67. Kuchtička Mišelína spáchala: Kuřecí jatýrka s kapustičkami a vlašskými oříšky podávaná s celozrnným bulgurem

Játra a růžičková kapusta? Už slyším, jak dobrá polovina lidstva křičí hrůzou. Joo, tohle jsou přesně dvě ingredience, které spoustě lidem přivodí naprostou husinu-hnusinu po celém těle. A já brutálně odvážná Mišelína jsem tyhle dvě hororové ingredience spojila a použila v jednom jediném jídle. 😂😂 Jelikož jsem milovnice jak růžičkových kapustiček, tak jatýrek, nemůžu objektivně posoudit, zda-li by tohle jídlo zvládnul schramstnout i antifanoušek těchto dvou ingrediencí. Za mě to ale bylo vynikajíííícííí a pokud nemáte s růžičkandou ani s jatýrky problém, pak si pojďte tenhle obík taky ukuchtit – nepropálíte na něm moc času ani moc peněz a přitom se dobře najíte.

Nevýhodou jater je v případě foodblogu jejich naprostá nefotogeničnost. V hrnci vám vznikne prapodivná hnědá směs a jak jsem si všimla, hnědá se moc na talíři nenosí. Proto asi spousta lidí připravuje jatýrka v trojobalu nebo je prostě udělá s rajčatovou omáčkou. Jooo, červená játrům hned dodá šmrnc! Já jsem ale touhle běžnou kuchařskou cestou jít nechtěla, a tak jsem jatýrka připravila bez rajčat, zato s notnou dávkou zlaté kurkumy. 😊

Při vaření růžičkové kapusty nezapomeňte na tip, který jsem vám již jednou tady na blogu dávala v receptu na vepřovou pečeni v kapustovomátové omáčcedo vody přidejte jedlou sodu a kapustičky v této osodované vodě vařte cca 10 min. Pokud je budete vařit déle a bez sody, tak ztratí krásnou zelenou barvu a budete mít rozměklé žluťásky. 

Do tohohle jídla jsem pro ozvláštnění přidala kromě kurkumy i najemno posekaný list rýmovníku. Rýmovník je taková zdravá bylinka dnes již běžně pěstovaná v domácnostech, která roste jako zběsilá a je potřeba ji občas zastřihnout. Tak až svého rýmovníka budete zkracovat, tak lístky nevyhazujte a použijte při vaření. Mají opravdu senzačně „větrový“ tah a když je dáte do jídla s mírou, pak dostane pokrm lehounce mentolovou vůni. Ovšem nepřežeňte to! Stačí jeden dva lístky! Rýmovník má pozitivní účinky na zdraví – umí pročistit organismus, ale pozor, je mírně sedativní, to znamená, že vás může tak trochu uspat. 😴

Pokud použijete mražená jatýrka, pak vám po rozmražení pustí hodně krvavé vody. Jestliže ji slijete a budete vařit jen samotná jatýrka, budete hezky vidět jejich texturu. Jestliže ale máte raději „kašovitější“ konzistenci, pak vodu neslévejte a normálně ji přidejte při vaření do hrnce i s játry. Když vmícháte ještě žervé sýr, pak získáte jatýrka v takové jemné omáčce. 

Pro okyselení játrové směsi jsem použila standardní plnotučnou hořčici. Skvěle se doplnila s kurkumou, páč kurkumu obsahuje samozřejmě i hořčice. Kdo má rád lehce indický šmak, ten ať spolu s cibulkou podusí na oleji i kousky zázvoru. I tady to ovšem nepřežeňte, ať se zázvor nestane hlavním udavačem chuti tohoto jídla. Stačí jen malinko! No a na co nezapomeňte? Na vlašské oříšky! Fakt jsou s jatýrky a kapustičkami výborné!

 

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 1 kg kuřecích jatýrek
  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 1 větší cibule
  • kousek zázvoru (cca 3 × 3 cm)
  • kokosový olej
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 balení sýru žervé
  • bílá sůl
  • černý pepř
  • 2 vrchovaté lžíce sušené mleté kurkumy
  • voda
  • 1 větší list rýmovníku
  • hrst nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
  • celozrnný bulgur (100 g na porci)
  • jedlá soda

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • 2× střední hrnec
  • nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko

Játra a kapustičky spolu? No jasan! Nebojte se toho a pojďte zkusit, jak jim to spolu ladí. 😇
Začněte tím, že na oleji nechte rozvonět pokrájenou cibuli a na kousky pokrájený oloupaný čerstvý zázvor. Poté přidejte hrst nasekaných vlašských oříšků.

Oříšky budou v jídle poté jemně křupat, ideální!
Až se oříšky rozvoní, přidejte do hrnce kuřecí jatýrka a nechte je pozvolna zatáhnout. Trochu pustí vodu a budou se dusit ve vlastní šťávě. 
Když jsem povídala kamarádce, že mám v plánu dělat následující den jatýrka, vykřikla mocné BLÉ. No jo, tohle není pro každého. 😂
Dejte vařit vodu na kapustičky. Do vody přidejte 2 lžičky jedlé sody. Až bude voda vřít, přidejte omyté růžičkové kapustičky a vařte do změknutí cca 10 min. Pozor, pečlivě čas hlídejte, ať se kapustičky nerozvaří!
Když přidáte do vody sodu, zůstanou holky kapustový takhle pěkně zelený. 😍
Do dalšího hrnce dejte vařit vodou zalitý celozrnný bulgur. Řiďte se pokyny na balení, bulgur vyžaduje kolem 14 min vaření. 
K játrům přidejte kurkumu, najemno posekaný list rýmovníku, hořčici, černý pepř a 2 balení žervé sýru. Dobře promíchejte.

Kurkumou se nešetříííí! 😊
Sceďte růžičkovou kapustu a růžičky pokrájejte na půlky nebo ponechte celé, pár si jich můžete dát bokem pro pozdější ozdobu jídla. 
Uvařené kapustičky vmíchejte do játrové směsi a osolte dle chuti. Podávejte s uvařeným celozrnným bulgurem. Doporučuji pro ozdobu posypat troškou kurkumy a nasekaných vlašských oříšků.
 

Hotovooo, papááát!
Nezapomeňte poprášit zlatou kurkumou a posypat nasekanými vlašáky. 😊

Pro někoho spojení kapustiček a jatýrek totální peklo, za mě moc dobré! 😍 Leč méně fotogenické no. 

Už je to jen vzpomínka… už jsem to všechno požrala… 😂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru