65. Kuchtička Mišelína spáchala: Krůtí masové koule plněné mozzarellou a podávané se špenátovým kuskusem

A je tu nový rok 2022 a také konečně už i nový recept. Strategii ve vaření jsem nezměnila, takže i tento rok se recepty ponesou v duchu mého loňského hesla: Zdravě, rychle, chutně, levně. 😁 Zrovna masové kuličky z mletého krůtího masa jsou totálně ízy pízy a pustit se do nich může kuchařský megaantitalent. Vyhovovat bude tenhle receptík i těm, kdo si dali předsevzetí jíst zdravě a shodit nějaké to kilčo.

Musím se hned na úvod pozastavit u toho zdražování, co dle strašivých článků na internetu aktuálně řádí v obchodech. Hned první novoroční nákup jsem nestačila koukat, všechny položky v mém nákupním košíku byly o 1 až 5 Kč dražší než v prosinci. Fíha! I ten zmraženej mladej hrášek mi parchantíci zdražili. 😂 Navíc je nyní opět takové to liché období, kdy je v obchodech k mání jen zelenina a ovoce nevalné chuti. Já hloupá naletěla a koupila si kilo velkých rajčat a doma jsem zjistila, že chutnají tak nějak „nijak“. Ta malá ještě budiž, ta jsou aspoň nasládlá, ale velká rajčata se opravdu nyní nevyplatí vůbec kupovat. No a tak jsem při pohledu na tu zoufalost v regálech zajela radši k mrazáku a koupila do tohoto receptu mražený listový špenát. Údajně je prý mražená zelenina a mražené ovoce i v tomto období lepší, protože ji sklidili a následně zamrazili v době její úplné zralosti a má tak nejlepší chuť.

Krůtí maso je super, protože obsahuje méně než 10 % tuku. To je důležité vědět, protože když byste použili například běžné mleté vepřové, tak tam je tuku i 30 % a tuk se samozřejmě při pečení vyškvaří, čímž spadne velikost kuliček. U krůtích kuliček se vám velikost skoro nezmění.

Přemýšlela jsem, co z krůtího mletého masa vytvořit, aby to zase nebyla jen směska na těstoviny. Napadlo mě udělat kuličky a dát do nich kousek mozzarelly. Mozzarellu jsem sháněla ve tvaru třešniček, ale bohužel, vyprodaná. Tak jsem koupila mozzarellu klasickou a prostě ji jen rozkrájela na menší kousky. Přílohu jsem chtěla jen lehounkou a to přesně splňoval celozrnný kuskus. Tahle droboulinká těstovinka je prostě geniální – hotová doslova za momentík a chuťově hezky jemná. Spolu s podušenými špenátovými listy vytvořil celozrnný kuskus skvělé duo! 😋

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 1 kg mletého krůtího masa
  • 2 vejce
  • 700 g celozrnného kuskusu 
  • 1 kg mražených špenátových listů 
  • řepkový olej
  • 1 velká mozzarella nebo balení mozzarella třešinek
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic hnědých lněných semínek
  • 3 lžíce UmeOcta
  • černý pepř dle chuti
  • černá himalájská sůl dle chuti
  • bílá sůl
  • rajčátka na ozdobení

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • střední hrnec
  • velká mísa
  • nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko
  • plech a pečicí papír
  • rychlovarná konvice
A zase tak malinko základních ingrediencí a jak dobré jídlo z toho vznikne. 😊
Do velké mísy dejte mleté maso, vajíčka, hnědá lněná semínka, zakápněte UmeOctem a osolte a opepřete. Směs rukou pořádně promíchejte.

Lněné semínko hezky natáhne vlhkost a zvětší svůj objem.
Mozzarellu nakrájejte na menší kostky. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.

Pokud neseženete mozzarellové třešinky, rozkrájejte na kousky velkou mozzarellu.
Odtrhněte vždy kus masové směsi a zabalte do ní kostičku mozzarelly. Tvořte menší kuličky a pokládejte je na plech.

V každé kuličce je ukrytý kus mozzarellky. 😍
Hotové kuličky dejte péct na 30 minut při 190 °C.
Nakrájejte najemno cibulku a také stroužky česneku. Zeleninu osmahněte na lžíci oleje ve velkém hrnci. Přidejte zmražený listový špenát a podlijte nálevem slitým ze sáčku mozzarelly. Nechte cca 9 minut dusit, dokud špenát nerozmrzne. Pozor, delší vaření by znamenalo ztrátu hezky zelené barvy špenátu!

Mražený špenát zakrátko povolí. 
Kuskus zalijte přiměřeně (palec nad kuskus) horkou vodou z rychlovarné konvice a nechte vodu vstřebat. Následně kuskus přesypte do hrnce s dušeným špenátem a pořádně promíchejte. Na závěr dosolte černou himalájskou solí, dále už nevařte, sůl by ztratila své typické vaječné aroma. Kuskus můžete jemně okyselit UmeOctem.

Stačí zalít kuskus horkou vodou a je hotovo!

Kuskus následně smíchejte s dušenou zeleninou a dochuťte. 😊
Upečené masové kouličky plněné mozzarellou podávejte na lůžku ze špenátového kuskusu a dozdobte čerstvou zeleninou – třeba jako já rajčátky. 
Mňam mňam mňam mňam 😍
Je možné, že vám mozzarellka z některých kuliček vykoukne a udělá mozzarella čepičku. 😇
A na novém talíři „Sahara“ – hned to jídlu sekne ještě víc. 😂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru