Velikonoce jsou tady! A spolu s nimi i krásná tradice pečení velikonočních beránků. 😍 Já jsem se letos do beránkování také zapojila, ale trošku netradičně – nedělala jsem beránka pečeného ve formě. Formu bohužel nemám, ta moje zůstala někde u rodičů a při stěhování jsem si ji neodvezla, ale to vůbec nevadilo. Beránka totiž můžete udělat i bez formy a věřte mi, že bude snad i daleko hezčí. Rozhodně se při jeho tvorbě celkem vyřádíte a výsledek potěší všechny, kdo beránka uvidí a kdo ho také ochutnají.
Opět jsem vytvořila recept ve fitness odlehčené podobě – bez kvanta tuku a bez přidaného cukru. Beránka jsem navíc „vytunila“ o vanilkový protein a také díky tvarohové náplni byl o něco bohatší na bílkoviny. Jeho vlna má dva druhy náplní, vedle tvarohové jsem dělala i makovou. Je to výhodné, páč zaručeně máte v rodině i nějaké ty odpůrce máku a možná se najdou i odpůrci tvarohu, takže díky 2 náplním uspokojíte všechny. 👌
Možná vás na fotkách zaujme, že je beránek takový dožluta. Není to náhodou, tohohle sluníčkového efektu jsem dosáhla tím, že jsem do těsta přidala z části hladkou kukuřičnou mouku a také trochu kurkumy. Těsto na beránka je pak takové zlatavěžluté a náplně v něm hezky vyniknou.
Recept jsem stihla ozkoušet hned nadvakrát. Poprvé jsem vytvářela na jeden zátah hned 2 beránky, přičemž jeden byl pro nás a druhý pro přítelovu sestru a její rodinu. Jelikož sklidil úspěch, tak jsem další den upekla většího beránka, kterého jsme vzali s sebou na další návštěvu a… zmizel z tácu skoro celý! (což je pro mě největší pocta 😊) Velmi mě pobavilo, že děti na návštěvě nechtěly beránka hned nakrojit a nejdůležitější bylo ho nejprve vyfotit. 😂
Určitě bude i skvělou volbou v případě občerstvení pro šmerkusníky na velikonoční pondělí. Jedná se totiž o takový „trhací beránkový koláč“, kdy si každý jednoduše odtrhne kus „vlny“ za odměnu a může vyrazit zase k dalšímu domku poplácat ženský po zadnici a omladit je. 😁 Což mi připomíná tu zmínit, že Velikonoce pro mě byly v dětství symbolem utrpení. 😂😂😂 Pondělí jsem s mamkou celá nešťastná čekala doma a při každém zazvonění poslušně vybíhala nastavit zadek. Což o to, tradice by to byla i hezká, jen je neskutečná škoda, že je tak úzce spojená s alkoholem. Dětem člověk otevře rád a i jim rád ten zadek nastaví… Pak je odmění kraslicí, nějakou dobrotou do košíku, chlebíčkem nebo buchtou do ruky, ale ožralé dospěláky? Nesnášela jsem, když se k nám narvala banda napitých chlápků, často nám i druhým koncem pomlázky pořádně silou našupala až to štípalo, kopla do sebe další frťany slivovice a potácivým krokem v ožraleckém opojení lezla do dalšího baráku. Tak takové Velikonoce se mi nelíbí. S mým odstěhováním se do města tyhle oslavy Velikonoc padly, ve městech se totiž už ty tradice tak moc nedrží a když se objeví nějaký ten šmerkusník, tak jde jen ke svým příbuzným a neloudí dům od domu jako na vesnici. Ani letos neplánuji žádné bujaré oslavy Velikonoc. Upéct beránka to anoooo, ale pak šup šup na výlet a strávit pondělí pěkně pohodově a pokud to počasí dovolí, tak venku v krásné jarní přírodě. 😍
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 2 beránky):
- 500 g hladké pšeničné mouky + troška mouky na podsypávání na válu
- 400 g hladké špaldové mouky (Pernerka v bílém obalu se žlutým písmem)
- 100 g hladké kukuřičné muky
- 50 g vanilkového proteinu (není povinný)
- 30 g másla
- 30 ml slunečnicového oleje
- 3 lžičky mleté sušené kurkumy
- 2 lžičky sušené citronové kůry
- 1 balení vanilkového pudinku
- 2 balíčky sušeného droždí
- 2 slepičí vejce vel. M
- 200 g mletého modrého máku
- 4 lžičky skořice
- 60 g hrozinek namočených v trošce rumu
- špetka soli
- 6 lžic sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
- 2 poctivé bílé tvarohy balené v papíru
- 6 lžic strouhaného kokosu
- 1 l mléka (cca 550 ml do těsta, zbytek na puding/makovou náplň)
- voda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- 2 hrnce
- hrnek
- vál
- nůž
- lžíce, lžička
- vařečka na promíchání
- plechy na pečení
- pečicí papír
- mašlovačka
- váleček na těsto
- utěrka
Vše potřebné. Kakao jsem nakonec nepoužila, ale můžete s ním obarvit kousek těsta na hlavičku, popřípadě i nožky beránka.
Nejprve si zadělejte těsto. Do opravdu velké mísy dejte všechnu mouku, máslo, olej, 20 g proteinu, citronovou kůru, sušené droždí, špetku soli, 2 žloutky, 2 lžíce sladidla, kurkumu a opatrně přilévejte vlažné mléko. Vypracujte těsto, které se nebude lepit na ruce ani na mísu. Bochánek těsta přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo (např. do lehce vyhřáté trouby s pootevřenými dvířkami). Kynutí bude trvat cca 1 až 1,5 h.
