98. Kuchtička Mišelína spáchala: Narozeninový krémový dort s kaki, physalis, kokosem a bez přidaného cukru

Možností, kdy upéct narozeninový dort, moc nemám… proto když se blížily přítelovy narozeniny, zaradovala jsem se – skvělá příležitost pro dortové tvoření! Hurááá! 😍

Chtěla jsem, aby byl dort v rámci možností co nejzdravější a nebyla v něm ani špetka přidaného cukru. Recept jsem si, jak je u mě zvykem, celý vymyslela a do poslední chvíle jsem tedy nevěděla, jaký bude výsledek. 😇 Ten byl ovšem nad očekávání skvělý, a proto jsem měla radost, že jsem přípravu dortu od začátku fotila.

Malý problém byl s natíráním krému, protože nevlastním nerezovou stěrku, ale jen levnou plastovo-silikonovou. Plastovou dort obmažete samozřejmě také, ale ne tak úplně rovnoměrně. Takže pokud stejně jako já nemáte nerezku, tak se připravte na trochu složitější a déle trvající obmazávání. 😄 

Co se týče potření korpusu dortu, nevolila jsem marmeládu – a to z toho důvodu, že je těžší sehnat marmeládu bez cukru a pokud ji seženete, dáte za ni majlant. Je daleko lepší si připravit ovocný rozvar, který zahustíte třeba trochou kukuřičného škrobu. 😊 Já jsem jako základní ovoce do rozvaru vybrala kaki. Kaki má slaďounkou chuť a je takovým tropickým ovocem, které je u nás typicky k dostání zejména v zimním období. Kaki jsem doplnila o další oranžové ovoce a sice plody mochyně peruánské alias plody ovoce s názvem physalis.

Slazení jsem vyřešila nikoliv přidaným cukrem, ale sukralózovým sladidlem a erythritolem. Do krému totiž nemůžete přidat tekuté sladidlo, bylo potřeba ho osladit práškovým. Pokud nemáte erythritol moučku, ale jen ve formě malých krystalků, dejte jeho potřebné množství do mixéru nebo do elektrického mlýnku na kávu a rozmixujte ho na prášek. Až domixujete, tak hned nádobku neotvírejte – vylítl by z ní rozvířený erythritolový prášek.

Přidala jsem také vanilkový protein pro ovonění dortu a pro doplnění bílkovin. Není to nutná ingredience a můžete ho i vynechat, ale bylo by dobré do dortu přidat aspoň trošku vanilky. 

Uvažovala jsem nad tím, z čeho připravit bílý krém. Tvaroh je takový nevyzpytatelný – jednak pouští neustále syrovátku a rozmáčí tak vše kolem sebe a jednak je až moc nakyslý a těžký. Zvolila jsem tedy mascarpone a šlehačku. Sice jsou to tučnější ingredience, avšak společně vytváří dokonale jemnou chuť a jednou za čas nikomu neuškodí. 😊 

Šlehání krému se vůbec nebojte, s ručním šlehačem je to hračka. Já si pořídila nový a byla jsem ráda, že jsem ho díky dortu mohla náležitě otestovat. Důležitá věc – mascarpone a smetanu ke šlehání mějte celou dobu v lednici a vytáhněte je těsně před šleháním krému. Je přímo megamoc důležité, aby tyto přísady na krém měly stejnou teplotu a byly vychlazené. Pokud to tak nebude, krém se srazí.

No a čím dort ozdobit? Zapomeňte na nezdravé bonbony, vsaďte na úžasné lampionky physalis. Budou vám stačit 2 standardní balení physalis, které běžně seženete v každém větším marketu. Jedno balení stojí okolo 30 Kč, doporučuju do něj v obchodě nakouknout a opatrně očíhnout, zda je physalis v pořádku. Jde o to, abyste si v lampioncích nedonesli plesnivé bílé chlupaté kuličky. 😂 Píšu z vlastní zkušenosti – já jsem si právě jednou takové plesnivé kuličky domů nevědomky přinesla a pak byla velmi zklamaná.

Možná se vám zdá podivné na dort dávat physalis i s lístečky, ale věřte mi, že na něm budou vypadat báječně! Právě tyhle lístky poslouží jako taková hezká dortová okrasa stejně jako plátky kokosu. 😊 Plátky kokosu se hůře shání, většinou je najdete v koutku zdravé výživy nebo v nějakém zdravém obchůdku – jsou zkrátka méně obvyklé nežli jemně strouhaný kokos.

Dort je naprosto vhodný pro dortové začátečníky a udělá radost všem, co vyznávají zdravý životní styl a fitness. 💪

Nezapomeňte na dort koupit i dortové svíčky. Já jsem je pořídila v Pepcu a docela jsme se nasmáli… ty potvory hořely asi jen 12 min, knot totiž nebyl až dolů ke stojánku svíčky, ale končil po 2 centimetrech… 😂 

A ještě jedna perlička na závěr… při narozeninové oslavičce jsem samozřejmě podávala i narozeninový oběd. Pekla jsem slavnostně steaky ze žraloka s brambůrky a když jsem otevřela troubu, blafl pečicí papír! Začala jsem plameny plácat obracečkou, ale nepomáhalo to. Naštěstí přiběhl přítel a jedním silným fukem vše sfoukl. Ještě, že se pár minut před tím rozcvičil při sfoukávání dortových svíček! 😂😂😂

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na dort o průměru 18 cm):

Korpus:

  • 250 g polohrubé pšeničné mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 100 ml kefírového mléka
  • 100 ml vody
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 30 g vanilkového proteinu (nepovinný)
  • sůl
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 5 žloutků
  • 5 bílků na sníh
  • 1 vrchovatá lžíce karobového prášku
  • 4 lžíce tekutého sukralózového sladidla StarLinea
  • 3 lžíce jemně mletého kokosu

Ovocný rozvar:

  • 2 velká kaki
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce tekutého sukralózového sladidla StarLinea

Krém:

  • 200 ml smetany na šlehání 33 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce erythritolu

Na ozdobu:

  • 2 balení physalis (mochyně)
  • sušené kokosové plátky
  • sušený mletý kokos

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • forma na dort o průměru 18 cm
  • hrnec
  • 2 velké mísy
  • tyčový mixér
  • lžíce
  • stěrka na krém
  • škrabka, nůž, vařečka
  • pečicí papír
  • velký talíř pod dort
  • svíčky na dort
Vše potřebné + kokosové plátky, které jsem na foto zapomněla dát 😊

Začněte den předem přípravou korpusů. Ve velké míse smíchejte mouky, kefír, sladidlo, špetku soli, kokos, protein, karob, prášek do pečiva, olej a žloutky. Přilejte trochu vody a vymíchejte těsto. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Sníh z bílků opatrně vmíchejte do těsta. 

Oddělte bílky od žloutků, z bílků poté vyšleháte tuhý sníh, který těsto krásně nadlehčí. 😊
Konzistence umíchaného těsta bude trošku řidší – viz obrázek.
Můj nový ruční šlehač v akci a prvotřídní sníh. 😍
Sníh opatrně vmíchejte do těsta.

Rozpalte troubu. Dno formy vyložte pečicím papírem a skřípněte ho mezi boky otvírací formy. Do formy vlijte polovinu těsta a dejte péct. Pečte cca 25 min na 170 °C. Po upečení korpus opatrně vyjměte z formy a položte ho na mřížku nebo 2 vařečky, aby se vydýchal.

Do formy vlijte druhou část těsta a pečte opět 25 min na 170 °C. Po upečení nechte vydýchat.

Budete potřebovat upéct 2 korpusy, které potom rozdělíte na poloviny.
Pokud vám korpusy prasknou, tak to nevadí. Vrchní část můžete seříznout. Abyste měli korpus úplně rovný po upečení, můžete ho seshora zatížit například suchými fazolemi položenými na pečicím papíru.

Oloupejte kaki a nakrájejte ovoce na malé kostičky. Vložte ovoce do hrnce, podlijte trochou vody a vařte do změknutí. Vmíchejte citronovou šťávu, sladidlo a v troše vody rozmíchaný kukuřičný škrob. Až rozvar zhoustne, odstavte ho z plotny a nechte ho vychladnout. Poté ho vložte na pár hodin do chladničky.

Kaki zbavte slupky. 
Podlijte trochou vody a vařte do změknutí ovoce.
Neděste se mého hrnce, je to historický kus a mám ho moc ráda, byť už se na něm zub času slušně podepsal 😁 Uvařené kaki rozmixujte tyčovým mixérem.
Kukuřičný škrob rozmíchejte důkladně ve vodě a až pak vlijte k ovocné směsi a povařte.
Hotový ovocný rozvar. Nechte ho vychladnout a poté dejte do lednice – ještě více zatuhne a nepoteče pak při promazávání dortu.

Druhý den rozkrojte opatrně oba korpusy na poloviny. Ideální je, pokud to budete dělat nožem s větší délkou než je průměr korpusu. Pokud se vám korpusy náhodou při pečení nahoře vyboulily, seřízněte je do roviny.

Vezměte si nejdelší nůž, co máte a opatrně rozkrojte korpusy na dvě stejné poloviny.

Do velké mísy dejte vychlazenou smetanu a začněte šlehat ručním šlehačem. Až začne smetana tuhnout, tak opatrně vmíchejte vychlazené mascarpone a na moučku rozmixovaný erythritol a šlehejte cca 3 min. Krém musí být hezky hutný, tvárný a bez hrudek

Je nutné, aby smetana ke šlehání i mascarpone byly naprosto vychlazené. Poté se vám krém nesrazí.

No a nyní se pusťte do kompletace dortu. Na velký talíř dejte spodní korpus dortu, natřete ho ovocným rozvarem, poklaďte na malé tenké kroužky pokrájenými plody physalis, posypte jemně strouhaným kokosem. Vezměte druhý korpus a potřete ho zespodu krémem. Tento druhý korpus položte na spodní. Horní stranu druhého korpusu potřete opět rozvarem, poklaďte nakrájenými plody physalis a posypte kokosem. Třetí korpus potřete zespodu krémem a přitlačte na druhý korpus. I třetí korpus natřete rozvarem, poklaďte physalis a posypte kokosem. Čtvrtý korpus potřete zespoda krémem a položte na třetí korpus. 

Každý korpus pomažte rozvarem z kaki.
Poklaďte plátky mochyně – physalis.
Posypte strouhaným kokosem…
Spodní stranu následujícího korpusu v pořadí vždy potřete krémem.

Nyní celý připravený dort potřete krémem a snažte se vrstvu krému rozetřít do roviny. Namazaný dort vložte do ledničky, aby krém trochu ztuhl. Poté ho znovu vytáhněte a ještě jednou uhlaďte stěrkou. Dort posypte jemně strouhaným sušeným kokosem a to seshora i ze stran. Vždy vezměte do dlaně kokos a přitlačte ho na boky dortu, aby se uchytil v krému. 

Celý dort následně pomažte veškerým krémem. Snažte se ho rozetřít co nejrovnoměrněji. Pokud vám to moc nepůjde, dejte ho na chvíli do lednice, když krém zase trochu ztuhne, půjde to lépe.
Pokud vám bude někde vyčnívat korpus, tak to vůbec nevadí. Dort je pak trošku „donahata“. Boky i vršek dortu ozdobte mletým kokosem. 😋

Horní část dortu posypte také sušenými plátky kokosu. Dort ozdobte plody physalis dle libosti, doporučuji některé mochyně nechat i s obalovými lístky a vytvořit jakési kytičky.

No a závěrečná fáze je asi nejzábavnější – zdobení dortu, při kterém si můžete vyhrát. 😊
Doprostřed dortu nasypte kokosové plátky, obvod dortu ozdobte mochyní, které jemně otevřete lístky.

Dort této velikosti plně postačí i pro 7 lidí.

Hotový narozeninový krémový fitness dort s kaki, physalis a kokosem bez přidaného cukru. 😊

Boční pohled na dortík.
A horní pohled na dortík. 😁
Ovocem doporučuji zdobit krátce (tak hodinku předem) před předáváním dortu oslavenci. 😊 Jde o to, aby vypadalo co nejčerstvěji.
A může se slavit! 😁
Hotový dortík včetně svíček. 😍
Oslavenci chutnal, mně také a na vás už je jen to, ho také upéct a vyzkoušet. 😊
Jo a pozor s každým dnem je lepší a lepší, protože se hezky rozloží. Nicméně déle než 4 dny bych ho nenechávala, byť věřím, že se po něm i u vás zapráší a trvanlivost není potřeba řešit. 😄

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru