A je tu opět krásný čas padajícího barevného listí, posledních teplých dnů „ještě na mikču“, přicházejících dlouhých večerů, svíčkopálení, chumlání se do deky, čtení přes léto nahromaděných knížek… a těšení chuťových buněk podzimními dobrůtkami! Že máte chuť na něco dobrého, zdravého a zároveň typicky říjnového? Tak to do akce povolejte určitě jablíčka a pusťte se do tvorby parádního podzimního moučníku! A pozor, tenhle koláč vyžaduje i trošku té kreativity a fantazie… 😄
Dýni vyřezává na podzim půlka naší republiky, pojďte si ovšem zkusit říznout do jablíček! I do těchhle úžasných slaďoučkých plodů totiž snadno vyřežete strašidelné ksichtíky, které můžete použít pro tvorbu správňácky děsivého koláče. Návštěva, které tohle veledílo předložíte k mlsání, zaručeně odpadne! 😅
Jak už to u mě a mých receptů bývá zvykem, i tento podzimní bubáčkový koláč je ze zdravých ingrediencí a bez přidaného bílého cukru. Osladila jsem ho bezkalorickým sladidlem sukralóza a o sladkou chuť se také postarala právě jablíčka a hrozinky.
Základ fitness koláče tvoří spařené nabobtnané ovesné vločky smíchané s trochou celozrnné pšeničné mouky. Doporučuju do těsta přidat kakao, aby byl koláč tmavý a světlí jableční bubáčci krásně vynikli. Pro ovonění jsem použila perníkové koření a také mletou tonka fazoli. Tonka fazole neseženete v běžných supermarketech, ale ve zdravých výživách. Cenou se rovná vanilce, ale její vůně je vskutku božská a řekla bych že ještě úžasnější než slavná vanilka. S vůní pomůže i arašídový protein, ale pokud ho nemáte, holt ho nahraďte třeba vanilkovým nebo nedávejte vůbec. Protein není nutnou součástí koláče, ale výrazně zvýší objem bílkovin v moučníku, takže je koláč pak sytější a výhodnější jako strava pro aktivně žijící lidi.
Koláč jsem fotila v časové tísni a při špatném večerním světle, budiž mi to snad omluvou. 😌 Pošmákli jsme si na něm až druhý den k snídani a pak se vydali na úžasně podzimní túrku ze Zbraslavi do Šáreckého údolí v Praze – pokud jste to ještě nešli, určitě se tam vydejte, je to příjemná procházka přírodou těsně za Prahou s pěknými výhledy z únětických skalisek zvaných Kozí hřbety. 😍
Ňamky, co tam nutně musí být (kulatá forma 28 cm):
- 300 g ovesných JEMNÝCH vloček
- 100 g celozrnné pšeničné hladké mouky
- 120 ml kysaného podmáslí
- 40 g arašídového proteinu (není povinný)
- 20 ml slunečnicového oleje
- 3 vrchovaté lžičky kakaa na pečení
- 2 lžíce pšeničných otrub
- 0,5 ks tonkového bobu
- 2 lžičky perníkového koření
- 0,5 balení kypřicího prášku
- 2 slepičí vejce vel. M
- 50 g pokrájených arašídů
- 50 g hrozinek
- 4 jablka určená pro vyřezávání
- 2 jablka pro nastrouhání do koláče
- 250 g tvarohu v kulatém kelímku zn. Madeta (je tužší než běžné kelímkové tvarohy)
- špetka soli
- 7 lžic sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
- voda
- šťáva z citronu/citronky
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- hrnec
- 2× střední mísa
- nůž, nožík
- lžíce, lžička
- vařečka na promíchání
- kulatá forma o průměru 28 cm
- pečicí papír
- stěrka na těsto
- prkénko
- rychlovarná konvice
- struhadlo
- kuchyňská váha