Maková panenka a motýl Emanuel – to byl jeden z mých vůbec nejoblíbenějších večerníčků. Vždycky se mi líbila na duchnovitá červená sukně, kterou jsem panence pořádně záviděla. Joo, to by holky ve školce čučely, kdybych v tom přišla! 😊 A vzala bych si k ní ty červené lakýrky s pásečkem a bílé punčošky, je mi to úplně jasné. Ty lakýrky jsem doma fakt měla, ale jak to bývá – nožka vyrostla a lakýrky putovaly k dcerce mamky kamarádky. Jak já je oplakala! Kromě lakýrek a večerníčkových pohádek jsem ale zbožňovala od dětství už mák. Když teď nad tím přemýšlím, používal se u nás snad jen do dvou jídel – na nudle a do makovce. Joo a u babičky i do koláčků a na housky! A ve školní jídelně nám dělávaly paní kuchařky pravé šišky s mákem a také vdolky sypané nemletým mákem. Když se v okolí chystala svatba a dostali jsme košíček s koláčky, tak o makové jsem se div neprala. Makové koláčky šly ale vždy krásně poznat – zatímco povidlové a tvarohové byly vázané, tak ty s makovou náplní byly prostě jen kulaté. Vždycky, když bylo něco makového, mohla jsem se po tom utlouct. Schválně, kdo z vás byl makový závislák jako já už v dětství? 😍
Mák měl a má jednu velkou nevýhodu – dělá makové zuby. 😂 Proto když se dala na stůl maková buchta nebo třeba zatočené šneky sypané mákem, tak si je brávali jen ti nejodvážnější a ostatní volili raději něco nemakového. Možná proto ten mák nebýval na talíři tak často, byť já bych si ho teda častěji dala ráda!
Mletí máku většinou doma padalo na mě – asi proto, že to bylo to jediné, co jsem v kuchyni tehdy zvládla. 😂 Těžký litinový mlýnek se musel přišroubovat na dřevěný stůl a vypodložit papírem, aby neudělal do stolu otlaky. Mletí nebyla žádná sranda a člověk se u toho i zapotil – zvlášť když mlel celou misku. Když jsem se pak při studiu na vysoké začala víc věnovat i zdravé výživě, dostával se mák na můj jídelníček čím dál častěji a zůstal tam dodnes. Potíž byla, že na VŠ koleji, která v podstatě vypadala hůř než vězeňská cela a nabízela snad možná ještě méně prostoru, jsem mlýnek na mák fakt mít nemohla a tak jsem se naučila kupovat již mletý v pytlíku. Vždy, když ho dali do akce v nějakém obchodu, tak jsem tam naběhla a pokupovala i 7 balení. Teď mám před očima jednu stařičkou babičku, co mě při tom drancování makového regálu sledovala a následně povídala: Mletý né, to nekupujte slečno! To je humus! To si kupte celý a namelte si svůj! 😂 Jo jo, ta paní byla ještě stará škola a povídám vám, měla recht – namletý vlastní je nejlepší! Ty pytlíkové namleté máky také s oblibou žlukly, pokud jste je nechali více jak 2 týdny otevřené při pokojové a vyšší letní teplotě a lednici jsme na koleji první 3 roky vůbec neměli.
Když jsem se přestěhovala do Prahy, tak jsem si řekla, že se na to kupování pytlíkáče můžu vykašlat a že bych si ho radši namlela. Co ten nahoře nechtěl nebo chtěl, hned na to jsem objevila k prodeji mlýnek takřka za pár kaček (páč novej stojí i litr) a ještě ke všemu v červené barvě v odstínu sukně Makové panenky! No tak jsem se s paní domluvila a jela pro něj přes půl Prahy až do Letňan, kde na mě čekala taková šíleně sympatická paní a mlýnkem nad hlavou už na mě z dálky mávala. Já mák hrooozně ráda, ale mlejt mě to nebaví! Povídala ta sympatická osoba s pořádně ruským přízvukem. A že ho prodáváte tak zalevno? Divila jsem se a paní mi odpověděla: Nooo, však mi pár let dobře sloužil, tak něco za sebou má, ale vám bude dobře sloužit ještě taky hooodně dlouho! Jooo máček, máček to je dobrota! 😊
Mlýnek mi sloužil dobře dobrá 2 léta, ale pak mě můj bratřík potěšil senzačním dárkem k narozkám – dostala jsem Sencor mlýnek na kávu, který ovšem dokonale mele i mák a od té doby je pro mě mletí máku naprosto bezpracné… Stačí nasypat do elektrického mlýnku, stisknout tlačítko a tradáááá, mák je namletý!
Loni jsem nestačila koukat, jak se pěstování máku rozmohlo i v lokalitě, kde bydlí rodiče. Dříve to bylo samé pole pšenice, řepky nebo kukuřice a najednou… najednou se na poli objevily zvláštní rostlinky, které utvořily známé chlupaté bobulkové květy a zelená políčka se přebarvila v typickou makovou bílou a dokonce v růžovou! No byla jsem z toho fascinovaná, zrovna pole za domem rodičů bylo celé celičké růžové. Jaká to byla panečku nádhera! A jaká to byla radost se kolem takového pole procházet. Jednou krátce sprchlo, pak vysvitlo slunko a nad překrásným růžovým makovým polem se objevila pestrobarevná duha jako z nějaké pohádky. Z dětství si růžově kvetoucí mák rozhodně nepamatuji, možná jde o nějakou novou odrůdu, každopádně v květu je překrásná. Jako dítě, když jsme jezdívali se spolužáky na školní výlety, jsem z makových polí bývala uchvácená zrovna tak jako v dospělosti. Člověk by řekl, že tohle děti nemůže zajímat, není to ovšem pravda. Když uvidíte něco méně obvyklého, vždy vás to přitáhne jako magnet. Pamatuji si, že jsme se učitelek se spolužáky ptali, co to je? Na žlutou řepku byl zvyklý každý a při projíždění kolem žlutých polí se v busu plném dětí ozývalo jedno „fůůůj, to smrdííí“ za druhým. Ale bílé pole? To jsme neuměli zařadit a fascinovaně na to koukali a při tom pokoukání uždibovali řízky v chlebu pečlivě zabalené maminkami do alobalu.
Když jsem se vracela domů… v zapadajícím slunci. 😍
Byla jsem překvapená, když jsem se dočetla, že pěstování máku je hlídáno zákonem. Když si doma vysejete mák na záhonek, tak je vše v pořádku, ale kdybyste ho začali pěstovat na více než 100 m2, tak už musíte vše ohlásit na příslušném úřadu. On se totiž mák dá i zneužít – pro opium, tedy pro šťávu z nezralých makovic… no a potom se ze slušňáckého máku stává droga, na které si lehce vypěstujete závislost. Takže pamatujte – žádné makovice nepapat, nekouřit, nepít. A nekupovat si mák z neověřených zdrojů, abyste se nakonec doma nezfetli makovcem. 😂
Neměně krásný je oproti máku setému mák vlčí. Ten je nyní hit používat pro zdobení pokrmů. Ta jeho červená barvička je opravdu božská a vůbec se nedivím, že se stal vlčí mák inspirací pro vznik krásného večerníčku Maková panenka. Už babička mě učila, že když utrhnu rozkvetlý kvítek vlčího máku a opatrně ho překlopím, tak získám krásnou makovou panenku. Z tohohle jsem měla trochu trauma, protože jsem nechtěla jako outlocitné dítě ničit ty nádherné červené květy, ale zároveň jsem šíleně moc chtěla makovou panenku. Trochu mně vadilo, že ta panenka neměla hlavičku a černé vlásky stejně jako ta z Večerníčku… ale i tak byla rozkošná.
Vlčí mák moc rád roste na rumištích a v takových těch „bordelech“ na okrajích luk a polí. Je to až k nevíře, co si ta nádherná květina vybírá za místa k růstu. Je tak křehounká, ale zároveň roste v nejtvrdších podmínkách. Krása vlčích máků mě oslovila natolik, že jsem si v roce 2021 koupila pro pěstování na balkoně selskou směs zahradního nebo spíše lučního kvítí, ve které by se měl máček objevit. Balkonový máček jsem vyhlížela několik měsíců a nakonec 2 hubeňoučké makové rostlinky přeci jenom vykoukly a rozkvetly do krásy. 💓
Vlčí mák si můžete i nasušit – třeba na čajík. Jako bylinka funguje výborně na uklidnění a na nespavost, avšak pozor, sbírají se pouze okvětní plátky – nikdy ne makovice s obsahem opia. Mák je velice křehký, musíte ho rychle otrhat, okvětní plátky po jednom rozložit na síto a sušit v suchém, teplém, proudivém vzduchu a ve stínu. Stín a rozložení okvětních plátků jsou důležitými faktory, pokud je nedodržíte, mák ztratí červenou barvu a budete mít nevzhledné hnědoše. Nasušený mák se většinou nepije sám, ale kombinuje se s dalšími bylinkami určenými pro relax a spánek – třeba s meduňkou.
Na zahrádce si také můžete vypěstovat mák okrasný. Ony už se dají koupit makové speciály v různých barvách. U rodičů roste léta letoucí ve žlabech po kravách a dobytku mák plnokvětý. Mamka říká, že ten tam vysela ještě kdysi prababička Emílie a on se každý rok sám vysemení a další léto nás zase těší svými květy. Je to úžasné, jak vytrvalá rostlina mák je. Sice žije jen jeden rok, ale po odkvětu se vysemení a další rok znovu vyroste, aniž byste se museli o něco snažit. Je to přesně ta rostlina, kterou jednou zasejete a následné generace vašich potomků z ní budou mít radost další desítky let – pokud tedy nepropadnou trendu vše vybetonovat a vydláždit a zeleně co nejméně, páč je s tím práce a musí se to zalejvat… 😢
Co mě fakt rozesmálo, tak to je latinský název máku, který zní „papaver“. Údajně se makovice vařily a vývar z nich se přidával dětem do kaší a do jídla, aby klidně spaly a ženy mohly pracovat na polích. Dětská kaše je latinsky „papa“ a odtud se pak máku začalo říkat papaver. Co se vám vybaví jako první, když vidíte slovo papaver? No mně by se mák tedy rozhodně nevybavil a před očima mám spíš svitek papíru. 😇 Z lidových názvů se mi pro mák moc zalíbilo pojmenování „růžička obilní“, to zní tak roztomileeeeee!
Mák se stal také symbolem všech padlých ve všech válkách a nosívá se připnutý na oblečení nebo na batůžku. Už jsem s máčkem na bundě pár lidí potkala, je to milé vyjádření úcty k těm, kterým válka život výrazně zkrátila a kteří nedostali možnost radovat se každé léto z kvetoucích máků až do stáří. Já připínací máček na oblečení nemám, ale jak jste si jistě z některých receptů všimli, do kuchyně jsem si pořídila makovaný ubrus. Jaká je to nádhera mít makové pole v kuchyni každý den před očima bez ohledu na roční období! Výborná koupě. 👌😌
Dalším faktem je, že mák je jedna z mála rostlin, která je překrásná i po odkvětu. Něžné okvětní plátky opadají a zbude makovička. Jaká je to krása, když procházíte kolem políčka, kde chrastí zralé makovice! Můžete si je natrhat, dosušit a dát do vázy nebo použít do aranžmá na věnec. Krásné jsou i makovice, které nabarvíte třeba na bílo. Pamatuji si z dětství, že na půdě bývaly uskladněné makovice plné máku, to už se dnes také nevidí a nedělá. Jelikož už byly staré, ještě z dob prarodičů, vysypával je pak táta v zimě ptáčkům do krmítka a ti si užívali makové hody.
Ta modročerná zrníčka máku jsou plná zdraví, to by až jeden nevěřil, co se do nich vešlo vitamínů, zdravého tuku a vápníku! Mák často jedí ti, co se zřekli mléčných výrobků a masa. Věděli jste, že se dá dokonce z máku vytvořit makové mléko? Postup je naprosto jednoduchý, stačí mák namočit do vody na 24 h a pak rozmixovat. Mák tímto uvolní tuk do vody a ta dostane mléčně bílou barvu a samozřejmě i makovou vůni. Pak už stačí mléko přelít přes plátýnko, abyste se zbavili černých částeček a výsledný makový mok si dosladit třeba kouskem rozmixovaného banánu a udělat si fajn koktejlík. S mákem to ovšem nepřehánějte, obsahuje až příliš moc tuku a při „předávkování“ by vám hrozila běhajda na záchod. 😁
Také tady na blogu najdete inspiraci na makové pokrmy. S mákem jsem dělala například kvasový makový chléb, který chutnal opravdu božsky a doporučuji ho všemi deseti. Také jsem mák použila do makových tofu kuliček s kaší z černých fazolí, i tohle jídlo byla fakt mňamka! A decentně jsem mák použila do dipu u receptu na tvarohové špaldové knedlíky plněné mletým masem, rajčátky a lipovými květy podávané s lipovým dipem. V posledním jmenovaném receptu jsem ovšem nepoužila mák modrý, ale mák bílý, který má typickou lehce oříškovou chuť.
A kde koupit kvalitní český mák? Celkem spokojená jsem vždy byla s tím od značky Semix. Mák nabízí také malé farmičky a není těžké ho sehnat v bio kvalitě, byť za o něco vyšší cenu. Já mák většinou dostávám k svátku – už podvakrát jsem dostala od bratříka 2 kila modrého máku od společnosti Vopol. Ta působí v lokalitě, kde žijí mí rodiče, takže kupují gastro balení od nich. Vždy jsem byla s kvalitou máku Vopol spokojená a navíc ho prodávají za fakt senzační cenu a v nabídce mají kromě modrého máku i mák bílý a třeba i pravý český kmín a zlaté lněné semínko.
Dárek od brášky – 2 kila máku, ten hoch ví, jak mě potěšit! 😍😍😍
Na závěr si dovolím opsat básničku Maková kytice ze sbírky básní Kniha lesů, vod a strání od S. K. Neumanna z roku 1914. Tu útlou knížečku s krásnými verši miluju a pokud se k ní někdy dostanete, přečtěte si ji celou celičkou.
A ještě pár makových fotek pro potěchu oka, už aby zase kvetl! 😍
a za rok…
za rok bude na tom místě zase vlčí úrodička. 😊