vegetariánská ❤️ zdravá ❤️ fitness ❤️ pro začátečníky ❤️
Velikonoční nádivku jistě znáte udělanou zejména ze starých rohlíků, housek, veky, případně toustového chleba. Co ale tentokrát zkusit upéct velikonoční nádivku z klasického chleba chlebovatého? Já to riskla a výsledek byl nad očekávání skvělý. Spěchám tedy na blog s receptem, abyste si tuhle baštu mohli také udělat. 😊
Velikonoční chlebová nádivka je naprosto snadná na přípravu a troufám si říct, že je i velmi zdravá. Obsahuje sice kvanta chleba a odpůrci pečiva by mohli začít jančit, ale zároveň je plná zeleniny a není v ní přemíra tuků, po kterých se člověk cítí těžce. Za mě je to skvělé jídlo nejen na Velikonoce. 👍 Opravdu hodně zasytí a nádivku si můžete vzít s sebou do krabičky na výlet i do práce jako oběd. Její výhodou je i to, že chutná skvěle studená i ohřátá. 😋
Jako základ jsem použila půlku obyčejného pšenično-žitného bochníku z obchodu. Tento recept je přímo ideální pro zužitkování starého chleba – ať už ho máte pár dní doma anebo zahlédnete bochník ve výprodejovém koši v obchodě. 😊
Velikonoce a jaro beru za postní období, kdy skoro nekonzumuju maso. Také tato velikonoční chlebová nádivka neobsahuje žádné části zvířete, bílkovinu v ní zastupuje mléko, tofu a vejce. 🌿
Do správné velikonoční nádivky patří kopřivy. Bohužel žiju v centru Prahy a kopřivy najdu maximálně v parku, kde jsou však pod palbou močových lejzropaprsků stovek pražských pejsků. 😁 Vymyslela jsem to tedy jinak. V obchodě jsem koupila nádherný trs svazkové mrkve s obří natí. Vybírala jsem ji fakt dlouho, dalo by se říct, že jsem tam přehrabala celou krabici mrkve a pan doplňovač zboží v zeleninovém koutku Alberta mě pobaveně pozoroval. 🙈 Ano, většina lidí si svazkovou mrkev vybírá dle vzhledu samotných mrkví, já jsem si ji vybírala dle velikosti a stavu natě a odcházela jsem s opravdu pořádným zeleným gigánotrsem. 😅
Mrkvová nať je stejně jako samotná mrkev jedlá, takže se jí nemusíte bát. 👍 Spousta lidí ji po zakoupení svazkové mrkve vyhazuje, přitom se dá v kuchyni krásně využít – nejen do velikonoční chlebové nádivky, ale třeba také do salátu, do pesta, do omáčky k těstovinám… Má poměrně aromatickou vůni a specifickou chuť. Samozřejmě jsem do nádivky dala i jednu velkou oranžovou mrkev, krásně nádivku zpestřila jak svou barvou tak nasládlou chutí. 😋
Mrkev jsem doplnila čerstvými lístky špenátu a jarní cibulkou. Z koření jsem volila bílý pepř a muškátový květ. Na nádivku padne také celkem dost mléka, což se mi hodilo, protože mi tu jedno už skoro procházelo. 🙈 Já mléko využívám prakticky jen na pečení, takže často bojuju s tím, že mi kolikrát projde. To krabicové ale naštěstí vydrží i dlouho po datu minimální trvanlivosti.
No a teď už konec vykecávání, jde se na věc! 😁 Tuhle výbornou velikonoční nádivku z chleba musíte určitě také vyzkoušet. ❤️
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 28cm kulatou formu):
- 500 g libovolného chleba
- 250 ml mléka
- 3 slepičí vejce vel. M
- 50 g čerstvého špenátu
- svazkovou mrkev s pěknou nezvadlou natí
- 2 větší jarní cibulky
- 1 velká mrkev
- 2 balení bazalkového tofu (cca 360 g)
- 2 velké stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička bílého pepře
- 3 lžičky sušené bazalky
- 1 lžička muškátového květu
- 2 lžičky soli (nebo dle chuti)
- 3 lžíce sezamového semínka
- voda na spaření špenátu a natě
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- kulatá nepřilnavá otevírací forma o průměru 28 cm
- velká mísa
- střední mísa
- pečpapír
- nůž, lžíce, lžička
- prkénko
- škrabka
- vařečka na promíchání
- šlehač na sníh
Chléb nakrájejte na kostičky o velikosti 1 až 2 cm, menší budou lepší. Kostičky dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte chléb v mléku změknout.
Mezitím důkladně omyjte zeleninu včetně mrkvové natě. Mrkvovou nať otrhejte, tvrdé stonky vyhoďte. Nať bez stonků nakrájejte na malé kousky, to stejné udělejte s listovým špenátem. Zalijte nať a špenát vroucí vodou a nechte chvilku spařit, pak vodu slijte.
Na kolečka nakrájejte také jarní cibulku a pomocí škrabky naškrabejte mrkev na dlouhé plátky.
Pokud v míse s chlebem přebývá nevsáklé mléko, slejte ho. K nasáklému chlebu vmíchejte připravenou zeleninu, pokrájené tofu, bílý pepř, muškátový květ, sezamová semínka, bazalku, sůl, 3 vaječné žloutky a důkladně promíchejte.
3 bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Sníh jemně vmíchejte do směsi zeleniny a chleba.
Vyložte dno formy pečpapírem. Do formy přesypte připravenou nádivkovou směs. Nádivku posypte sezamovými semínky.
Pečte na 170 °C cca 1 h do rozvonění a zezlátnutí chlebové nádivky. Po vychladnutí uchovávejte v lednici a snězte do 4 dnů.