vegetariánský ❤️ zdravý ❤️ fitness ❤️ pro začátečníky ❤️
Všichni milovníci tvarohu a kopru mohou zvesela a nahlas jásat! 😍 Slaný zdravý koláč s tvarohem a koprem totiž každému takovému tvarohokoprofanatikovi udělá velkou radost! Z mé strany to byl opět receptový experiment, ze kterého vzešel velice sytý, bílkovinami nabušený, zcela vegetariánský fitness koláč.
Není to žádný dezert, ale pořádný kus jídla. Jo, faktiš! Tenhle tvarohovokoprový koláč totiž klidně splní funkci snídaně, večeře či dokonce oběda. Po zatuhnutí navíc pěkně drží tvar a je tak skvělý také do krabičky s sebou do práce nebo klíďo píďo i na vejlet. 😊
Základem koláče je tenké, měkké, příjemně vláčné žitné těsto s příměsí podmáslí. Náplň pak tvoří rovné kilo měkkého vaničkového tvarohu s pořádným množstvím kopru. Aby tvaroh nebyl moc tuhý, vmíchala jsem do něj našlehaný sníh z bílků. Jestliže nemáte moc v lásce vysoké náplně, připravte náplň z poloviční dávky.
Kdo má radši krémovější, smetanovější chuť, ten ať použije tučný vaničkový tvaroh. Já jsem pekla z klasického odtučněného, pro který je typický opravdu hodně tvarohový, kyselý, řízný šmak. Tentokrát se vyvarujte použití tvarohu v kostce, opravdu volte vaničkový měkký.
Na ozdobu slaného tvarohového koprového koláče jsem použila vařená domácí vajíčka. 🐣 Zažila jsem opět pěknou bojovku s loupáním skořápky, ach jooo! 🙈😅 Já jsem snad prokletá, ať dělám co dělám, vždy mi nejdou vajca natvrdo oloupat. A to používám všechny babské rady a nic, vždy to skončí stejně – vejci s dírama jak v ementálu a skořápkami s půlkou bílku na sobě. 😁 Naštěstí v tomto receptu vůbec nevadí, jak oloupaná vajíčka budou vypadat – bílek bude totiž stejně zabořený v tvarohové náplni. 🤭
Koláč ozdobený vařenými vajíčky je rovněž skvělý i vzhledem k blížícím se Velikonocům. 🐇🌷🐦 Po Velikonocích zase můžete tento recept použít pro zužitkování vyšmerkusovaných kraslic. 😊 Klidně na něj těch vajec dejte i více, s tvarohem skvěle chutnají.
Pokud stejně jako já milujete kopr, nezapomeňte zkusit i koprovou omáčku s vejci, která má základ z rozmixovaného celeru – recept najdete zde – Celerová koprová omáčka s vejcem a brambory. 😍
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 28cm kulatou formu):
Na těsto:
- 200 g žitné hladké celozrnné mouky
- 100 g bílé hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce oleje
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100 g čerstvého podmáslí
- 3 vaječné žloutky
- sůl
Na náplň:
- 1 kg měkkého tvarohu
- 1 lžíce sušené syrovátky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vrchovaté lžíce sušeného kopru (čerstvý je ale ještě lepší!)
- 3 bílky
- 1,5 lžičky soli
Na ozdobu:
- 4 vejce natvrdo
Navíc:
- olej na vymazání formy
- mouka na podsypání těsta při válení
- ocet do vody při vaření vajec
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- střední mísa
- hrnec
- nůž
- lžíce, lžička, vidlička
- kulatá koláčová forma o průměru 28 cm
- pečicí papír + fazole/druhá menší forma na zatížení těsta
- prkénko
- kuchyňská váha
- ruční šlehač
- vál
- váleček
Dejte vařit vejce natvrdo do hrnce s vodou a s trochou octa.
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na těsto – žitnou a pšeničnou mouku, podmáslí, kypřicí prášek, žloutky, sůl a lžíci oleje. Dobře zamíchejte a pak zapracujte rukou. Hněťte tak dlouho, dokud nezískáte kompaktní kuličku.
Těsto vyválejte na velikost větší, než je forma. Poté pomalu přeneste do olejem lehce vytřené koláčové formy. Ořízněte přebytečné okraje a zbylé kousky těsta vmačkejte do formy – třeba do míst, kde je těsta méně.
Rozpalte troubu na pečení. Propíchejte těsto ve formě vidličkou. Položte do formy kus pečicího papíru na těsto a zatižte ho fazolemi nebo druhou o něco menší formou. Vložte formu s takto zatíženým těstem do trouby a pečte cca 12 minut na 170 °C. Po upečení vyndejte zatěžovací fazole/formu.
Zatímco pečete těsto, připravte náplň do koláče. Do mísy dejte všechny tvarohy, hodně kopru, sůl dle chuti, lžíci sušené syrovátky a lžíci kukuřičného škrobu. Pořádně zamíchejte.
Uvařená vejce sundejte z plotny, polejte studenou vodou, nechte chvíli vychladnout a pak zbavte skořápek. Každé vejce překrojte na polovinu.
Do další mísy dejte bílky a pomocí ručního šlehače je vyšlehejte do pevného sněhu. Sníh opatrně vmíchejte k náplni.
Na upečené těsto ve formě pomalu vlijte tvarohovou náplň. Pečlivě uhlaďte a poklaďte vařenými půlkami vajec.
Vložte do trouby a pečte cca 45 minut na 170 °C do lehkého zezlátnutí povrchu koláče.
Slaný zdravý koláč s tvarohem a koprem podávejte klidně teplý, lepší je ale dle mého vychlazený. Až koláč vystydne, uchovávejte ho v lednici a snězte do 4 dnů.