Už zbývá máááálo máááálo dnííí, nálada váááno-váááánoční… za doprovodu vánoční písničky od Tery Blitzen píšu skvělý recept na báječný kynutý vánoční stromeček s pórkovo-sýrovou náplní. 😊 Prohnala jsem ho troubou už před 3 týdny a výsledkem mého kuchtičkaření jsem byla doslova ohromená v tom nejlepším slova smyslu. 😄 Ačkoliv jsem opravdu experimentovala, vše vyšlo na jedničku s hvězdičkou a proto se s vámi nyní mohu o recept podělit.
Určitě začínáte být mírně přeslazení – ono ty sladkosti člověk nemusí ani konzumovat, stačí je vidět. Obchody doslova praskají ve švech, co se vánočního sladkého sortimentu týče. Navíc už přichází i čas pečení cukroví. Myslím, že slaný vánoční stromeček v tomto období bodne dvojnásob! V něm nenajdete přidaného cukru ani za palec, jen samé vynikající ingredience. 😋
Tenhle stromeček nezabere moc prostoru do výšky, budete ho dělat totiž naležato. Určitě si vezměte k ruce širší aspoň 40cm plech, aby se vám na něj stromeček hezky vešel.
Jak udělat, aby byl stromeček zelený? To jsem se tak potulovala v Globusu na Čerňáku a zabloudila jsem až do oddělení zdravé výživy k výprodejovému koutku. Z regálu se na mě smál pytlík s chlorelly, což je zelená mořská sušená řasa. Cena vycházela na pěkných 60 Kč za 100 g, běžně vyjde na 100 Kč (což také není nic otřesného, vystačí na dlouho). Chlorella se doporučuje k pravidelné konzumaci za účelem detoxikace organismu. Já vám ji mohu doporučit jako perfektní zelené barvivo – pokud se vám nechce použít čerstvý špenát. Špenát je také fajn, ale budete s ním mít víc práce – podusit, rozmixovat… Chlorellový prášek jen nasypete do těsta, zapracujete a hotovo. 😊
Chtěla bych jen upozornit na to, že chlorella má specifické mořské aroma, které je cítit i po upečení. Pokud vám mořsko-rybinová vůně vadí, chlorella pro vás nebude to pravé ořechové.
Stromeček je složený ze spousty malých buchtiček. Ty jsem naplnila pórkovo-sýrovou směsí, aby stromeček nebyl moc suchý při konzumaci. Nevegetariáni mohou přidat šunku, vegetariáni šunku vynechají a použijí na mini kousky nakrájené marinované tofu. Samotná tvorba stromečku je velmi zábavná, počítejte ale, že zabere více času. Já stromeček tvořila 3,5 h, ale je v tom započítaný i čas mytí nádobí, pečení a focení.
Stromeček určitě potěší jako dobrota pro návštěvu, rozzáří očka dětem jako skvělá večeře (zajisté nebudou protestovat a takovouto stromečkovou véču slupnou jako malinu 😋) a upéct si ho můžete i jen tak pro sebe, obzvlášť pokud stejně jako já milujete Vánoce. 💚 Tak vyhrnout rukávy, pojďte na to!

Ňamky, co tam nutně musí být:
- 250 g žitné hladké celozrnné mouky
- 250 g bílé hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce sušené syrovátky
- 2 lžíce sušené chlorelly – jemného prášku
- 300 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 1 balíček sušeného droždí
- 100 g kuřecí šunky
- 100 g tvrdého sýru
- 1 balení čerstvého smetanového sýru (100 g)
- polovina většího pórku
- 2 velké stroužky česneku
- černý pepř
- sůl
- oregano
- 4 lžíce oleje
- voda
- semínka/koření na ozdobení – slunečnice, černucha, kmín, sezam
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- hrnec
- nůž
- lžíce, lžička
- vařečka na promíchání
- větší plech na pečení (cca 40 × 30 cm)
- pečicí papír
- prkénko
- lis na česnek
- kuchyňská váha
- mašlovačka
- mikrotenový sáček
- utěrka
- vál
- váleček (jen na vyválení těsta kvůli hvězdičce)

Nejdříve si zadělejte těsto. Do velké mísy dejte mouky, sušenou syrovátku, sušené droždí, vaječné žloutky, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli a pomalu přilévejte vlažné mléko. Vypracujte těsto, až se oddělí od mísy a vytvoří kulatý bochánek, bude hotové.



Z těsta oddělte malou část na zdobení stromečku – budete z ní dělat kmen, hvězdu na špici a ozdoby. Do mísy s větší zbylou částí těsta přidejte chlorellu a rukou pořádně zapracujte, aby se těsto obarvilo nazeleno. Aby to šlo lépe, můžete k těstu i přidat trošičku vody, chlorellový prášek se lépe rozpustí a spojí s těstem.



Na velké zelené těsto položte z části mikrotenový pytlík a na ten umístěte neobarvené těsto. Přikryjte mísu s těstem utěrkou a dejte na teplé místo s přísunem vzduchu cca na 1 h kynout.

Mezitím si připravte náplň do stromečku. Pokrájejte důkladně omytý pórek a osmahněte ho na lžíci oleje. Poté ho trošku podlijte vodou a nechte dusit doměkka. Vodu slijte a přidejte k pórku smetanový čerstvý sýr, sůl dle chuti, prolisovaný česnek, pokrájenou šunku a pepř. Důkladně zamíchejte, odstavte z plotny a nechte vychladnout.



Až bude těsto pěkně vykynuté (bude cca jednou tak větší), můžete se pustit do tvoření stromečku. Plech pokryjte pečicím papírem. Z velkého zeleného těsta udělejte dva velké válečky a oddělujte pomocí nožíku stejně velké části.

Každou odkrojenou část v ruce zplácněte, roztáhněte a dejte do ní lžíci pórkové náplně. Do náplně vložte kostičku tvrdého sýru. Následně vytvořte důkladným zatočením konců těsta buchtičku. Buchtičky pokládejte na plech a postupně z nich vytvářejte tvar stromečku. Celkem byste měli vytvořit na velký stromeček 29 zelených buchtiček.


Z neobarveného těsta vytvořte kmen (ten můžete také naplnit) a pak kulaté ozdoby a hvězdu. Hvězdu můžete vykrojit vykrajovátkem nebo od oka nožíkem z vyváleného kousíčku těsta. Klidně ji udělejte dvojitou a vložte do ní také náplň.
Každou buchtičku potřete vaječným bílkem pomocí mašlovačky a ozdobte semínky dle libosti. Já použila černuchu, slunečnicová semínka, český kmín a sezam.

Pečte v předem rozpálené troubě cca 1 h na 180 °C.

Podávejte jen tak jako trhací slanou buchtu nebo třeba s dipem ze zakysané smetany. Pokud nestihnete sníst, zavřete zbylý stromeček do boxu nebo vložte do pytlíku, aby neztvrdl.


