Do peeerdele, to je fakt dobrý! Projelo mi hlavou, když jsem poprvé ochutnala černou čočku zkombinovanou se zeleninou v omáčce s čerstvého sýra. Jo, jo, jo! Tohle budu klidně jíst každý den do konce života! Ooo můůůj bože, úžasně dobrý a snadný, takže si tuhle slast na talíři může dopřát i ten, kdo si zatím troufl uvařit jen čaj a ještě k tomu pytlíkový. 😂
Černé čočce se říká beluga a je považována za veganský kaviár. Za mě – už se po ochutnání srovnání s kaviárem vůbec nedivím. Jestli jsem dříve velebila čočku červenou, tak ode dneška… ode dneška se hluboce klaním čočce černé. Ooo, čočko černá, proč jsem tě měla od října ve spíži a vyzkoušela až teď?! 😁 Hluboce se ti omlouvám a ode dneška máš přednost před čočkou hnědou, zelenou, žlutou i červenou. Svou barvou vypadáš jako tvrdá metalistka, chutí nejdelikátnější poetička. 😍😂
Černou čočku jsem dostala v říjnu k svátku (k loňskému vážení! A použila ji při vaření až teď). Možná si teď klepete na čelo – dostat k svátku čočku? Joo, moje mamuška a brácha mě dobře znají a bonboniérou by mě moc nepotěšili. A tak jsem v nazdobené dárkové tašce našla tehdy pytel modrého českého máku a 2 pytlíky černé čočky. Dokonalý dárek, že? Předně plný zdraví. 😊
Přemýšlela jsem, s čím tu čočku udělat… nechtěla jsem, aby její barvu cokoli zastínilo – v prvním jídle s ní připraveném musela zazářit a hrát prim – o tom bez debat. A tak jsem na to šla jednoduše. Čočku uvařila zvlášť s kořením a jemně dochutila jablečným octem a k ní jsem zvolila zeleninu v tónech bílé a zelené, kterou jsem jen zlehka podusila a na závěr promíchala s čerstvým žervé sýrem. Prosím vás, pokud se tímto receptem inspirujete, slibte mi, že nepoužijete taveňák! 😂 Jen to ne! Tavený sýr je mezi sýry na stejné úrovni jako kuřecí junior v porovnání se šunkou nejvyšší jakosti. Prostě taveňák ne a basta fidli! To už raději použijte prostý bílý tvaroh.
Černá čočka má jednu nevýhodu – hodně barví. Proto jestli si z hrnce položíte poklici na linku, tak ji honem utřete a nenechte případné černé krůpěje zaschnout – potom už by se to dolů dávalo hůř. Etiketa udávala čas vaření 30 až 35 minut u předem nenamočené čočky. Já jsem si čočku namočila 12 h předem a několikrát ji propláchla. Vařila jsem ji pak cca 20 minut a déle bych nedoporučovala – její krásný tvar by se rozbil. Až budete vařit, tak s ní nemíchejte, jak to u čočky bývá, protože když s ní budete míchat, opět si ji „rozbijete“ a nebudete mít na talíři ty hezké lentilečky, ale spíš rozblemclou kaši. Taky tu opět platí to, že před a při vaření se čočka nesolí, protože by to prodloužilo dobu vaření. Osolte ji až po uvaření.
Jako hlavní zeleninu jsem do tohoto pokrmu zvolila bílou ředkev vodnici (ředkev jí říkám já, oficiálně je to rodem brukev). Běžně se prodává v obchodech, stojí kolem 35 Kč svazek a s jarem a létem mají bílé kulovité bulvy i pořádnou velikost. Na podzim a v zimě už bývají o něco menší, ale to vůbec nevadí. Její celý název mě moc rozesmál, a tak se o něj s vámi podělím – brukev řepák vodnice. 😂😂😂 To řepák sedí! Ona totiž může mít hmotnost až kilo, takže drsňácký výraz řepák je na místě. Chuťově je to v podstatě něco mezi ředkvičkou a kedlubnou, oproti kedlubně je ale měkčí a lépe se strouhá i krájí. Ta moje nebyla ani moc štiplavá, ale možná je to tím, že byla hodně šťavnatá – čím je totiž bulva sušší, tím je následně štiplavější. Případná štiplavost se ovšem tepelnou úpravou ztrácí. A pozor, zpracovat můžete vodnici i s jejími listy, byla by škoda je vyhodit. Pořádně je vyperte ve vodě, zbavte písku, kamínků a případných breberek, odstraňte tuhé řapíky a vršky listů nakrájejte do pokrmu, chvilku poduste a hotovo.
Většina lidí bohužel listy z vodnice otrhává už v obchodě a vyhazuje do bedýnky. Fakt to nedělejte, je to škoda! Sice se domů potáhnete s plnou taškou listí, ale opravdu se dají hezky použít na vaření. Já si v Kaufu kopila fakt výstavní vodnice a když dojely po pásu k prodavačce, tak jsem viděla, jak na to kouká s vykulenýma očima. 😂 Chudák asi nevěděla, co tam má na kase zadat a tvářila se dost bezradně, takže jsem jí raději poradila a ona se celá rozzářila, když to našla. Evidentně jí pan řepák po pásu moc často nejezdí. 😂 Při markování jeden list upadl a ona na mě tak smutně: Můžu ho vyhodit nebo si ho budete přát taky? Začala jsem se smát a nechala ji toho jednoho zvadláka vyhodit. 😂
Kromě vodnice a běžných cuket jsem do směsi přihodila i celé čerstvé hrachové lusky. U těch si pohlídejte, zda jsou to lusky cukrové – ty potom můžete použít na vaření celé, protože nebudou mít uvnitř takové ty nepříjemné „šibry“. Určitě z nich ale odstraňte stopečku a to tak, že ji stáhnete odshora dolů na spodek lusku i s těmi camfourky po stranách – ty by totiž vařením nezměkly a pak by vás to v jídle mohlo rušit. Jestliže celé lusky neseženete, vylovte z mrazáku aspoň mladý zelený kuličkový hrášek.
P.S.: Toto jídlo už jsem vařila dříve a nestihla jsem recept během roku sepsat a přidat – napravuju to tedy nyní. Čočka je zrovna dost aktuální, protože byste si jí měli dopřát na Nový rok plný talíř. Kdo na Nový rok nepoobědvá čočku, ten nebude mít v peněžence a na účtu chechtáčky, nezapomeňte na to. 😂 Jestliže nemusíte klasickou čočku nakyselo, pak určitě zkuste černou belugu se sýrovou zeleninou a vejci, věřím, že vám bude šmakovat. 😋
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- 1 kg černé čočky beluga
- 2 středně velké cukety (odhadem tak 800 g)
- veeeelký svazek vodnice vč. listí
- 1 velká cibule
- řepkový olej
- 300 g hráškových lusků nebo kuliček mraženého hrášku
- 2 balení sýru žervé
- bílá sůl
- 5 lžiček saturejky
- voda
- cca 11 vajec (počítejte 1,5 – 2 vajíčka na porci)
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- střední hrnec
- nůž, vařečky, servírovací lžíce, prkénko
- škrabka na zeleninu
- struhadlo