Namočte hrozinky do trochy rumu aspoň na cca 20 min. Stačí opravdu trošička rumu a cvrnkněte do ní maličko teplé vody.
Do mísy vrazte všechny druhy mouky, koření…
…přidejte máslo, žloutky, olej, protein a zbylé ingredience.
Bílky nechte v hrníčku, hotového beránka jimi před pečením pořádně potřete.
Hotové těsto přikryjte v míse utěrkou a dejte kynout na teplé místo – třeba do lehounce vyhřáté trouby s pootevřenými dvířkami, aby šel k těstu i vzduch.
Nyní si připravte náplně. V hrnci dejte vařit část mléka. Mezitím v hrnku rozmíchejte v troše mléka obsah sáčku s pudinkem. Až bude mléko v hrnci horké, vlijte pudinkovou směs a míchejte. Oslaďte 1 lžící sladidla a přidejte 30 g vanilkového proteinu. Jakmile dosáhne pudink hodně husté konzistence, tak ho odstavte z plotny a nechte vychladnout.
Do hrnce dejte kokos, zalijte mlékem a vařte. Potom přilijte pudinkovou směs rozmíchanou v trošce mléka.
Vařte a míchejte do úplného zhoustnutí pudinku s kokosem. Nezapomeňte přisladit sladidlem a kdo má, může přidat vanilkový protein. 💪
Namelte si mák. Namletý mák dejte do dalšího hrnce, zalijte trochou mléka, přidejte skořici i hrozinky i s rumem a míchejte. Pár hrozinek si nechte bokem na očička a nos beránka. Povařte do zhoustnutí a rozvonění, což bude cca 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
V druhém hrnci rozehřejte mléko s mletým mákem a hrozinkami, které do máku přidejte i s rumem, ve kterém se namáčely.
Vařte a pořádně míchejte cca 5 min do zhoustnutí.
Do vychladlého pudinku dejte kostku tvarohu a pořádně promíchejte. Doslaďte 1 lžící sladidla.
Do vychladlého máku dejte druhou kostku tvarohu a pořádně promíchejte. Doslaďte 2 lžícemi sladidla.
Hotové náplně s již přimíchaným tvarohem. Tvaroh rozhodně nepoužívejte z vaničky, kupte nějaký v kostce, aby nebyl moc tekutý.
Nyní si rozdělte těsto na poloviny a z každé poloviny oddělte bochánek, který bude tvořit hlavu beránka a také kousek těsta na zatočené beraní rohy.
Každou polovinu vyválejte na tenčí těsto ve tvaru většího obdélníku. Jednu potřete tvarohovou náplní a druhou makovou náplní. Zaviňte, vzniknou 2 velké záviny. Každý závin následně nakrájejte na cca 2,5cm kolečka, ty budou tvořit beránkovu vlnu. Na každého beránka střední velikosti potřebujete 16 koleček s náplní. Konce závinů použijte jako nohy beránků – stačí je pořádně stisknout, aby se při pečení nerozbalily.
Těsto po cca hodině – úžasně vykynuté, krásně žlutavé.
Těsto rozdělte na dvě stejně velké části a také si nechte stranou bochánky na hlavičky beránků a také kousky těsta na umotání rohu a vytvoření ouška i ocásků. Na nožičky doporučuji využít patky odkrojené ze závinů, které uvidíte níže na fotkách.
Jednu velkou polovinu těsta vyválejte. Neudělejte si těsto příliš tenké, osobně bych ho udělala cca na 4 mm. Lépe se s ním pak pracuje a nehrozí roztržení.
Až nanesete makovou náplň, závin opatrně zabalte.
To samé opakujte s tvarohovo-kokosovo-pudinkovou náplní.
Záviny nakrájejte na širší kolečka. Pokud budete krájet na silikonovém vále jako já, tak nedokrajujte silou až dolů, ať si vál nepoškodíte. 😁
Nechte rozpálit troubu.
Na plech dejte pečicí papír. Rozmístěte jednotlivá kolečka do tvaru těla beránka, dále mu dejte hlavičku, vytvarujte roh, ouško, umístěte nožičky a ocásek. Všechny části k sobě jemně přimáčkněte. Jako oči a nos vtiskněte do hlavy beránka hrozinky. Beránka pořádně pomašlujte bílkem, snažte se ho dostat i mezi jednotlivá kolečka. Vložte do trouby a pečte na cca 160 °C po dobu 1 hodiny do zezlátnutí a rozvonění.
Kolečka s náplní rozmístěte tak, aby připomínala tělo beránka.
Na nočky můžete použít zbylé patky závinů.
Jako očička a nosánek dejte velké hrozinky.
Hotoví beránkofešáci! Teď už je jen potřít bílkem a šup s nimi do trouby. 😁
Můžete ho slavnostně ozdobit mašličkou. Podávejte v den upečení, kdy je krásně měkký a zkrátka chuťově nejlepší. 😊 Pokud vám kousek zbyde, zabalte ho, aby na vzduchu netvrdl. Recept je na 2 beránky, jednoho můžete vzít s sebou k příbuzným na návštěvu a potěšit je netradičně vypadající dobrotou. 😋
Beránek po upečení – krásně zezlátl. 💛
Jako pravá beránčí vlna. 😁😁
Nebožátko beránčí… za pár minut ti začne mizet tělo… jooo, lidi jsou holt žravé bestie. 🙈😂😂
Oba dva již upečení beránci, hotové stádečko, béééé! 😄
Krásní beránci, mamka a sestřička dělávaly podobné, moc díky za recept! 🙂