61. Kuchtička Mišelína spáchala: Špagety s mletým kuřecím masem v omáčce z červené řepy a podmáslí

V Tesco je v akci červená řepaaa! Tak toho se musí využít! 😁 Zavřela jsem akční leták a v hlavě už dávala do kupy recept na pokrm, který bude mít červenou řepu na prvním místě. Hmm, řepa je na podzim a v zimě tak dokonalou zeleninou – má úžasnou barvu, přejemně nasládlou chuť a dá se používat nasladko i naslano. Jen škoda, že tak barví ruce, nádobí i kuchyňskou linku – jo jo, je to taková mrška barvivá.

Běžně v obchodech seženete klasickou červenou řepu, ale pokud zaběhnete na trh, tak se vám podaří určitě koupit i jiné druhy. Chodívala jsem dřív nakupovat na farmářský trh před Arkády Pankrác a tam býval stáneček se zeleninou, kde nabízeli i zlatou „červenou“ řepu. Tahle řepa není po rozkrojení červenorůžová jako známá klasika, ale opravdu zlatá a vůbec nebarví. Chuťově je velmi podobná, takže o typickou řepovitou chuť ochuzeni nebudete. 

Řepa je považována za potravinu chudých a spolu s tuřínem se papala hodně za války, proto ji má ostatně tolik lidí spojeno spíše s negativními pocity. Někdo ji jí pouze vařenou, ale povídám vám, že je to fakt velká škoda! Ona i syrová červená řepa je totiž výborná. Po uvaření samozřejmě změkne, takže ji ukouše každý, syrová je dosti tvrdá – tvrdší než taková kedlubna. Já když si ji dopřávám syrovou, tak ji vždy najemno postrouhám. 

Důležité je červenou řepu před vařením pořádně omýt a oloupat. Vařit se dá samozřejmě i ve slupce a oloupat potom, to už je na vás. Někdo říká, že si řepa vařená ve slupce zachová více živin. Počítejte ovšem s tím, že pokud ji budete vařit ve slupce, tak se vám bude domovem nést řepové aroma smíšené dosti s takovou tou vůní hlíny. Řepa se dá i péct, což je pro někoho nejlepší volbou, protože má potom prý řepa nejlepší chuťové vlastnosti. No, já z tepelných úprav volím vždy vaření na plotně a řepu předem okrájím.

S nákupem řep v akci v Tesco se pojí i jedna komická situace, kterou jsem zažila… V neděli 5. 12. jsem vystoupila na Edenu z MHD hned naproti Tesco hypermarketu. Jdu si se svou důchodcovskou taškou na kolečkách, respirátor na dr*ce, od rána šílená migréna, brejle lehce zamlžený a najednou tak 20 m přede mnou krásnej chlap… jakože fakt nádhernej… v kabátu, ramenatej… 😍 no tak čumím že, páč se prostě nedalo nekouknout. 😂😂😂 Jdu proti němu, přibližuju se… a ten týpek mi čučel upa do očí… říkám si v palici: Co to je?! Za ním stál ještě jeden, ale byl otočený a prostě jsem ho tak nějak přehlížela… Jdu jdu, už jsem skoro 3 m od toho krasavce… říkám si: To je divný, proč má ruku strčenou pod kabátem? Najednou vykročil ke mně… No ve mně by se krve nedořezal v ten moment… a najednou borec vyndal ruku zpod kabátu a vytáhl mikrofon a druhej se otočil a napral mi to ksichtu tu velkou televizní kameru. Krasavec povídá: Dobrý den, televize Prima, můžu vám položit otázku? Tak v ten moment by se ve mně krve nedořezal už vůbec nikdo. 😂😂😂 Upa jsem zazmatkovala, páč mi před tím jely hlavou upa jiný myšlenky (viz výše popsáno, že jooo 😂), do toho migréna jak kráva a do toho mi rychle problesklo hlavou, že v tomhle stavu nebudu schopná na nic odpovědět a ztrapním se a… jen jsem ze sebe dostala, že nemám čas a vzala čáru. Ale pak mi to bylo tak líííííto!!! Přemýšlela jsem nad tím, na co by se mě asi zeptal… Na covid? Nebo snad na Vánoce? Zvědavost zvítězila, a tak jsem ten den reportáž našla v TV Prima večerních zprávách a pan reportér by se mě býval zeptal, kolik mám v plánu utratit za vánoční dárky. 😂

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 8 velkých červených řep
  • 1 l podmáslí
  • 1 kg kuřecího mletého masa
  • 1 velká cibule
  • řepkový olej
  • 1 citron
  • 5 lžiček zataru (směs tymiánu, sumahu a bílého sezamu)
  • bílá sůl
  • voda
  • 700 g špaget (100 g na porci)

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • velká pánev
  • nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko
  • tyčový mixér, šťouchadlo

Opět ukázka toho, že z mála se dá udělat mnoho. 😊
Červené řepy pořádně omyjte, zbavte slupky, pokrájejte aspoň na čtvrtky a dejte vařit do velkého hrnce ve vodě na cca 45 min do změknutí.
Menší kousky se rychleji uvaří, doporučuji řepy rozkrájet.

Jedná se o dost tuhou zeleninu, tak 45 min vaření to chtít bude. 💪
Po uvaření slijte vodu a řepy rozmačkejte šťouchadlem na hladké pyré nebo rozmixujte nahladko tyčovým mixérem.
Můžete na to jít se šťouchadlem nebo s mixérem. Mixér bude rychlejší, šťouchadlo je víc „posilovna“ 😂

A už hotové řepové pyré, mňam! Ta boží barva! 😍
Na oleji osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a duste ve šťávě, kterou samo pustí. Přidejte koření zatar ve velkorysém množství.


Pan Edgar Vařečkový pomáhá s osmahnutím cibulky. 😊
Masíčko už se dělááá 😇

A šup tam se zatarem. Hned vzápětí kuchyň provoní boží aroma sumahu a tymiánu.😍
Dejte vařit vodu na těstoviny. Až bude vřít, přidejte špagety a vařte 10 min nebo dle instrukcí na obalu špaget. 
Ve velkém hrnci smíchejte připravené dušené maso s řepovým pyré a přilijte celý litr podmáslí. Zamíchejte a vařte cca 10 minut. Osolte dle chuti a okyselte šťávou z citronu.
Podmáááslíčko, teď budeš krásně růžovéééé. 😂

Není nutné zahušťovat moukou ani škrobem – když použijete hodně řepy, zahustí omáčku krásně sama. Nešetřete. 😉
Nášup z červené řepy podávejte s uvařenými špagetami, můžete dozdobit kolečkem citronu.

Připravte se na zajímavou nasládlou chuť řepy v příjemné kombinaci s kyselým podmáslím a šťávou z citronu… 😋

Ozdobit můžete jídlo rovněž zatarem. Ale jen lehce, ať si to nepřezatarujete – on je ten tymián docela silný, co se vůně týče. 

A až to zamícháte, budete mít na talíři růžové hady. 😂😂😂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru