salva pěny. Jedlá soda totiž vyvolá určitou reakci, proto hrnec raději na chvilku odsuňte z plamene a vyčkejte, až zase vzbouřená pěna sedne. Nevím, jak moc soda fungovala, každopádně fazole se dovařily, takže jsem byla šťastná, že nám nebudou chřoupat mezi zuby. 😄
Při vaření tohohle voňavého a dobroučkého jídla se mi podařilo vyventilovat aspoň část nakupených emocí, které ve mně vyvolal pondělní incident. Vrátila jsem se od rodičů po týdnu do bytu k E. a málem mě trefil šlak – E. se očividně nudil a bez dovolení a mého vědomí mi ostříhal moji nejmilovanější květinu monsterku Jůlinku. Prý se mu nelíbila. I přes mé dřívější prosby, aby do mých květin nezasahoval. Někdo by si řekl, že blbá kytka, ale pro mě vymazlený kousek zeleně (o mé lásce ke květinám třeba tady: článek o Tupouškovi), do kterého jsem investovala moře času, lásky, péče… Už dlouho jsem nezažila tak vypjatou situaci, která ve mně vyvolala takovou duševní bolest. 😞 Byl to zkrátka jeden z podrazů, co se prostě partnerce/partnerovi nedělá – obzvlášť vím-li, že jsou květiny její/jeho vášní. Každý vztah doprovází neshody a hořké chvíle, avšak dle mého soudu, pokud někoho opravdu milujeme, nechceme ho vidět v slzách, nechceme mu způsobovat vědomě bolest a radost nám dělá jeho radost, kterou mezi sebou sdílíme, nikoliv ho vidět ve skepsi a navíc být tím, kdo tu skepsi zavinil. Ještě jsem se z toho všeho pořádně neoklepala, ale mám ozkoušené, že vaření a pečení mi zlepšuje náladu. 🙏 Že u toho člověk zaměstná mysl a ruce a na nějaký čas zapomene na hoře. Jestli se ptáte, jak do celé skončilo, tak z krásné Jůlinky je, jak mamka věcně konstatovala, koště, E. se (doufám) upřímně a vědomě omluvil, já mám na srdci pěknou a ještě stehy čerstvě sešitou jizvu a hlavou se mi honí něco o tom, jestli v budoucnu nebudu muset čelit něčemu bezcitnému znovu a taky o tom že odpuštění léčí a že se tedy pokusím tohle OD-PUSTIT a PUSTIT to zlé pryč, ale rozhodně na to nikdy nezapomenu.

A teď už od zatažené oblohy v poli duševním, k dokonalému nebi v hubě – tohle jídlo si zkrátka musíte uvařit! 😋
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 5 porcí):
- 0,5 kg mletého hovězího a vepřového masa
- 500 g červených/strakatých fazolí
- 1 větší cibule
- 1 konzerva krájených rajčat
- 2 velké červené kapie
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 5 lžiček citronové šťávy
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté červené sladké papriky
- 1 lžička mletého chilli
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého oregana
- 4 stroužky česneku
- 3 bobkové větší listy
- 1 lžíce tmavého kakaa
- 100 ml kávy
- olej
- bílá sůl
- 500 g rýže
- voda
- sladidlo (pro případné doslazení a vyvážení chutí)
- jedlá soda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- střední hrnec
- velká pánev
- hrníček
- rychlovarná konvice
- lžíce, lžička
- kuchyňská váha
- nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko











