Sešlo se nám ve spíži několik balíčků cizrny a tak, když jsem vymýšlela, co uvařit k večeři, padla volba na cizrnový hummus. Dá se sice běžně koupit už hotový v obchodech, avšak domácímu se nic nevyrovná! Navíc je na ukuchtění tak snadný! 😊
Hummus má senzačně legrační název, nemyslíte? Stačí, aby se vás někdo zeptal, co jste měli k obědu a záhy po vyřčení odpovědi „hummus“ uvidíte v očích tázajícího malé zmatení. Byl to hummus nebo humus? Neznalí arabské a izraelské kuchyně vás politují, naopak ti znalí vám budou závidět. Kdo totiž jednou ochutná hummus, ten se do něj zamiluje. 😍😍😍 A jakže Arabové a Izraelci přišli na ten název? No je to jednoduché, slovo hummus je odvozeno ze slova himmas a právě himmas znamená cizrna. V hebrejštině se hummus nepoužívá, nýbrž je to chumus.
Cizrna není jen jedna, dosud je známo na 43 druhů, přičemž pro lidskou obživu se pěstuje a prodává cizrna beraní zvaná také jako římský hrách. Tahle krásná jednoletá rostlina vytváří lusky se známými cizrnovými kuličkami lehce žlutobéžové barvy. Je bohatá na spoustu zdravých látek a vitamínů a samozřejmě našlapaná rostlinnými bílkovinami – právě pro ty je oblíbenou luštěninou mezi vegetariány a vegany. Navíc má o něco lahodnější chuť (alespoň dle mě) než běžný hrách a proto šmakuje širokému spektru lidí, kteří vegany ani zdravojídlomaniaky rozhodně nejsou.
Co se týče hummusu, jeho složení je naprosto jednoduché. Pro vytvoření základního pokrmu vám stačí uvařená cizrna, česnek, sůl, citronová šťáva a tahini pasta. Tahini pastu seženete v hypermarketech a zdravých výživách, avšak vyrobíte si ji i sami doma. Sklenička o hmotnosti pasty 350 g stojí většinou kolem 150 Kč a více, mnohem levněji vás však vyjde homemade tahini pasta z rozmixovaných sezamových semínek. Chtěla jsem být původně lenoch a tahini pastu si koupit ve zdejším Tesco, avšak měli jen a pouze verzi v BIO kvalitě za nemalý peníz, takže jsem nakonec koupila velký pytlík sezamových semínek za necelých 30 Kč a vyrobila si za 5 minut tahini pastu vlastní. Je to snadné. Stačí sezamová semínka krátce opražit na suché rozpálené pánvi, následně je rozmixovat na pastu a pak k nim přimíchat trochu oleje a soli – hotovo! 😊 Jen si dejte pozor na to pražení, semínka totiž postupně zlátnou a čím tmavší budou, tím bude i tmavší tahini pasta. Po chuťové stránce to nevadí, ale kdybyste chtěli dosáhnou světlé barvy hummusu, pak by vám to tmavší tahini pasta ztížila.
Když si vyrobíte základní hummus, můžete ho následně ochutit dle fantazie – já jsem tentokrát udělala dvě varianty, a to hummus s česnekem a také krásně růžový hummus s červenou řepou a bílým pepřem. Hummus lze papkat teplý i studený, stále se nemůžu rozhodnout, jak mi chutná víc. Teplá verze hummusu je však extra báječná právě v zimních měsících.
A co k hummusu? Určitě ho servírujte s pokrájenou zeleninou a také s plackami. Někdo si k němu rád dává pita chléb, já jsem tentokrát experimentovala a udělala jsem k hummusu snadné a zdravé žitné placky z pánve. Každá placka je hotová za cca 2 minuty a když ji pak nakrájíte na trojhránky, můžete jí hummus nabírat místo lžičky a rovnou jíst.
Tak a teď konec vykecávání a jde se do vaření a hummusování! 😍 A pokud máte cizrnu rádi, na blogu najdete také recept na skvělou cizrnici na paprice – KLIK.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 5 velkých porcí):
- 800 g suché cizrny
- 200 g uvařené červené řepy (uvařenou lze už koupit)
- 2 lžíce sušeného česneku
- 1 lžička bílého pepře
- 2 lžičky uzené červené papriky
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 6 lžiček citronové šťávy
- 4 lžíce oleje
- 8 vrchovatých lžic sezamových semínek (cca 7 lžic tahini pasty)
- sůl dle chuti
- 200 g žitné celozrnné hladké mouky
- 50 g pšeničné hladké celozrnné mouky
- cca 150 ml vody
- voda na zalití cizrny
- zelenina k podávání – mrkev, řapíkatý celer, vařená červená řepa, červená paprika atd.
- naklíčené mungo fazolky a jetel na ozdobu
- sezamová semínka na ozdobu
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- tyčový mixér
- mixér na semínka (postačí elektrický mlýnek na kávu)
- pánev
- mísa na těsto
- mísy na rozdělení 2 variant hummusu
- hrníček
- prkénko, nůž
- lžíce, lžička
- kuchyňská váha
- váleček na těsto
- vařečka, servírovací lžíce