MEGA nebe v hubě! Jinak snad tenhle můj další kuchtičkovský počin nelze nazvat. Obyč guláš s hovězím je super, ale vytuněnej dýní je ještě suprovější. Faktiš, věřte mi! Hmmm ta lahodná nasládlá chuť, ten úžasný gulášový šmak… pannomárijonanebíčku, tuhle dobrotu by si měl každý připravit a vyzkoušet na vlastní jazyk! 😍
Pro takový dýňový guláš budete potřebovat nejen hodně dýně, ale také hodně cibule. Cibule je prostě v guláši základ. Když jí dáte fakt hodně, tak se vařením rozvaří úplně na kaši a guláš krásně zahustí, aniž by bylo nutné sáhnout na mouku. V tomhle případě omáčku pomůže zahustit i rozmixovaná dýně. Co z toho plyne? Že je omáčka zcela bezlepková a pokud zvolíte i bezlepkovou přílohu, jako je třeba rýže, tak budete mít bezlepkové celé jídlo.
Já jsem ke guláši nedělala ani rýži a ani tradiční knedlíky, ale šla jsem na to přes mé milované placky. Placky z dýně a jemných ovesných vloček jsou prostě nejen snadné na vytvoření, ale také nesmírně chutné. Když do nich nepoužijete ovesné vločky, ale zvolíte třeba pohankovou mouku, pak budou čistě bezlepkové.
Nad celým mým podzimním gulášovým vařením dohlížela kaštanová žirafka Ája. O víkendu jsem se totiž byla projít a cestou jsem našla pár vylouplých kaštanů, poslů podzimu. Několik jsem si jich vzala domů, nešlo odolat, a doma na ně naběhla se špejlemi a dala jim podobu veselé žirafky. Jo jo, neudělat si aspoň jedno kaštanové zvířátko každý rok, to by byl hřích. 😂
Čus lidi, já jsem žirafa Ája a dnes dělám dozor nad vařením dýňového hovězího guláše!
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- 2 větší dýně hokkaido
- 1 kg hovězí kližky
- 1 láhev červeného vína Pinot Noir
- 5 větších stroužků česneku
- 7 velkých cibulí
- řepkový olej
- 200 g ovesných vloček
- 5 vajec vel. M
- 2 lžičky černého mletého pepře
- 3 lžičky mletého kmínu
- 4 lžičky majoránky (+ můžete přidat i 3 lžičky do dýňových placek)
- 1 celé balení gulášové papriky Vitana
- dýňová semínka loupaná
- bílá sůl
- voda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- plech
- pečicí papír
- mísa
- tyčový mixér
- střední hrnec na vaření dýně
- struhadlo
- nůž, vařečka, naběračka, prkénko
Ta kaštanová žirafka není ingrediencí, tu v guláši nevařte. Tohle je hovězí guláš, ne žirafový. 😂
Nakrájejte na kostičky cibule a nechte ve velkém hrnci rozvonět a zesklovatět. Přidejte také najemno pokrájené a samozřejmě oloupané stroužky česneku.
Spolubydlící vařila vedle mě svůj oběd a obě jsme u toho náležitě brečely, jo jo, tolik cibule v mém guláši dokázalo řádně protáhnout naše slzné kanálky. 😂😂😂
Hovězí kližku nakrájejte na menší kousky. Přidejte k cibuli do hrnce, opepřete a nechte maso zatáhnout. Přidejte také kmín, majoránku a všechnu papriku.
Hovězina? To je pořádná drahota, ale jednou za čas, proč ne! Jen se to teda musí dlouho vařit no, to člověk z balení nepozná, jestli kupuje mladou flákotu, co se udělá rychleji nebo flákotu z vysloužilý dojnice, kvůli které málem odejde vyčerpáním sporák. 😆
Až se maso zatáhne a koření rozvoní, přilijte všechno červené víno z lahve, zaklapněte poklicí a nechte min. 3 h na mírném plamenu dusit. Maso musí změknout, u kližky to trvá déle.
Ten pocit vítěze, když korkovej špunt konečně vydolujete! Jo, tenhle držel fest. 15 minut jsem nadávala a bojovala! A nakonec se to podařilo! 💪💪💪
Zalejt vínem a nechat pár hodin pod poklicí dusit! Ježiši, to byla ale úžasná vůně v kuchyni! Cibule, česnek, koření, hovězí a… vínečko červééénéééé! 😂
Hokkaido dýně umyjte vodou, rozkrojte, zbavte semínek, pokrájejte na menší kusy i se slupkou a kusy z 1 a čtvrt dýně zalijte do středního hrnce vodou. Nechte vařit cca 20 minut do změknutí dýně.

Dýně už se vaříííí! To bude gulášek panečku, mňam mňam!
Slijte vodu z uvařené dýně bokem do hrnku a dýni rozmixujte na jemné pyré.
I se slupkou! Nic neloupejte! Jen a jen mixujte! 💛
Zbylou neuvařenou dýni nastrouhejte nahrubo a dejte do mísy. Přidejte najemno pomleté ovesné vločky, majoránku, sůl, vajíčka, dýňová loupaná semínka a promíchejte.
Některé hokkaido dýně jsou měkčí a nastrouhat je je celkem hračka. Některé jsou ale tak tvrdé, že brečíte bolestí ručiček už po minutě strouhání. 🙈
Přidejte ovesné jemné vločky, dýňová semínka, majoránku, vajíčka, sůl… a můžete jít tvarovat placky! 💛
Na plech vyložený pečpapírem tvarujte dýňové placičky. Plech plný placiček vložte do trouby a pečte cca 20 minut na 180 °C.
Placky před upečením.
Placky po upečení.
Po cca 3 h by mělo být hovězí maso již hezky měkké. Masový vývar se pěkně spojil s vínem, cibule by měly být rozvařené. K tomuto základu guláše přilijte připravené dýňové pyré a zamíchejte. Můžete pro zředění přilít vývar z dýně. Osolte dle chuti, omáčku prohřejte a dovařte.
Základ dýňového guláše po několika hodinách vaření.
Do základu vmíchejte dýňové pyré.
Pořádně promíchejte, osolte, prohřejte a jde se podávat! 😍
Dýňový hovězí guláš s červeným vínem podávejte s dýňovými placičkami. Můžete jako já dozdobit ředkvičkovými výhonky.
Mega nebe v hubě konečně na talíři! 😍😍😍
Mňam mňam mňam!!!!!! 💛
Aby tam bylo i něco zeleného že jo… takže jsem tam nasypala výhonky ředkviček. 😍
A placky – daleko lepší než suchej kynutej knedlík, věřte mi. Zdravé, rychlé, chutné. 👌