9. Kuchtička Mišelína spáchala: Plněné žampíky s rozmarýnovou vůní

Rozmarýn nebo rozmarýna? Ve slavné české lidové písničce Na tom pražským mostě se zpívá o rozmarýnce, ale věřte, že je správně i rozmarýnek. Je jen na vás, jestli ta vaše bylinka bude chlapák rozmarýn nebo něžná slečna rozmarýnka. Já mám chlapáka a svůj rozmarýn jsem dostala od mé drahé kamarádky B., která ho vypěstovala společně s přítelem na jejich zahrádce. Řeknu vám, „domácí“ rozmarýn, to je vonšo! Tomu se ty pytlíkové rozmarýny ze supermarketu nemohou jen tak vyrovnat. Úžasná vůně vás obklopí jen vytáhnete usušenou rostlinku ze sklenice. Já rozmarýn miluju a moc ráda ho přidávám do spousty svých jídel. Podlehnete mu také?

Rozmarýn má spoustu krásných vlastností a účinků. Pomáhá s trávením, zatočí s nízkým tlakem, je dobrý na nespavost a ochrání vás před působením černé magie. Stačí si snítku rozmarýnu strčit před spaním pod polštář a celou noc bude odhánět zlé duchy a duše. Když se to s ním ale přežene, může „zatopit“ především nám ženám – zejména těhotné a snažící se o otěhotnění by se měly rozmarýnu spíše vyhýbat, protože působí antikoncepčně a jeho nadmíra může vyvolat překrvení dělohy, brrrrrr. Na druhou stranu, pokud některou trápí opožděné měsíčky, může jí rozmarýn pomoct s vyvoláním cyklu. V normálních, řekněme „dochucovacích“ dávkách je však rozmarýn neškodný a jak jsem výše napsala i zdraví prospěšný.

Stejně jako rozmarýn miluju i všechny druhy hub. Dobře, lysohlávky a další extrémní houbičky na mém jídelním lístku rozhodně nenajdete, ale takové hřiby, hlívu a žampiony, ty miluju! Jelikož zrovna není houbová sezona, beru na milost žampiony kupované, byť od těch, co lze najít v lese, se velmi liší. Především mají méně mandlovou vůni. To ale nevadí, v zimním období můžu být ráda, že se dají žampiony vůbec sehnat. 😊

Plněné žampiony jsou mým oblíbeným jídlem, tentokrát jsem je připravila s mletým krůtím masem a připojuji recept pro inspiraci na chutný, zdravý a na přípravu nenáročný oběd.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 28 středních až velkých žampionů
  • 1 kg mletého krůtího masa
  • sušený rozmarýn
  • 2 vajíčka
  • sůl
  • voda na podlití
  • 700 g jasmínové rýže (příloha)

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký plech plus druhý jako poklice
  • hrnec
  • prkénko, nůž, mísa
Žampíky bývají špinavé od zeminy, ve které rostly – takže je šupněte do mísy a pořádně properte. Až budou žampiony krásně bílé, pusťte se do odstraňování nožiček. Místo odkrajování nožíkem doporučuji nožku chytit a otočit s ní, od klobouku se odtrhne úplně celá. Někdo žampionům loupe hlavičky, já to ale nedělám. Provádí se tak zejména kvůli tomu, že někomu vadí případná tuhost neoloupaných hlaviček. Já ale říkám – kdo má zuby dobré, nechť se o tu vlákninu navíc neochuzuje. 😁

Moc toho nepotřebujete, stačí jen několik ingrediencí. A tak to mám při vaření ráda – žádné zbytečnosti.
Nožky žampionů nikdy nevyhazuji, nedělejte to také a zkuste zpracovat při vaření celou houbu. 😊 V míse smíchejte mleté krůtí maso s vajíčky a s najemno pokrájenými nožkami žampionů. Přidejte rozmarýn a osolte dle chuti. Solte opět raději méně, sůl není ve velkém množství prospěšná zdraví a kolik jí v té naší stravě panečku často i nevědomky přijmeme!

A tady můj chlapák rozmarýn. Moje kamarádka ho suší „punkově“ – tj. i se stonky. Pro vaření ovšem použijte jen lístky a dřevnaté části vyhoďte. Pokud teda nemáte úchylku na žvýkání dřevnatých části v obědu… 😂
Masovou směsí plňte žampionům hlavičky a pokládejte je na větší plech nebo do velkého pekáče. Já tak velký pekáč nemám, takže používám klasický hluboký plech na pečení a druhým plechem pokrm při pečení přikrývám, aby se nezašpinila trouba a aby se pokrm nevysušoval. Plňte je pořádně, klidně na nich udělejte takové bakulky, masová směs bude při pečení díky vajíčku krásně držet a nerozsype se.
Prázdné hlavičky…

…a plnééé! Velkoryse plné, žádné šetření. 😁
Žampíky jsou naplněné? Výborně, podlijte je vodou, kterou můžete, ale také nemusíte, lehce osolit. Pečte hodinku na 180 °C nebo dle výkonnosti vaší trouby. Pokud nemáte druhý plech na přikrytí nebo víko u pekáče, tak pokrm při pečení překryjte alobalem.
K žampíkům podávejte jasmínovou rýži a můžete přisypat i naklíčené mungo fazolky nebo naklíčenou čočku. Až žampíky upečete, zůstane vám v pekáčku voda s výpekem – buď žampíky a rýži výpekem při podávání polijte nebo výpek použijte třeba k ochucení polévky místo vývaru. Lze ho i zamrazit a použít jindy. Vařte zkrátka beze zbytku, využijte všechno. 😊
Hmmm, na porci 4 žampíky, ať jsou plné pupíky! 😂😂

Kdo má rád sosík, tak doporučuji žampiony polít výpekem. Něco zeleného je na talíři také fajn, já volím naklíčené fazolky mungo a čočku. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru