14. Kuchtička Mišelína spáchala: Barevné saturejkové fazolky se sójovými kostkami

Hmmm, jaká bude polívka k obědu? Bude fazolová! A když tohle malá Mišelína slyšela, měla jako dítě náramnou radost. Fazolovou polévku dělala mamča znamenitě a znamenitý byl vždy i druhý chod, který automaticky představovaly plněné tvarohové knedlíky s jahodami. Pravdou ovšem je, že jinak jsem se s fazolemi na talíři nesetkávala. Možná tak ve školní jídelně nám občas udělali „čili kon karne“ s nakrájeným šumavským chlebem nebo nějakou polívku hrstkovku či fazolačku, ale fazole v nějakém jiném pokrmu? To neexistovalo. Navíc, jak se objevily na talíři luštěniny, spolužáci brali z jídelny kramle.

Ono proti fazolím vždy protestovalo dost lidí. Nééé, fazole nééé, to budu pak střílet! 😂 Tak tenhle argument, proč nejíst fazole, jsem slyšela nesčetněkrát. Naštěstí se mi jako dítěti fazolky nikdy nezprotivily. Víte, mně se totiž moc líbily i vzhledově. Jsou to vlastně takové roztomilé ledvinečky, které mohou mít různou velikost i různé zbarvení. 

Jako malé holčičce se mi nejvíce líbily světle růžové s takovou tmavou kresbou na povrchu – či jak to říci 😊 Nejkrásnější jsou ovšem fazole černé oko a fazole vojáčkové. Vojáčkové fazole jsem poprvé zahlédla v TV pořadu Herbář a byla jsem okouzlená – ony jsou opravdu zdobené vojáčkovým motivem! Nevídané, jak dokáže příroda kouzlit. A takový poklad můžete mít na talíři i vy. 

Pro své vaření jsem si tentokrát vybrala fazolky střední velikosti v barvě syté fialové. Kdysi jsem se dočetla, že čím je fazole tmavší barvy, tím je pro člověka výživnější a lépe z ní přijme bílkoviny. Nemám to vědecky podložené, ale tak nějak tomu vnitřně věřím. Tím ale nechci zatracovat fazole bílé, protože jejich máslová chuť je naprosto delikátní – obzvlášť těch velikých.

Tyhle fialové fazole už jsem měla doma nějaký pátek koupené, byly to fazolky z obchodu Penny od jejich privátní značky a dle kódu na obalu sklizené až v Etiopii. Musela jsem se hodně smát, když jsem balíčky rozdělala. Člověk by čekal, že najde fazolky a na mě tam čekala spooousta kamínků a nakonec i kus špagátu. A to vše přijelo až z Etiopie! 😁

No nasmála jsem se dost, občasný kamínek ve fazolích, to je taková normálka… ale rovnou 16 kousků?! 😀 Srandovní byl i ten špagát… to je také raritka najít… ještě, že poctivě přebírám a tak jsem v jídle nakonec neměla ani zrnko písku 😊

Fazolky namáčím do vody bez ohledu na údaje na obalu vždy min. na 24 h ale klidně i na 48 h. Čím je namočíte déle, tím lépe. Už za cca 3 h nebudete věřit očím, jak ohromně zvětší svou velikost a ty fialové taky perfektně pouští barvu. Kdo ví, třeba by v nich šla obarvit i vajíčka na Velikonoce. 😀

Namočení fazolek je tůůůze důležité – zkrátí se doba potřebná pro jejich vaření, fazole se navíc aktivuje a následným slitím a propláchnutím se z fazolek vyplaví ony obávané látky, po kterých byste mohli „střílet“. 😁 Takže příkaz zní jasně: Namočit! Včas namočit!

A teď už konec povídání a hurá na kuchtění. Tohle jídlo je opravdu velice dobré, syté a vhodné pro vegetariány i vegany. 💚 Náročnost je takřka nulová a cenově vychází také moc pěkně. Navařit ho můžete celý kotel, protože je fajn nejen k obědu, ale i k večeři. A kdo si rád zamrazuje do krabiček, tak tohle jídlo je po rozmrazení stále stejně dobré a nemění ani vzhled.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 1 kg barevných fazolí
  • 1 kg mražené zeleniny – mix kukuřice, mrkev, hrášek
  • 500 g pasírovaných rajčátek
  • 200 g sójových kostek 
  • voda
  • sůl
  • saturejka
  • černý pepř

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • 2 hrnce s poklicí
Fazole přeberte a min. den předem namočte do vody. 
Fialové fazolokrasavice před namočením…
Vodu druhý den slijte a nabobtnané fazole několikrát propláchněte vodou. Následně zalejte fazole dostatečným množstvím vody (tak 2 palce nad fazole), přikryjte poklicí a vařte aspoň hodinu do změknutí fazolí. Ony vám o sobě dají vědět krásnou fazolovou vůní, dle které poznáte, že už budou hotové. Pozor, ať vám fazole nevypění. Pěnu můžete z hladiny sbírat, já však zmírním plamen a nechám je následně mírně vařit, pěna se přestane následně tvořit. Fazole nikdy při vaření nesolte, prodloužila by se doba vaření.
A fazky po namočení, zcela připravené a natěšené na vaření. 😍
Ve druhém hrnci zalejte sójové kostky vařící vodou, přikryjte poklicí a nechte nabobtnat. Sójové kostky zásadně nevařím ve vodě s bujónem, jak se to doporučuje a na chuti rozhodně netratí.

Sojkostky jsou takovou spornou potravinou. Někdo je bere za fajnovky, jiný výhružně tyčí ukazováček. Já je mám ráda. Občas na talíři? Proč ne. Baví mě je žvejkat, mají super žvejkací konzistenci. 😁
Po změknutí sójových kostek slijte vodu a kostky vymačkejte, aby nebyly tak nasosané.
Také vodu z fazolí slijte a ponechte jen trochu – cca 2 cm na dně. K fazolím následně vmíchejte zmraženou zeleninu i připravené sójové kostky. Zelenina rychle změkne, takže nepotřebuje být na plotně déle než 10 minut – navíc by zbytečně ztratila barvu a hrášek by se dlouhým vařením začal scvrkávat. 
Opatrně vmíchejte (opravdu jemně, ať nerozmačkáte uvařené fazole) také pasírovaná rajčátka a konečně dochuťte sušenou nebo čerstvou saturejkou, černým pepřem a jemně osolte. Pamatujte, že sůl mají tendenci do sebe vtahovat sójové kostky, tak pozor, ať si jídlo nepřesolíte a nemáte ze sójových kostek kostky solné. 😄 Kdyby byl náhodou sosík až moc řídký, můžete do pokrmu přidat lžíci škrobu, který pomůže se zahuštěním. 
Už se to dělááá, už to vonííí, už to k obědu volááá! 😋
Vidíte? Připravit tohle jídlo je opravdu hračka. A jak úžasně voní saturejkou… saturejka se k fazolkám opravdu báječně hodí. Jediné, co nesmíte zapomenout, je to namočení fazolí. Na talíři můžete pokrm dozdobit třeba dalším druhem fazolí – naklíčenými fazolkami mungo
K fazolkám další fazolky? No jasná páka! Křupavoučké, slaďounké mungo fazolky se k fialovým fazolokolegyňkám výborně hodily. A těch barev a vitamínů na jednom talíři! 💚

A „střílení“ se nebojte. Tohle je neškodné, mírumilovné fazolové jídlo. Stačí pár proplachů a šikovná saturejka a žádné „střely“ nehrozí. 😇

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru