Kam s tou dýní ještě? No na špagety přeceee! Špagety jsou božské snad s každou omáčkou, nevím, jak to tenhle typ těstovin dělá. 😂 Jestli už se vám přejedly klasické boloňské špagééétos, tak pojďte do dýňových „pááámpkin“ špagééétos! Jak už jsem psala, špagety nikdy nezklamou a s úžasnou dýničkou už tuplem ne! 💛
Na začátku tohohle receptu byla bezradná Mišelína, co běhala od obchodu k obchodu s cílem sehnat zavařovací skleničky menší velikosti. Jo holka, smůla, jak mine srpen, tak zavařovačky z obchodů s nádobím rázem zmizí a nahradí je sortiment na vánoční pečení. Jenže já ty zavařovačky nutně potřebovala! U Banquet prodejny s nádobím, kde jsem také nepochodila, jsem to zabalila a šla na nákup potravin do vedlejšího Albertu a tam… tam v regálu se sterilizovanou zeleninou jsem je uviděla: Božské stříbřité cibulky sterilizované v ideálních sklenicích, které jsem potřebovala! Hned jsem lupla dvě sklenice do košíku a spokojeně si mnula ruce. Johooo, sklenice sehnány!
Moment, co ale udělám s tím skoro půl kilem stříbřitých cibulek, když ty sklenice potřebuju už za dva dny? To bych nestihla požrat za 2 dny… jsou sice fajn, ale jen tak pár na chuť občas a ne cibulky baštit po hrstech. 😂 Stříbřité cibulky se u nás doma vždy kupovaly jen výjimečně – jako dárek tátovi do potravinového balíčku k narozkám nebo na Silvestra na jednohubky. Otáčela jsem sklenici s roztomilými cibulkami v ruce a přemýšlela, jak je co nejlépe zužitkovat. Pak jsem zvedla hlavu a uviděla před sebou box s obřími mexickými dýněmi, které byly zrovna v Albertu v akci. Ha! Udělám si z dýně směs na špagety a zkusím, jestli se bude kamarádit i s cibulkami…
Dýně to teda byla fakt pořádná. Vybrala jsem si placatou šeredku, byť všechny ostatní mexické tykve byly pěkně kulaté. Udělala jsem to naschvál, páč mexické si většinou lidé kupují jen na vyřezávání, kdežto já měla záměr ji kuchnout a požrat a na to nebyla potřeba mít výstavní kulatici. 😂 Ty ostatní pěkné kulaté jsem nechala dětem na vyřezávání. U pokladny se paní prodavačka pořádně divila a pro jistotu se mě optala: To máte mexickou dýni?! S pyšným pohledem upřeným na moje placaté dýňo „klíště“ jsem kývala, že ano.
Narvat tu mega dýni do mé nákupní důchodcovské tašky na kolečkách byl pěkný boj, vešla se jen tak tak. Kolečka se mi rozjela do boků, jak byla taška plně naložená, ale naštěstí to vydržela a dýni jsem domů dovezla. Jo, my eko-osoby/socky bez aut to máme s taháním nákupů krapet těžší. 😁 Když jsem doma dýni vytáhla, moje spolubydlící propadla v hlasitý smích a já hned také. Bylo to opravdu komické… takový dýňo macek! 😂
Druhý den jsem se při kuchání dýně pořádně zapotila. Vyzkoušela jsem snad 4 nože a ne a ne ji přefiknout. Jak já litovala, že nevlastním motorovku! Nastartovala bych ji a rrrrrn, rrrrrrn, rrrrrrrrrrrn… dýně by byla na kousky během sekundy. 😂 Nakonec jsem dýni přefikla a nakrájela na kusy, které jsem na pečicím papíře prdla do trouby a upekla. Mexickou dýni na rozdíl od jiných tykví určo oloupejte, má totiž dost pevnou slupku. Po upečení vám půjde loupání velice snadno a skoro samo, ta slupka jakoby od dužiny dýně odskočí a jde stáhnout. Dýni při pečení pečicím papírem seshora přikryjte, ať se vám nespálí. Určitě ji na toto jídlo nespotřebujete celou, část pečené dýně jsem pak použila pro uvaření dýňové polévky. Víte co, když už běží trouba a žere tu veledrahou elektriku, je lepší tam dát celou dýni a zužitkovat ji pak už upečenou do různých jídel. Jo a jestli jste někde slyšeli, že mexická dýně není na vaření dobrá, tak to zas zapomeňte. Je to moc dobrá dýně, jen není tak sladká a oranžová jako oblíbené hokkaido.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- cca 2,5 kg dýně (půlka větší mexické)
- 1 kg mletého
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- 7 větších stroužků česneku
- 2 sklenice stříbřitých cibulek
- řepkový olej
- 2 lžíce vinného octa
- 5 lžiček sušené bazalky (bazalkofanatici a fanatičky nechť dají klidně víc)
- 1 lžička černého pepře
- 700 g celozrnných špaget
- dýňová semínka loupaná
- bílá sůl
- voda
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- velký hrnec
- plech
- pečicí papír
- mísa
- tyčový mixér
- střední hrnec na těstoviny
- nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko