128. Kuchtička Mišelína spáchala: Jablíčková granola s karobem – jedlý dárek

Každý rok vyrábím nějaký dárek k Vánocům – ručně dělané dárky prostě nesmí pod stromečkem chybět. 😍 Předloni jsem dělala mejdlíčka, loni svíčky a letos to vyhrál jedlý dárek. Všem jsem zapekla dobrou a zdravou granolu. Granola je taková zapečená směs různých vloček, semínek, oříšků, sušeného ovoce, koření… 😋

Na výrobu je poměrně snadná, stačí vybrat ingredience, zamíchat je, zakápnout medem, olejem a v mém případě jablečným pyré a zapéct. Sušené ovoce se nezapéká, to už se potom jen přimíchá do hotového vločkového zapečeného základu. 🍎

Nelíbí se mi, když se do granoly dává moc tuku a moc medu nebo cukru. Aby se ale vytvořily slepené křupavé hrudky, je nutné něco vlhkého do vloček zamíchat. Já jsem uvařila oloupaná jablíčka a rozmixovala je na pyré. Toto pyré jsem následně zamíchala do granoly a zapekla. Zapéct se to musí dobře, nesmí zůstat vlhkost, jinak by to pak chytlo plíseň. Kromě jablečného domácího pyré samozřejmě můžete použít i dětskou jablečnou přesnídávku. 😊

A co s hotovou granolou? Buď ji můžete zbaštit sami nebo zabalit do hezkých sáčků nebo sklenic a darovat jako krásný jedlý dárek nejen k Vánocům. 🎁 Granola je vynikající snídaně – stačí do ní zamíchat jogurt nebo mléko a klidně přikrájet čerstvé ovoce a hurá do snídaňování. 🥰

Ňamky, co tam nutně musí být (na 8 velkých sklenic):

  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 500 g pšeničných celozrnných vloček
  • 500 g žitných vloček
  • 200 g sušených datlí
  • 200 g zlatých hrozinek
  • 100 g klasických tmavých hrozinek
  • 150 g baby sušených fíků
  • 4 lžíce mletého karobového prášku
  • 150 g celých mandlí
  • 200 g kokosových chipsů
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 100 g jablečných chipsů (křížal)
  • 5 velkých sladkých jablek (př. Red Prince, Gala…)
  • 3 lžíce medu
  • 5 lžic oleje nebo kokosového másla
  • 8 lžiček mleté skořice
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 5 lžiček mletého badyánu
  • 5 lžiček mletého koriandru – plodu
  • špetka soli

Na ozdobu jedlého dárku:

  • Velké sklenice zbavené etiket (doporučuji odrbat drátěnkou)
  • Tavnou pistoli na lepení etiket na sklenice
  • Na tiskárně vytištěné etikety (můžete i zadní stranu s vypsaným složením granoly a tipem, jak ji jíst – ne všichni granolu znají)
  • Ozdobná víčka
  • Provázek na ozdobu

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa
  • nůž, prkénko
  • tyčový mixér
  • hrnec
  • pečpapír
  • plechy

Oloupejte čerstvá jablka, zbavte je jadřince a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do hrnce, podlejte trošičkou vody a vařte do změknutí.

Uvařená jablka odstavte z plotny a rozmixujte tyčákem na pyré.

Do velké mísy dejte všechny ingredience kromě sušeného ovoce a kokosových chipsů. Přidejte i vlhké ingredience – med, tuk a jablečné pyré. Velmi dobře vše promíchejte.

Směs dejte na pečpapírem vystlané plechy a pečte na 170 °C zhruba hodinu do rozvonění granoly. Granola musí být hezky křupavá a pyré vyschlé, měly by se snadno tvořit hrudky. Na posledních 10 minut pečení posypte granolu kokosovými chipsy. (musí jen lehce zezlátnout, ne se spálit)

Granolu vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. 

Nyní si připravte sušené ovoce. Vypeckujte datle a nakrájejte je. Baby fíky pokrájejte na poloviny.

Vychladlou granolu plňte do sklenic. Na dno dejte jablečné křížaly, poté směs granoly, pak vrstvu ovoce a kokosu, vrstvu granoly, vrstvu ovoce a úplně pod víčko dejte opět jablečné křížaly. Dobře zavíčkujte, aby se do sklenice nedostával zbytečně vzduch. 

Sklenice můžete polepit vlastními etiketami – já si je vytiskla na tiskárně na běžný papír a na sklenice nalepila pomocí tavné pistole. Pod ozdobné víčko (doporučuji zakoupit např. v obchodu Orion) můžete navázat provázek a zamašličkovat.

Granola vydrží při dobrém skladování v suchu a temnu dlouhé týdny i měsíce. Nikdy ji nedávejte do lednice, sklenice by se mohla zapotit a obsah zplesnivět. Kvůli obsahu mandlí a tuku ji doporučuji spotřebovat nejlépe do 6 měsíců. 

Komentovaný videorecept najdete na mých profilech Samorostka Šarlatová na sociálních sítích:

Instagram 📸 Facebook 👍 TikTok 🎶

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru