117. Kuchtička Mišelína spáchala: Zelený těstovinový salát se zeleninou a spirulinou

Venku vedro k padnutí? 🥴 Já momentálně umírám i uvnitř svého bytu – teploty se mi tu pohybují kolem 29 stupňů a jestli ještě stoupnou, tak už nebude potřeba ani žádný oběd vařit, páč se tu uvařím sama 😂 Zatím ale ještě dýchám a žiju a mám hlad a rozhodně nechci jíst nic teplého! Jen to neeee! Chci jíst jen něco studeného! 😄

No a právě léto je ten nejlepší čas na vychlazené saláty všeho druhu. Já jsem se pustila do experimentů a stvořila zelený těstovinový salát s mořskou řasou a se spoustou zeleniny a s jogurtem. Byl tak dobrý, že jsem ho dělala už asi 4× obří mísu a myslím, že ještě nekončím 😅 Navíc do něj zužitkujete i cuketu, což se v momentálně panující cuketové sezóně hodí, neee? 😁

Mořská řasa spirulina se postupně stala mým miláčkem v jídelníčku. Dokonale vše obarví na úžasný tmavší odstín zelené a… ježiš marjá, já tak miluju ten její mořskej rybinovej smrádek! 😅 V květnu jsme byli na Madeiře a při procházce kolem moře se mi úplně sbíhaly sliny, protože to tam vonělo zrovna tak, jako když si čucháte k pytlíku se spirulinou nebo jinou mořskou řasou. 😍 Takže těstovinový salát s mořskou řasou je i taková vzpomínka na všechna moře a oceány, které jsem kdy navštívila. Pokud zbožňujete mořský „pušík“, tak vám tenhle salát bude šmakovat už tuplem! 😂

Spirulinu jsem koupila v Globusu ve výprodejovém koutku za asi 70 kaček celý pytlík v Bio kvalitě. Miluju slevové koutky! 😍 A ne, vůbec jí neprocházelo datum trvanlivosti! Seženete ji ale i v lékárnách, drogériích, zdravých výživách… 100g pytlík vám vystačí na opravdu hodně jídel a zaručeně ji zužitkujete – hodí se i do pečení, do polévek, do pomazánek. Jenom opravdu zdůrazňuji, že vám bude šmakovat zejména, pokud milujete mořskou vůni a vůni mořských plodů, jako jsou třeba krevety.

Tak konec vykecávání a jde se na to! Jo a pokud budete tenhle zelený těstovinový salát s mořskou řasou nabízet i návštěvě, zaručeně budou ohromeni! Ta jeho barva je totiž fenomenální! 🙈😂

Ňamky, co tam nutně musí být (4 obr porce):

Na salát:

  • 400 g těstovin tvaru spirála – fusili
  • 100 g tvrdého sýru
  • 4 vejce velikosti M
  • 1 mladá cuketa
  • 1 menší kedlubna
  • 1 velká mrkev
  • 1 salátová okurka
  • 4 velké listy pekingského zelí
  • 3 lžíce mořské řasy spiruliny – mletého prášku
  • 2 lžičky černé soli (nebo dle chuti)
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 velká lžíce plnotučné hořčice
  • 500 g bílého jogurtu (nejlépe selský jogurt Hollandia)
  • voda na vaření těstovin a vajec

Na ozdobu:

  • slunečnicová semínka
  • mrkvové plátky vytvořené škrabkou a smotané do spirálek

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa na salát
  • hrnec na těstoviny, hrnec na vajíčka
  • cedník na těstoviny
  • lžíce, lžička, nůž, škrabka
  • struhadlo

Nejprve dejte vařit vodu v hrnci a potom do ní vsypte těstoviny. Vařte přesně dle doporučení času na obale těstovin (zpravidla 8 až 10 minut), uvařené těstoviny přesypte do cedníku, propláchněte ledovou vodou, aby úplně vychladly a nechte z nich odkapat zbývající přebytečnou vodu.

Uvařte vejce natvrdo (cca 10 minut varu), zchlaďte je studenou vodou a zbavte skořápky.

Nakrájejte na kostičky omytou salátovou okurku, mladou cuketu, kedlubnu i pekingské zelí. Okurku ani cuketu nemusíte loupat, kedlubnu samozřejmě slupky zbavte. Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo. Pokrájejte vajíčka.

Do velké mísy na salát dejte nakrájenou zeleninu a vychladlé okapané těstoviny. Dále přidejte bílý jogurt, nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr, 3 lžíce spiruliny, černou sůl a bílý pepř dle chuti a veeelkou lžíci polotučné hořčice.

V míse vše promíchejte, ozdobte a vložte do lednice vychladit aspoň na půl hodiny. Čím déle tam bude, tím se ingredience stihnou lépe rozložit pro plnější chuť. 

Podávejte samotný jako lehký letní oběd či večeři nebo jako přílohu třeba k plátku tofu či masa.

Video s receptem na zelený těstovinový salát s mořskou řasou spirulinou najdete na mých profilech Samorostka Šarlatová na sociálních sítích:

Instagram 📸 Facebook 👍 TikTok 🎶

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru