Hmmm, vanilkou sladce vonící vánočka plná hrozinek a vlašských oříšků… to je takové nebíčko v hubince! 😍 Vánočky u nás vždycky pekla předně babička a každý rok toto první místo na poli pečení vánoček úspěšně obhajuje, mamka se od vánoček držívala dál a radši troubou proháněla svoje vymazlené vanilkové rohlíčky, pracičky a linecké. Letos jsem si svou první vánočku vůbec umotala já sama a… dopadlo to kupodivu úspěšně! 👌 Dopadlo to dokonce tak úspěšně, že ji určitě brzy zopakuji!
Když si do Gůglu zadáte „vánočka“, vyjedou vám vánočky všech možných způsobů zapletení. Je to panečku úžasná podívaná! Jedna vánočka je spíš vyšší, další hubeňoučká, jiná zase baculatá, čtvrtá je nízká… Dají se totiž plést všemožné typy z různého počtu pramenů. Mně se nejvíce líbí vánočky z 8 pramenů a to spletené tak, že se nejprve udělá spodní základna ze 4, na to se položí klasický cop ze 3 a nahoru se dá šňůra zapletená ze 2 pramenů. Co se mi líbí nejméně jsou vánočky z formy, ty trochu ztrácejí své kouzlo.
Při pletení začínejte vždy od středu a pak až doplétejte konce vánočky. Prameny moc neutahujte, ať má těsto prostor pro kynutí. Kompletaci vánočky dělejte tak, že spodní základnu ze 4 pramenů uprostřed hranou ruky stlačte, potřete bílkem a na to položte cop ze 3 pramenů. To samé udělejte při pokládání horního copu z 1 obtočeného velkého pramenu. A až budete mít vánočku celou hotovou, zajistěte ji pomocí zapíchnutí 3 špejlí – tahle z hutnějšího špaldového těsta sice nemá tendenci se rozjíždět do stran, nicméně špejle jsou zkrátka jistota. 😁
Ve vánočce, kterou jsem pekla, není přidaný žádný cukr. Osladila jsem ji jen sukralózou a přidala do ní 2 odměrky vanilkového proteinu. Pečení s proteinem bylo rovněž mou novou zkušeností. Pořídila jsem ho čistě za účelem pečení na sladko s tím, abych moučníkům dodala i trochu těch bílkovin. Jak to bývá, moučníky jsou totiž hlavně o sacharidech a občas i dost o tucích, ale když do nich zrovna nepřidáte tvaroh, tak bílkoviny dost chybí. Protein je rovněž doslazovaný sukralózou, o které jsem psala v 77. článku při pečení bábovky. Sukralóza je bezkalorická a přitom krásně sladí a to bez nepříjemného sladidlového ocásku – snadno díky ní připravíte vánočku o spoustu prázdných kalorií. Můžete ovšem použít i jiné sladidlo, třeba stévii.
S tukem jsem to také nepřeháněla a do vánočky použila jen kousek másla kombinovaný s trochou oleje. Většina receptů je koncipovaná tak, že vám vánočka spolkne skoro celou máslovou kostku, ale můžu vás ujistit, že i přes použití podstatně menšího množství tuku bude tahle zdravější vánočka se špaldovou celozrnnou moukou chutná a vláčná. Co jsem nevynechala bylo samozřejmě mléko, díky kterému má potom vánočka takovou příjemně mléčnou vůni.
Na ovonění jsem kromě vanilkového proteinu použila špetku exotického kardamomu. Do vánočky se tradičně dává i citronová kůra, bohužel jsem ji ale u nás v našich železných zásobách nenašla (což se hodně divím 😁😁😁) a tak jsem do vánočky přidala aspoň lžičku citronové šťávy.
Oříšky doporučuji nasekat na jemnější kousky, než jsem měla já. Ty větší totiž pak při válení pramenů snadno vypadávají. Hrozinky nezapomeňte namočit do trošky rumu, já to moc nepřeháním a dávám trochu rumu a doředím troškou horké vody. Je to u mě vlastně velký pokrok, že jsem se naučila jíst hrozinky a že mi dokonce chutnají. Když jsem byla dítě a teenager, tak jsem z vánočky nemilosrdně hrozinky vyďoubávala. Co bylo ovšem největší peklo ze všeho? Když babička nebo mamka dala do vánočky kandované ovoce – tuhle zeleno-červeno-oranžovou hrůzu nesnáším dodnes a kandované ovoce se nikdy v žádném z mých receptů neobjeví. Kandované ovoce je apokalypsa v hubě. 😂😂😂😂
Do vánočky se nikdy nedávají celá vejce, ale vždy jen žloutky – je to údajně proto, že vánočka s bílkem rychleji tvrdne. Bílky si dejte vedle do hrníčku a použijte poté na závěrečné potření vánočky. Vánočka se díky bílkům hezky spojí a také na ní pak budou dobře držet oříšky, kterými ji posypete.
Pečte hodně mírně – jen na 160 °C cca 50 minut, aby se vám vánočka nesežehla seshora. 😁 A až voňavoučkou vánočku vytáhnete z trouby, tak ji dejte na mřížku nebo na dvě vařečky tak, aby měla spodek ve vzduchu a nedošlo k zapaření. Nejlepší je vánočka v den upečení, tak se moc dlouho svým vánočkodílem nekochejte a brzy ho zakrojte a hrňte do bříška. 😊
Co jsem tak koukala, spousta lidí jí vánočku namazanou marmeládou. To mi opravdu hlava nebere! 😲😲😲 Tahle dobrota nepotřebuje žádnou marmošku, ta chutná nejlépe samotná. 😇 U nás se vánočka nikdy ničím nemazala, jedli jsme ji ke snídani a ke svačině a k ní hrnek teplého mléka/kakaa. Přítel na to šel zase pozdravu a natřel si na vánočku bílý jogurt, no proti gustu… žádný dišputát. Hlavně, že mu chutnala a můj vánočkový výtvor nestihla krutá kritika. 😂
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 1 vánočku o celkové hmotnosti po upečení cca 1,1 kg):
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 1 a čtvrt balíčku sušeného droždí
- 50 g vanilkového proteinu
- 250 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- velká hrst hrozinek
- velká hrst nasekaných vlašských ořechů
- 25 g másla
- 3 plné lžíce oleje
- špetka soli
- 2 lžíce sukralózového sladidla StarLinea (nebo jiného v množství dle vašich chuťových preferencí, toto množství sukralózy odpovídá 20 zarovnaným PL cukru)
- špetka mletého kardamomu
- troška rumu na namočení hrozinek
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velká mísa
- vařečka na promíchání těsta
- nůž
- plech
- pečpapír
- kuchyňská váha
- hrníček na oddělené bílky
- mašlovačka
- lžíce