Huráááááááá! Konečně nový recept! Že máte radost, že jooo? 😍 Já vím, dávala jsem si nyní malou pauzu. Rozchod, o kterém jsem psala v minulém článku, mě dost sebral a jak to bývá u zklamaných láskou – nebyla chuť cokoliv tvořit. Už se mi ale naštěstí navrací elán a tak je tu zbrusu nový receptík na zdravou fit dobrůtku bez přidaného bílého cukru. 😋
Rebarboru jsem dostala od mamky přímo ze zahrádky. Nešetřila na mně a dala mi celý svazek rebarborových řapíků. Hmm, rebarborku miluju už od dětství, takže jsem měla velkou radost, že mi ji mamka dala. Ona se dá samozřejmě i běžně koupit v obchodech, ale ta ze zahrádky je nejlepší. Čas rebarbory ovšem zrovna končí, správně by se měla konzumovat maximálně do 24. června (do svátku sv. Jana) a pak už raději ne – mohla by totiž naopak způsobit zdravotní potíže kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové.
Přemýšlela jsem s čím vším rebarboru zkombinovat. Koláč jsem udělala ve zdravé podobě – spodek tvoří ovesné vločky s trochou špaldové mouky. Druhou vrstvou je makovo-tvarohovo-rebarborový krém ovoněný tonka boby a bílým pepřem. Ano, čtete dobře, v tomto vynikajícím koláči je bílý pepř a určitě ho tam také dejte, dodá koláči šmrnc. No a vršek tvoří zase rebarbora. Co se týče máku, zvolila jsem český bílý mák. Je chutí rozhodně naprosto odlišný než klasický modrý mák. Připomíná mleté oříšky a nemá tak aromatickou makovou vůni. Seženete ho ve zdravých výživách, na farmářských trzích a samozřejmě na internetu v eshopech. Já už roky používám bílý mák od české firmy Vopol ze svitavského Pomezí a můžu ho jen a jen doporučit – za super cenu, kvalitní a vynikající. 😋
S rebarborovou vrchní ozdobou si můžete pěkně pohrát a z kousků rebarbory poskládat různé vzory. Zatímco do druhé vrstvy jsem rebarboru nejprve povařila, tak nahoru jsem dávala rebarboru čerstvou a pouze oloupanou. Pečením hezky změkne, ale zároveň se nerozkydne a zdobení koláče vypadá velice pěkně.
Jelikož je rebarbora pořááááááádně kyselá, je potřeba koláč přisladit. Já opět nepoužila cukr, ale sáhla jsem po svém oblíbeném bezkalorickém sukralózovém sladidle. To je příjemně sladké a zároveň nemá sladidlovou pachuť. Do druhé vrstvy jsem také přidala trochu syrovátkového proteinu, který je rovněž sukralózou oslazený.
Tenhle koláč je hodně sytý, takže se hodí jako snídaně i jako vydatná chutná svačinka s sebou do krabičky na túru.
Ňamky, co tam nutně musí být (kulatá forma 28 cm):
- 300 g ovesných JEMNÝCH vloček
- 70 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 40 g vanilkového proteinu (není povinný)
- 20 ml slunečnicového oleje
- cca 630 g neoloupaných rebarborových řapíků
- 3/4 lžičky mletého bílého pepře
- 0,5 ks tonkového bobu
- 1 balení vanilkového pudinku
- 0,5 balení kypřicího prášku
- 2 slepičí vejce vel. M
- 50 g mletého bílého máku
- 250 g poctivého tvarohu – kostky
- špetka soli
- 7 lžic sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí)
- voda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- hrnec
- střední mísa
- nůž
- lžíce, lžička
- vařečka na promíchání
- kulatá forma o průměru 28 cm
- pečicí papír
- stěrka na těsto
- prkénko
- rychlovarná konvice
- mlýnek na mák
Tohle pro upečení koláče potřebujete. 😊
Do mísy dejte ovesné vločky a špaldovou mouku. Tuto směs zalijte vroucí vodou z rychlovarné konvice v dostatečném množství, promíchejte a nechte bokem. Vločky zatím vodu vstřebají a zvětší objem.
Vločky s moukou spařte horkou vodou a nechte pár minut nabobtnat.
Namelte bílý mák a tonkový bob.
Namelte bílý mák – já ho melu na elektrickém kávovém mlýnku, což zabere pár sekund. 😊
Tonkového bobu stačí polovina, je totiž silně aromatický.
Pečlivě oloupejte rebarboru a nakrájejte ji. Část rebarbory nechte bokem na ozdobu koláče. Menší kousky rebarbory dejte do hrnce, podlijte troškou vody a vařte cca 5 min do úplného změknutí.
Tenhle rebarborový pugét jsem dostala od mamky. 😋
Rebarboru důkladně oloupejte, ať nemáte v koláči tvrdou slupku.
Nakrájejte si část rebarbory na ozdobu koláče a dejte si tyhle kousky bokem.
Zbytek rebarbory pokrájejte na drobnější kousky.
Drobnější kousky povařte v hrnci, trochu je podlijte vodou.
Za 5 min vaření bude rebarbora krásně vonět a bude měkounká.
Nyní si vezměte mísu s ovesnými vločkami a špaldovou moukou. Přidejte do ní dvě vejce, kypřicí prášek, 2 lžíce sladidla, olej, špetku soli a pořádně vše promíchejte.
K vločkám dejte kypřicí prášek, sladidlo, olej, špetku soli a samozřejmě i vejce.
Pořádně promíchejte. Jak vidíte, měla jsem vajíčka s úžasně žlutými žloutky – byla totiž ještě od babiččiných venkovských slepiček. Je to holt znát, kde slepice žije, což se projevuje na kvalitě vajec. 😊
Do další mísy dejte tvaroh, 5 lžic sladidla, balení vanilkového pudinkového prášku, protein, uvařenou rebarboru, namletý mák, namletý tonka bob a důkladně míchejte, až se vytvoří krém. Ochutnejte a dle potřeby ještě doslaďte.
Použijte opravdu poctivý kostkový tvaroh, nikoliv ten tekutý z vaničky.
Nezapomeňte vmíchat uvařenou rebarboru.
Kulatou formu vyložte pečpapírem, případně ji vymažte olejem. Přeneste do formy ovesné těsto a pořádně ho rovnoměrně rozetřete stěrkou. Poté na těsto naneste tvarohovorebarborový krém a také důkladně rozetřete. Horní část koláče ozdobte čerstvou oloupanou rebarborou.
Pečpapír skřípněte do dna formy. Pokud máte neotvírací formu, tak ji jen pečlivě vymažte a vysypte moukou.
Vločkové těsto důkladně rozetřete.
A důkladně rozetřete také rebarborotvarohový krém.
Nakonec narovnejte na koláč rebarborovou ozdobu. Můžete si s tím pohrát a vytvořit různé vzory.
A šup s tím do trouby! Já mám tuhle maličkou novou troubu, dala mi ji mamuška k narozeninám, když jsem se přestěhovala do malinké garsonky, kde bohužel žádná trouba na pečení nebyla. Mamušce tímto ještě jednou moc děkuji. Díky ní můžu opět péct. 🙏🙏🙏
Koláč vložte do rozpálené trouby a pečte cca 45 min na 160 °C. Nechte vychladnout a poté podávejte. Je dobrý i horký, ale lépe drží tvar a krájí se až když trochu zchladne.
Hotový voňavý rebarborový koláč s tvarohem, bílým mákem a bílým pepřem. 😍
Opatrně nakrájet a hurá do baštění!
Já udělala takový jednoduchý ozdobný vzor, ale vypadá celkem pěkně, co myslíte? 😊
Koláč vyndaný z formy. Vyklouzl z ní jedna báseň, nepřilnavé formy jsou skvělá věc.
Uvařit kafíčko a pak už si jen vychutnávat rebarborový koláč… je dobrý teplý i studený.
Úžasně voní, skvěle chutná, parádně zasytí i uspokojí chuťové pohárky.
Kdo má rád nakyslou chuť rebarbory, tomu bude tento zdravý fitness koláč šmakovat. 😊
A odpověď na výše položenou otázku: