vegetariánský ❤️ zdravý ❤️ fitness ❤️ pro začátečníky ❤️ bez cukru
Hola holaaaa, jaro volááá! Ptáčci cvrlikají, kytičky ze zelenající se trávy vykukují, na nebi sluníčko… 🌞 je to paráda, přichází nejkrásnější období v roce, vše ožívá, vše se raduje, nebojím se říct, že všemu a všem je blaze. 🥰 Snad i vy milujete jaro a neoplakáváte odcházející zimu. Pro mě je jaro symbolem radosti, lehkosti, něžnosti. Mám nesmírnou radost, když vidím, jak se stromy oblékají do svatebního, jak houstne zelený koberec pod nohama, jak to všude voní květy… 🌼
No a spolu s jarem přichází i velikonoční období. Velikonoce jako oslavu jara mám ráda, když pominu šlehání žen pomlázkou. Ostatní zvyky se mi ovšem moc líbí a jedním takovým zvykem je pečení velikonočního pečiva v podobě mazance. Loni jsem se pustila do kynutých beránků bez použití formy, na které najdete recept pod tímto odkazem. Letošek patří mazancům. 😁
Mazanec, který mi momentálně voní celým bytem, vznikl jak jinak než náhodou. Zbyl mi v lednici čerstvý špenát no a nápad byl na světě – zkusit s ním mazanec lehce obarvit do jarní zelené. 🌿 Moje verze mazance je navíc s podílem celozrnné mouky a bez přidaného cukru nebo jiného kalorického sladidla. Oslazený je sukralózou a ovoněný vanilkovým proteinem. Opět platí, že protein není povinnou ingrediencí, ovšem pokud ho vynecháte, kápněte do těsta trochu vonné vanilkové esence.
Těsto je krásně vláčné a jemňoučké, ostatně jako každé z hladké mouky. Pokud použijete sušené droždí, nemůže se snad stát, že by mazanec nevykynul. A nebojte, kyne krásně i bez použití cukru. Jen je potřeba na něj nespěchat a dopřát mu ke kynutí klidně ty 2 hodinky. 😊
Abych nefotila mazanec jen na holém stole, vyrazila jsem pro jarní kvítí ven. No dalo mi to zabrat něco v Praze sehnat a nepodniknout přitom loupežný nálet do něčí zahrádky. Pro kvítí na focení jsem si šla nakonec 3 kiláky – zachránil mě až volně rostoucí střapatý keř zlatého deště. Olámala jsem mu pár skrytých větviček, jejichž absence mu vůbec neubrala na kráse, avšak i tak se mu dodatečně omlouvám za případnou způsobenou bolest. Mám teď ve váze úžasné žlutě kvetoucí větvičky a jsem z nich nadšená stejně jako z výborného velikonočního mazance bez cukru. 😊

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 1 velký mazanec):
Na těsto:
- 300 g pšeničné hladké celozrnné mouky
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 45 g vanilkového proteinu (lze nahradit vanilkovou esencí pro ovonění těsta)
- 1,5 balení sušeného droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 2 vaječné žloutky
- 60 g povoleného másla
- špetka soli
- 3 lžíce sukralózového sladidla (nebo jiného dle chuti)
- 60 g hrozinek
- 40 g pokrájených mandlí
- 80 g čerstvých špenátových listů
- 1 lžička mletého koriandrového plodu
- 1 lžička citronové kůry
Ostatní:
- bílek na potřební mazance
- 1 lžíce oleje do špenátu při mixování
- 30 g mandlí na ozdobu
- 20 g hrozinek na ozdobu
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa na zadělání těsta
- nůž
- hrnky
- lžíce, lžička
- kuchyňská váha
- pečpapír
- tyčový mixér
- nádoba na mixování
- větší plech na pečení
- mašlovačka

Properte čerstvý špenát, dejte ho do mixovací nádoby, zakápněte olejem a pusťte se do mixování. Špenát by měl být rozmixovaný na úplnou kašičku. Pokud by vám to šlo hůře, přilijte k němu krapítek mléka a dál mixujte.


Do velké mísy dejte všechny ingredience na těsto – mouky, sladidlo, žloutky, protein, máslo, špetku soli, mletý koriandrový plod, mletou sušenou kůru z citronu, sušené droždí, vlažné mléko a nakonec špenátovou kašičku.
Dobře zamíchejte a pusťte se do hnětení těsta. To vám zabere cca 15 až 20 min. Snažte se do něj co nejvíc vehnat vzduch, aby pak dobře kynulo.


Až těsto utvoří kompaktní nelepivou kouli, je hotové. Odřízněte z něj menší část, kterou dejte do samostatné mističky. Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo s přísunem vzduchu. To samé udělejte s malou mističkou.
Pokud máte neoloupané mandle, zalijte je vroucí vodou a po 5 minutách se pusťte do loupání, půjde to snadno. Každou mandli rozpulte pomocí nožíku.


Po 2 h kynutí těsto opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ještě chvilku kynout na teplé místo. Z oddělené části těsta uložené v mističce udělejte 3 stejné kuličky, vyválejte z nich za pomoci rukou dlouhé válečky a ty poté spleťte jako cop.



Nyní se pusťte do zdobení mazance. Kolem bochánku položte opatrně spletený cop a přimáčkněte ho k mazanci. Na vršku mazance nakrojte křížek. Potřete celý mazanec bílkem. Mazanec ozdobte mandlemi do tvaru kvítků, střed květu bude tvořit hrozinka. Opět vše potřete bílkem, mazanec se bude lesknout a zdobení k němu lépe přilne.




Dejte péct do rozpálené trouby, pečte cca 50 min na 170 °C do zezlátnutí a rozvonění.



