94. Kuchtička Mišelína spáchala: Bubáčkový helouvínský koláč bez přidaného cukru

A je tu opět krásný čas padajícího barevného listí, posledních teplých dnů „ještě na mikču“, přicházejících dlouhých večerů, svíčkopálení, chumlání se do deky, čtení přes léto nahromaděných knížek… a těšení chuťových buněk podzimními dobrůtkami! Že máte chuť na něco dobrého, zdravého a zároveň typicky říjnového? Tak to do akce povolejte určitě jablíčka a pusťte se do tvorby parádního podzimního moučníku! A pozor, tenhle koláč vyžaduje i trošku té kreativity a fantazie… 😄

Dýni vyřezává na podzim půlka naší republiky, pojďte si ovšem zkusit říznout do jablíček! I do těchhle úžasných slaďoučkých plodů totiž snadno vyřežete strašidelné ksichtíky, které můžete použít pro tvorbu správňácky děsivého koláče. Návštěva, které tohle veledílo předložíte k mlsání, zaručeně odpadne! 😅

Jak už to u mě a mých receptů bývá zvykem, i tento podzimní bubáčkový koláč je ze zdravých ingrediencí a bez přidaného bílého cukru. Osladila jsem ho bezkalorickým sladidlem sukralóza a o sladkou chuť se také postarala právě jablíčka a hrozinky.

Základ fitness koláče tvoří spařené nabobtnané ovesné vločky smíchané s trochou celozrnné pšeničné mouky. Doporučuju do těsta přidat kakao, aby byl koláč tmavý a světlí jableční bubáčci krásně vynikli. Pro ovonění jsem použila perníkové koření a také mletou tonka fazoli. Tonka fazole neseženete v běžných supermarketech, ale ve zdravých výživách. Cenou se rovná vanilce, ale její vůně je vskutku božská a řekla bych že ještě úžasnější než slavná vanilka. S vůní pomůže i arašídový protein, ale pokud ho nemáte, holt ho nahraďte třeba vanilkovým nebo nedávejte vůbec. Protein není nutnou součástí koláče, ale výrazně zvýší objem bílkovin v moučníku, takže je koláč pak sytější a výhodnější jako strava pro aktivně žijící lidi.

Koláč jsem fotila v časové tísni a při špatném večerním světle, budiž mi to snad omluvou. 😌 Pošmákli jsme si na něm až druhý den k snídani a pak se vydali na úžasně podzimní túrku ze Zbraslavi do Šáreckého údolí v Praze – pokud jste to ještě nešli, určitě se tam vydejte, je to příjemná procházka přírodou těsně za Prahou s pěknými výhledy z únětických skalisek zvaných Kozí hřbety. 😍

Ňamky, co tam nutně musí být (kulatá forma 28 cm):

  • 300 g ovesných JEMNÝCH vloček
  • 100 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 120 ml kysaného podmáslí
  • 40 g arašídového proteinu (není povinný)
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 3 vrchovaté lžičky kakaa na pečení
  • 2 lžíce pšeničných otrub
  • 0,5 ks tonkového bobu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 0,5 balení kypřicího prášku
  • 2 slepičí vejce vel. M
  • 50 g pokrájených arašídů
  • 50 g hrozinek
  • 4 jablka určená pro vyřezávání
  • 2 jablka pro nastrouhání do koláče
  • 250 g tvarohu v kulatém kelímku zn. Madeta (je tužší než běžné kelímkové tvarohy)
  • špetka soli
  • 7 lžic sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
  • voda
  • šťáva z citronu/citronky

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velká mísa
  • hrnec
  • 2× střední mísa
  • nůž, nožík
  • lžíce, lžička
  • vařečka na promíchání
  • kulatá forma o průměru 28 cm
  • pečicí papír
  • stěrka na těsto
  • prkénko
  • rychlovarná konvice
  • struhadlo
  • kuchyňská váha
Vše potřebné a jde se na věc! Teda vlastně na koláč! 😄
Odvažte jemné ovesné vločky do velké mísy a zalijte je vroucí vodou v přiměřeném množství. Promíchejte vařečkou. Odložte vločky bokem a nechte cca 15 minut bobtnat.
Vločky spařte horkou vodou a nechte nabobtnat. Pořádně promíchejte, ať opravdu všechny změknou.
Nastrouhejte 2 větší jablka i se slupkou, vložte do střední mísy. Přidejte tvaroh, hrozinky, pokrájené arašídy, 3 lžíce sladidla a promíchejte. Náplň je tímto hotová, dejte ji stranou.
Jablíčka nastrouhejte nahrubo i se slupkou.
Přidejte tvaroh, hrozinky, arašídy, sladidlo… 
A pořádně zamíchejte! 
Vezměte velkou mísu s nabobtnanými vločkami a přidejte celozrnnou mouku, kakao, perníkové koření, mletou půlku tonka fazole, vejce, 4 lžíce sladidla, protein, olej, kysané podmáslí, otruby a kypřicí prášek. Důkladně zamíchejte. Mělo by vzniknout vláčné těsto, ne příliš řídké ani příliš tekuté.
V druhé míse připravte těsto.
Tohle koření byl dárek od mamušky a upa jsem si ho zamilovala! To je tak kjáááásný obááál! 😍😂
Ideální konzistence těsta – ani řídké a ani příliš husté.
Napusťte studenou vodu do další střední mísy a přidejte do ní 2 lžíce citronové šťávy. Oloupejte 4 jablka, rozpulte je a zbavte jadřinců. Pomocí nožíku do každé jablečné půlky vyřezejte strašidelný bubáčkovský obličej po vzoru helouvínských dýní. Jablečné bubáčky s vyřezanými tvářemi vložte do mísy s citronovou vodou – zabrání jejich ztmavnutí. Vyřezané jablečné zbytky můžete přidat do připravené náplně s tvarohem.
Pusťte se do vyřezávání helouvínských jablíček. Já si to vyloženě užívala! 😍
Hotová jablíčka dávejte do vody s citrónovou šťávou, nezhnědnou vám.
Nechte rozpálit troubu na pečení.Do pečicím papírem vyložené kulaté formy dejte polovinu kakaového těsta, poté rozetřete tvarohovojablečnou náplň a následně do formy vlijte zbytek kakaového těsta. Nahoru na koláč rozmístěte vyřezané, okapané jablečné bubáčky.

 
Nejprve dejte do otvírací dortové formy vločkové těsto a na něj rozetřete tvarohovou náplň.
Na tvarohovou náplň poté dejte druhou část kakaového těsta.
A úplně nahoru na koláč rozmístěte bubáčky z jablek. 👻
Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 55 minut na 170 °C. Troubu během prvních 10 min pečení neotvírejte.
Tohle je nejhezčí pohled… když už je koláč dodělaný a jen se peče a úžasně voní po celém bytě… 😊
Servírujte jen tak na chuť nebo s troškou bílého jogurtu k snídani.
 
 
Vypadá sice až moc tmavě, ale bohužel zkreslují fotky. Byl to v reálu takový pěkně kakaově hnědý koláč. 😁 Fakt jsem ho nespálila! Přísahám! 😄
Z boku… Před otevřením dortové formy nezapomeňte hotový koláč objet tenkým nožem, aby se oddělil od stěn formy. Jinak by mohlo dojít k roztržení koláče. Doporučuju toto dělat nejdříve po 30 min od vytažení z trouby.
Již nakrájený, hurá papat! 😋
Ještě foto, jak koláč vypadal na řezu. 😊

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru