Každý rok vyrábím nějaký dárek k Vánocům – ručně dělané dárky prostě nesmí pod stromečkem chybět. 😍 Předloni jsem dělala mejdlíčka, loni svíčky a letos to vyhrál jedlý dárek. Všem jsem zapekla dobrou a zdravou granolu. Granola je taková zapečená směs různých vloček, semínek, oříšků, sušeného ovoce, koření… 😋
Na výrobu je poměrně snadná, stačí vybrat ingredience, zamíchat je, zakápnout medem, olejem a v mém případě jablečným pyré a zapéct. Sušené ovoce se nezapéká, to už se potom jen přimíchá do hotového vločkového zapečeného základu. 🍎
Nelíbí se mi, když se do granoly dává moc tuku a moc medu nebo cukru. Aby se ale vytvořily slepené křupavé hrudky, je nutné něco vlhkého do vloček zamíchat. Já jsem uvařila oloupaná jablíčka a rozmixovala je na pyré. Toto pyré jsem následně zamíchala do granoly a zapekla. Zapéct se to musí dobře, nesmí zůstat vlhkost, jinak by to pak chytlo plíseň. Kromě jablečného domácího pyré samozřejmě můžete použít i dětskou jablečnou přesnídávku. 😊
A co s hotovou granolou? Buď ji můžete zbaštit sami nebo zabalit do hezkých sáčků nebo sklenic a darovat jako krásný jedlý dárek nejen k Vánocům. 🎁 Granola je vynikající snídaně – stačí do ní zamíchat jogurt nebo mléko a klidně přikrájet čerstvé ovoce a hurá do snídaňování. 🥰

Ňamky, co tam nutně musí být (na 8 velkých sklenic):
- 500 g jemných ovesných vloček
- 500 g pšeničných celozrnných vloček
- 500 g žitných vloček
- 200 g sušených datlí
- 200 g zlatých hrozinek
- 100 g klasických tmavých hrozinek
- 150 g baby sušených fíků
- 4 lžíce mletého karobového prášku
- 150 g celých mandlí
- 200 g kokosových chipsů
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g jablečných chipsů (křížal)
- 5 velkých sladkých jablek (př. Red Prince, Gala…)
- 3 lžíce medu
- 5 lžic oleje nebo kokosového másla
- 8 lžiček mleté skořice
- 2 lžičky mletého hřebíčku
- 5 lžiček mletého badyánu
- 5 lžiček mletého koriandru – plodu
- špetka soli
Na ozdobu jedlého dárku:
- Velké sklenice zbavené etiket (doporučuji odrbat drátěnkou)
- Tavnou pistoli na lepení etiket na sklenice
- Na tiskárně vytištěné etikety (můžete i zadní stranu s vypsaným složením granoly a tipem, jak ji jíst – ne všichni granolu znají)
- Ozdobná víčka
- Provázek na ozdobu
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- nůž, prkénko
- tyčový mixér
- hrnec
- pečpapír
- plechy

Oloupejte čerstvá jablka, zbavte je jadřince a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do hrnce, podlejte trošičkou vody a vařte do změknutí.
Uvařená jablka odstavte z plotny a rozmixujte tyčákem na pyré.



Do velké mísy dejte všechny ingredience kromě sušeného ovoce a kokosových chipsů. Přidejte i vlhké ingredience – med, tuk a jablečné pyré. Velmi dobře vše promíchejte.


Směs dejte na pečpapírem vystlané plechy a pečte na 170 °C zhruba hodinu do rozvonění granoly. Granola musí být hezky křupavá a pyré vyschlé, měly by se snadno tvořit hrudky. Na posledních 10 minut pečení posypte granolu kokosovými chipsy. (musí jen lehce zezlátnout, ne se spálit)
Granolu vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.


Nyní si připravte sušené ovoce. Vypeckujte datle a nakrájejte je. Baby fíky pokrájejte na poloviny.
Vychladlou granolu plňte do sklenic. Na dno dejte jablečné křížaly, poté směs granoly, pak vrstvu ovoce a kokosu, vrstvu granoly, vrstvu ovoce a úplně pod víčko dejte opět jablečné křížaly. Dobře zavíčkujte, aby se do sklenice nedostával zbytečně vzduch.


Sklenice můžete polepit vlastními etiketami – já si je vytiskla na tiskárně na běžný papír a na sklenice nalepila pomocí tavné pistole. Pod ozdobné víčko (doporučuji zakoupit např. v obchodu Orion) můžete navázat provázek a zamašličkovat.


Granola vydrží při dobrém skladování v suchu a temnu dlouhé týdny i měsíce. Nikdy ji nedávejte do lednice, sklenice by se mohla zapotit a obsah zplesnivět. Kvůli obsahu mandlí a tuku ji doporučuji spotřebovat nejlépe do 6 měsíců.

Komentovaný videorecept najdete na mých profilech Samorostka Šarlatová na sociálních sítích: