52. Kuchtička Mišelína spáchala: Podzimní dýňový kvasový chléb

Má typickou hokkaidovou barvu, dýňový šmak a nasládlou chuť, co je to? Nebudu vás dlouho napínat, je to zatím ten vůbec nejbožštější chleba, kterej jsem upekla. Kdo by si byl pomyslel, jak může dýně povznést obyčejný pšeničný chleba s žitným kvasem… no, můžu k tomu jen konstatovat, že dýně udělala přímo zázrak a já si při pojídání dýňového chleba nahlas mlaskala a pořvávala: Nebe v hubě! Nebe v hubě! Já mám zase nebe v hubě! 😂

Dýně jsou teď snad v každém akčním letáku. Otevřete Albert a tam… dýně! Otevřete Kaufland a tam… dýně! Otevřete Tesco a tam… dýně! Otevřete Globus a tam… dýně! A všechny stojej doslova pakatel a volají: Pojď si nás koupit Mišelíno, kuchni nááás a něco dobrýho z nás uděleeeej! 😂

Takže je vám asi jasné, že jsem se začátkem podzimu odstartovala dýňobraní a jídla na talíři mám teď vesměs všechna oranžová. No však se máte na co těšit, protože recept na dýňový chleba není jediným dýňovým receptem, který se tady na blogu objeví. 😍

Dýně hokkaido je skvělá v tom, že ji nemusíte vůbec loupat. Stačí ji jen kuchnout, vyházet semínka a dát vařit. Uvařenou dýni jen rozmačkat na pyré nebo rozmixovat tyčákem a tradáááá, šup s pyréčkem do dalších jídel. V tomto případě jsem dýňové pyré řízla do chleba a tohle říznutí se fakt vyplatilo. Jestliže ulítáváte jako já na domácím chlebu, pak byste zrovna dýňový měli zkusit. 

Že jste si kdysi koupili dýňovou bulku v obchodě a nechutnala vám? Tak to se opovažte dýňový chléb zatracovat! Ta dýňová bulka s ním má totiž společná snad jen dýňová semínka. Tenhle dýňový chléb zkrátka obsahuje i dýni, kdežto dýňové pečivo v obchodech jen dýňová semínka.

Přijde vám divné, že jsem dýňová semínka z dýně vyházela? Ona se dají samozřejmě i usušit, jenže se pak také musí vyloupat. Ta semínka, co kupujete v obchodě v sáčku, ta nejsou z těchto běžných dýní. Získávají se totiž ze speciálního druhu dýní tzv. tykví olejných, které mají uvnitř semínka bez tvrdého bílého obalu. Jestliže vám ale ta piplačka s loupáním dýňových semínek nevadí, tak se do ní pusťte. Dýňová semínka totiž opravdu obsahují mix cenných látek a můžu jen potvrdit, že pravidelná dlouhodobá konzumace zlepšuje stav pleti, vlasů i nehtů – však to vidím sama na sobě. 😇

Jooo a dýně si skvěle rozumí s voňavým kořením jako badyán, koriandr plod, hřebíček, fenykl… takže se rozhodně nebojte tohle super kořeníčko k dýni plesknout. Jenom ten muškátový oříšek je na pečení nevhodný, ten si nechte jen pro závěrečné ovonění dýňové polévky. Oříšek totiž ztrácí při tepelné úpravě své typické aroma.

Ňamky, co tam nutně musí být:

  • 50 g žitný kvásek
  • 150 g chlebové žitné mouky + 150 ml vody na rozkvas
  • 600 g pšeničné hladké mouky + na dosypávání v případě lepivého těsta
  • cca 400 g dýňového pyré z hokkaido
  • 5 vrchovatých velkých lžic dýňových semínek
  • 100 ml vlažné vody
  • 2 lžičky mletého koriandru (plod)
  • 2 lžičky mletého badyánu
  • 4 ks hřebíčku
  • sůl (cca 2 lžičky)
  • škrob/mouku na vysypání ošatky
  • voda na potření chleba a voda do plechu

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • mísa
  • střední mísa
  • tyčový mixér/štouchadlo pro rozmačkání dýně
  • 2 plechy a pečpapír
  • kuchyňská váha
  • ošatka na kynutí o průměru cca 20 cm
  • utěrka na přikrytí
  • sklenka na vodu

Ingredience na nejbáječnější podzimní chleba pod sluncem. 😍

Začněte přípravou rozkvasu. Do misky dejte 150 g žitné chlebové mouky, 150 ml vlažné vody a cca 50 g den předem nakrmeného kvásku. Promíchejte, přikryjte lehce igeliťákem a nechte 8 až 12 h pracovat.

Dýni hokkaido omyjte, vydlabejte semínka, rozkrájejte dýni na menší kusy a vařte s hřebíčkem do změknutí. Vodu slijte (můžete si ji nechat jako lehký vývar pro základ polévky) a uvařenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na úplně jemné pyré. Nechte vychladnout.

Dýně vydlabaná, nakrájená, honem zalít vodou a vařit aspoň 20 minut než změkne.

Rozmixované dýňové pyré dejte vychladnout, nesmí být příliš horké, ať si tím nezabijete rozkvas. 😂

Do velké zadělávací mísy dejte pšeničnou hladkou mouku, vychladlé dýňové pyré, dýňová semínka, badyán, mletý koriandr, sůl a smíchejte. Vypracujte krásné kompaktní těsto. Dle potřeby přilejte vlažnou vodu – záleží na konzistenci pyré, pokud bude vodovější, tak vodu nebude možná potřeba ani přidávat. V opačném případě přidávejte pšeničnou mouku. Těsto nesmí lepit a mělo by utvořit samo kouli, která se nepřilepuje k míse. 


Šup se vším do pořádné mísy…


Promíchejte…

Hnětení těsta zabere určo tak 20 min, pokud to děláte poctivě ručně jako já. Musí se do něj pořádně vehnat vzduch, pak krásně vykyne. 💛

Hotové, řádně zadělané těsto posypte lehce moukou a přikryjte v míse utěrkou. Nechte kynout 2 h.

Po dvou hodinách kynutí těsto tzv. přeložte a vložte do škrobem nebo moukou pořádně vysypané ošatky. Přikryjte ošatku s těstem utěrkou a nechte kynout další 2 h.

Tááák, hezky odpočívej těsto! Máš na to ještě dvě hodinky, abys krásně povyrostlo. 

Do spodní části trouby dejte plech s vodou a troubu rozpalte na maximum. Na druhý plech dejte pečpapír a až bude trouba plná páry, tak opatrně přemístěte těsto z ošatky na pečpapír. Pozor ať s těstem neklepnete, spadlo by vám na objemu – raději při překlápění podržte pod ošatkou pečpapír.

I mistr tesař se někdy utne. Na těsto jsem zapomněla a kynulo 3 h místo 2 h… málem mi z ošatky odešlo. 😂😂😂

Při přemisťování těsta z ošatky na plech si počínejte opatrně, hlavně s těstem moc neklepněte, pak byste mohli mít z chleba zbytečně placku. 😆 Překynulé okraje jsem jemně zatlačila pod chléb, takže byl pak po upečení o něco větší než jindy.

Chléb pečte v páře cca 45 minut. Nejprve na 10 min na plný výkon trouby, pak na 200 °C do rozvonění. Na posledních 10 minut pečení už by v plechu neměla být voda, chléb dopečte nasucho.

Můj výsledný chléb byl opravdu rafan, vážil parádních 1751 g! Chuťově opravdu excelentní, střídka krásně vláčná – jako vánočka. Jooo, je to přesně ten chléb, ze kterého se hezky dělají v ruce kuličky. 😂😂😂


Fešák po upečení v ranních paprscích při východu sluníčka. 😍

Popraskal sám, tentokrát jsem nic nenařezávala, ale vy klidně můžete do chlebáka zkusit před pečením rychle vyřezat vzor – poté vám takto nekontrolovatelně nepraskne, kde chce, ale hezky se otevře v řezech.


Ošatku jsem tentokrát vysypala hladkou moukou, nikoliv škrobem jako jindy. 

To je barvička, co? Jaký dýnička 😊

A teď už následuje jen a jen fáze požírání. 😋😂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru