V Tesco je v akci červená řepaaa! Tak toho se musí využít! 😁 Zavřela jsem akční leták a v hlavě už dávala do kupy recept na pokrm, který bude mít červenou řepu na prvním místě. Hmm, řepa je na podzim a v zimě tak dokonalou zeleninou – má úžasnou barvu, přejemně nasládlou chuť a dá se používat nasladko i naslano. Jen škoda, že tak barví ruce, nádobí i kuchyňskou linku – jo jo, je to taková mrška barvivá.
Běžně v obchodech seženete klasickou červenou řepu, ale pokud zaběhnete na trh, tak se vám podaří určitě koupit i jiné druhy. Chodívala jsem dřív nakupovat na farmářský trh před Arkády Pankrác a tam býval stáneček se zeleninou, kde nabízeli i zlatou „červenou“ řepu. Tahle řepa není po rozkrojení červenorůžová jako známá klasika, ale opravdu zlatá a vůbec nebarví. Chuťově je velmi podobná, takže o typickou řepovitou chuť ochuzeni nebudete.
Řepa je považována za potravinu chudých a spolu s tuřínem se papala hodně za války, proto ji má ostatně tolik lidí spojeno spíše s negativními pocity. Někdo ji jí pouze vařenou, ale povídám vám, že je to fakt velká škoda! Ona i syrová červená řepa je totiž výborná. Po uvaření samozřejmě změkne, takže ji ukouše každý, syrová je dosti tvrdá – tvrdší než taková kedlubna. Já když si ji dopřávám syrovou, tak ji vždy najemno postrouhám.
Důležité je červenou řepu před vařením pořádně omýt a oloupat. Vařit se dá samozřejmě i ve slupce a oloupat potom, to už je na vás. Někdo říká, že si řepa vařená ve slupce zachová více živin. Počítejte ovšem s tím, že pokud ji budete vařit ve slupce, tak se vám bude domovem nést řepové aroma smíšené dosti s takovou tou vůní hlíny. Řepa se dá i péct, což je pro někoho nejlepší volbou, protože má potom prý řepa nejlepší chuťové vlastnosti. No, já z tepelných úprav volím vždy vaření na plotně a řepu předem okrájím.
S nákupem řep v akci v Tesco se pojí i jedna komická situace, kterou jsem zažila… V neděli 5. 12. jsem vystoupila na Edenu z MHD hned naproti Tesco hypermarketu. Jdu si se svou důchodcovskou taškou na kolečkách, respirátor na dr*ce, od rána šílená migréna, brejle lehce zamlžený a najednou tak 20 m přede mnou krásnej chlap… jakože fakt nádhernej… v kabátu, ramenatej… 😍 no tak čumím že, páč se prostě nedalo nekouknout. 😂😂😂 Jdu proti němu, přibližuju se… a ten týpek mi čučel upa do očí… říkám si v palici: Co to je?! Za ním stál ještě jeden, ale byl otočený a prostě jsem ho tak nějak přehlížela… Jdu jdu, už jsem skoro 3 m od toho krasavce… říkám si: To je divný, proč má ruku strčenou pod kabátem? Najednou vykročil ke mně… No ve mně by se krve nedořezal v ten moment… a najednou borec vyndal ruku zpod kabátu a vytáhl mikrofon a druhej se otočil a napral mi to ksichtu tu velkou televizní kameru. Krasavec povídá: Dobrý den, televize Prima, můžu vám položit otázku? Tak v ten moment by se ve mně krve nedořezal už vůbec nikdo. 😂😂😂 Upa jsem zazmatkovala, páč mi před tím jely hlavou upa jiný myšlenky (viz výše popsáno, že jooo 😂), do toho migréna jak kráva a do toho mi rychle problesklo hlavou, že v tomhle stavu nebudu schopná na nic odpovědět a ztrapním se a… jen jsem ze sebe dostala, že nemám čas a vzala čáru. Ale pak mi to bylo tak líííííto!!! Přemýšlela jsem nad tím, na co by se mě asi zeptal… Na covid? Nebo snad na Vánoce? Zvědavost zvítězila, a tak jsem ten den reportáž našla v TV Prima večerních zprávách a pan reportér by se mě býval zeptal, kolik mám v plánu utratit za vánoční dárky. 😂
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- 8 velkých červených řep
- 1 l podmáslí
- 1 kg kuřecího mletého masa
- 1 velká cibule
- řepkový olej
- 1 citron
- 5 lžiček zataru (směs tymiánu, sumahu a bílého sezamu)
- bílá sůl
- voda
- 700 g špaget (100 g na porci)
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- velká pánev
- nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko
- tyčový mixér, šťouchadlo