Když jsem v Albertu uviděla několik beden krásných hokaido dýní, nedokázala jsem odolat a hned se na mě dvě oranžové krásky smály z nákupního košíku. Z jedné jsem udělala mé milované pyré na těstoviny – recept na něj už je zde na blogu a z druhé jsem vytvořila dobroučký dýňový koláč s tvarohovými flíčky. 😍
V práci jsme měli s kolegy o dýních dokonce debatu. Pečlivě jsem poslouchala a z mého tajného sondování vyšlo najevo, že drtivá většina kolegů miluje dýni zpracovanou do podoby polévky. Dýňová polévka je takový evergreen, ale je fakt škoda, nezkusit prásknout dýni i do něčeho méně obvyklého – třeba do moučníku. Tahle plodová zelenina má totiž fakt veeeelkou výhodu v tom, že ji můžete použít naslano i nasladko a vždy bude dokonalá. To třeba s květákem udělat nejde… naslano je vynikající, ale dovedete si květák představit ve formě květákového koláče nasladko třeba se skořicí? Ou jeee, to by byl slušný úlet! 😂
Přemýšlela jsem nad tím, zda do koláče nepoužít spíš již uvařené dýňové pyré, ale nakonec jsem zvolila nastrouhanou syrovou dýni. Jaký je v tom rozdíl? Když použijete dýňové pyré, bude výsledné těsto takové mokřejší, kdežto když použijete najemno nastrouhanou syrovou dýni, je o něco sušší a po zakrojení je více vidět, že byla použita strouhaná dýně díky zachované textuře jednotlivých dýňových strouhánků. (Já vím, strouhánek je divný slovo, ale nedokázala jsem pro to nalézt lepší výraz. 😂) Dýňové pyré těsto více obarví dooranžova, strouhaná dýně ne – tam spíš chytne těsto po upečení do světlehnědé v závislosti na použití dalších ingrediencí, jako je třeba v mém případě hooodně skořice a celozrnné mouky.
Vyděsila vás v receptu přítomnost kurkumy? I tohle koření můžete použít nasladko, byť ho určitě více znáte ve slané podobě v indické kuchyni – třeba kari se bez kurkumy rozhodně neobejde. Kurkuma je nahořklé chuti, která zmizí tepelnou úpravou. Nádherně barví do sluníčkově žluté a navíc má i zdravotní benefity. Rozhodně se tedy kurkumu nebojte v receptu použít – právě díky ní bude koláč vypadat originálněji.
Dejte dýni nasladko šanci a pojďte se také vrhnout do dalšího výborného podzimního moučníku, který je zdravý a snadný na přípravu. 💛

Ňamky, co tam nutně musí být (kulatá forma 28 cm):
- 150 g žitné hladké mouky
- 200 g špaldové hladké mouky
- 100 ml kefíru
- 470 g dýně hokaido (váženo po odstranění semen)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 odměrky proteinu (cca 50 g)
- 6 lžiček mleté skořice
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžička kurkumy
- 0,5 balení kypřicího prášku
- 2 slepičí vejce vel. M
- 50 g hrozinek
- 250 g tvarohu v kulatém kelímku zn. Madeta (je tužší než běžné kelímkové tvarohy)
- špetka soli
- 7 lžic sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
- voda
- 3 lžičky šťávy z citronu/citronky
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- 2× střední mísa
- nůž
- lžíce, lžička
- vařečka na promíchání
- kulatá otevírací forma o průměru 28 cm
- pečicí papír
- stěrka na těsto
- prkénko
- struhadlo
- kuchyňská váha

Dýni hokaido nastrouhejte najemno i se slupkou a polovinu nastrouhané dýně dejte do střední mísy. Přidejte hrozinky, 3 lžičky citronové šťávy a 2 lžičky skořice.

















