97. Kuchtička Mišelína spáchala: Cizrnovohrozinkové kuličky s karobem a kokosem

Cukroví, které připravíte do 20 minut? Tak to jsou jednoznačně tyhle superzdravé vánoční fitness kuličky zhotovené se samých dobrých ingrediencí a samozřejmě bez obsahu přidaného cukru. 😍 Jejich výroba je tak snadná, že se do ní může pustit opravdu každý a i když se jedná o zdravé cukroví, vůči kterému mají mnozí zbytečné předsudky, můžu s čistým svědomím říct, že jsou výborné. 

Základ téhle kulaté pochoutky tvoří uvařená rozmixovaná cizrna s rozmixovanými hrozinkami. Původně jsem zamýšlela směs ještě zahustit rozmixovanými ovesnými vločkami, ale nakonec to vůbec nebylo potřeba. Také jsem měla připravené sladidlo, ale ani na to nedošlo – díky hrozinkám jsou tyto kuličky úžasně sladké bez jakéhokoliv dalšího doslazování. 😊

Pro větší výživovou hodnotu můžete do kuliček přidat trochu proteinového prášku, ale není to nutné. Jen dejte pozor, jakou má protein příchuť. K těmto kuličkám se hodí vanilkový, oříškový, arašídový.

Výbornou ingrediencí v těchto kuličkách je rozhodně karobový prášek. Ten koupíte v každé zdravé výživě. Jedná se o zdravou alternativu kakaa s jemně kakaovou ale přitom nasládlou chutí. Karob se k hrozinkám perfektně hodí a určitě ho při tvoření těchto kuliček nevynechávejte ani nenahrazujte běžným kakaem – nebylo by to prostě „vonšo“. 😄

Doporučuju použít již uvařenou cizrnu z plechovky a jen ji sceďte, neproplachujte. Pokud ji propláchnete, pak do následné rozmixované směsi dejte špetku soli, v případě nepropláchnuté cizrny to už není potřeba. Cizrna je totiž v nálevu s troškou soli a ta potřebná špetka soli na ní ulpí i při scezení.

Pro rozmixování ingrediencí vezměte tyčový mixér, není potřeba používat mixovací/sekací nádobku. Jen si cizrnu a hrozinky dejte do nádoby, ve které můžete mixovat, abyste si nezničili třeba plastovou misku.

Že se bojíte, že bude z cukroví cizrna cítit? Nebojte se! Vůně kokosu, karobu, ochuceného proteinu i kardamomu přirozené cizrnové aroma přebije a vy si tak z cizrny užijete jen její příjemnou, skoro až oříškovou chuť. 😋 Navíc můžete mít z pojídání tohoto cukroví dobrý pocit, protože cizrna i ostatní ingredience v kuličkách mají řadu zdravotních benefitů.

Pokud vás kuličkování baví, pak doporučuju zkusit i loňský vánoční recept na makovodatlové kuličky. 😍

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na cca 36 kuliček o velikosti 2 cm):

  • 200 g neslazených sušených hrozinek
  • 1 plechovka cizrny (240 g cizrny po scezení)
  • jemně strouhaný kokos
  • 2 lžíce karobového prášku
  • 30 g proteinu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • špetka soli
  • voda
  • libovolně: sladidlo

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • miska na obalování kuliček v kokosu
  • nádobka na namočení hrozinek a následné mixování
  • tyčový mixér
  • lžíce
  • krabička pro uchování hotových kuliček
  • rychlovarná konvice
Vše potřebné. Rozmixované ovesné vločky můžete přidat pro zahuštění a směs lze dosladit sladidlem, avšak ani vločky a ani sladidlo jsem nakonec nepoužila. 

Vložte hrozinky do nádoby, která vydrží mixování a styk s horkou vodou. Vroucí vodou z konvice zalejte suché hrozinky a nechte cca 5 min bobtnat.

Hrozinky nebo také rozinky (o tohle jsou často hádky 😄) namočte do vroucí vody a nechte nabobtnat.

Otevřete konzervu s cizrnou a slijte nálev. Slijte také vodu od hrozinek. K hrozinkám přidejte scezenou cizrnu a tyčovým mixérem rozmixujte na jemnou pastu.

Slité hrozinky připravené na mixování. Díky namočení krásně změknou a půjdou lépe rozmixovat na hladkou pastu.
Uvařená cizrna z plechovky vám ušetří čas. Vaření suché cizrny by totiž trvalo zbytečně dlouhou dobu, což v případě tohoto rychloreceptu nechceme. 😊
Pomocí tyčového mixéru rozmixujete cizrnu s hrozinkami na pastu.

K rozmixované cizrnovo-hrozinkové pastě přidejte kardamom, protein, 2 lžíce karobového prášku a 3 lžíce jemně nastrouhaného kokosu. Důkladně zamíchejte lžící, aby vznikla hladká pasta – základ pro tvorbu kuliček.

Do pasty přidejte protein, kardamom, kokos, karob.
Lžící důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

Do misky odsypte strouhaný kokos. Umyjte si pečlivě ruce, osušte je a naberte trošku připravené pasty. Vytvořte v dlaních kuličku o průměru cca 2 cm a hned ji obalte v kokosu. Každou kuličku vkládejte do připravené krabičky a mezi kuličkami dělejte malé rozestupy, aby se k sobě netiskly.

Dlaněmi vytvářejte kuličky a obalujte je v kokosu.
Mňam mňam, kokos kuličku krásně obalí, aby nelepila a navíc ji okrášlí a ovoní. 😊
Hotové kuličky pokládejte do krabičky, kterou je možné uzavřít.
Pod kuličky můžete dát pečpapír, ale není to nutné.

Hotovo? Uložte kuličky v uzavřené krabičce do lednice. Spotřebujte nejlépe do týdne.

Hotové cizrnovohrozinkové kuličky – nepečené cukroví bez přidaného cukru. 😊
Mají slaďounkou chuť s jemně nakyslým dozvukem díky hrozinkám. Ale samozřejmě záleží, jaké hrozinky použijete, já měla obyčejné. Sultánky jsou sladší.
Cukroví bez výčitek a hotové opravdu za 20 minut. 😊

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru