45: Kuchtička Mišelína spáchala: Fazolové tofu placky se slunečnicovými semínky podávané s omáčkou z bílých fazolí a žlutých paprik

Žluté papriky? Kdo by je nemiloval! Neznám jedinou osobu, která by žlutými obříky pohrdala. Mají krásnou slunečnicově žlutou barvičku a dokonale šťavnatou chuť. Teda pokud si je nenecháte dlouho koupené v košíku na zeleninu, stávají se z nich totiž časem zcvrkliny. 😁 Někdy se dokonce stane, že začnou oranžovět, ale víte jak to je – měly by se sníst co nejdříve po koupi, protože jinak v nich vitamíny ubývají a ubývají. Navíc bůh ví, jak dlouho trvalo, než se do obchodu tyhle žluté krásky dostaly.

Také vám přijde slovo paprika legrační? Mně se moc líbí. Koukala jsem jak toto slovo vzniklo a dostalo se k nám z maďarštiny. Maďarsko se totiž stalo velkým pěstitelem paprik, a to poté co se k nám papriky dostaly díky zámořským objevům. Paprikám se původně říkalo pepř a k tomuto slůvku se přidávalo další určující. Takže když jste si koupili pepř indiánský, tak jste si v podstatě koupili papriku. Zaujalo mě, že ve Slovníku česko-německém je paprika uvedena pod termínem „pepřika“, což odkazuje k tomu, že jí původně lidé opravdu říkali pepř. Pepřika se mi líbí snad ještě víc než paprika!  Asi začnu paprikám zase říkat postaru. 😂 Textový dokument mi pepřiku ale vehementně červeně podtrhává a chce mi ji předělat na „pepřila“, ach joooo, ňouma jeden!

Průšvih je také to, jmenuje-li se někdo Patrik. Už se mi tolikrát stalo, že jsem se „sekla“ a přejmenovala Patrika na „Paprika“. Tímto se omlouvám všem budoucím Patrikům, se kterými se seznámím – počítejte s tím, že z vás udělám Papriky. 😂

Recept je čistě vegetariánský, bezlepkový a takový odlehčující. Omáčka i placky chutnají výborně teplé i studené, takže je to super jídlo i do horkých letních dní, kdy je studené jídlo příjemnější než ohřáté. Pokud do omáčky přihodíte papriky až na konci, tak si zachovají svou šťavnatost.

Tofu jsem si vybrala opět uzené, pokud byste zvolili natural přírodní verzi, pak bych do placek přidala nějaké aromatičtější koření – třeba papriku uzenou. Fazole použijte určitě bílé, omáčka bude mít hezkou jemně béžovou barvu a žluté papriky v ní krásně zazáří. Do placek jsem pro ozvláštnění přimíchala také čerstvou mátu, která jim dala krásnou svěží vůni. Mátu jsem použila pomerančovou, tedy takovou s jemným pomerančovým aroma. V obchodech se taková máta běžně koupit nedá, já si pomerančovku pěstuji sama. Určitě doporučuji po ní mrknout v zahradnictví a pustit se do pěstování ze sazeničky.

Jo a papriky jsem opět zpracovala celé – tj. včetně semeníků, zbyla mi na vyhození pouze zelená šťopka. Na internetu jsem se dočetla, že se semeníky odstraňují z důvodu, že by mohly být v jídle hořké. Já takovou zkušenost ovšem se semeníky nemám, nikdy hořké v jídle nebyly a v tofu plackách chutnaly skvěle.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 7 velkých žlutomasých paprik
  • 5 balení uzeného tofu (měla jsem 180g balení)
  • 1 kg bílých fazolí (váženo v suchém stavu)
  • 1 vejce
  • 5 lžic pohankové mouky
  • 4 lžíce slunečnicových loupaných semínek
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 snítky čerstvé máty (měla jsem pomerančovou)
  • bílá sůl
  • voda

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • mísa
  • tyčový mixér včetně mixovací nádobky s noži
  • plech a pečpapír
  • nůž, vařečka, naběračka, prkénko
Pokud neseženete pomerančovou mátu, tak se nedá nic dělat – použijte klasickou. 😇
Fazole den předem namočte. Druhý den vodu slijte a fazole několikrát propláchněte vodou. Poté je zalijte vodou palec nad fazole a nechte vařit cca hodinu do změknutí.
Papriky omyjte a 6 jich nakrájejte na dlouhé plátky a 1 na drobné kostičky. Použila jsem celé papriky včetně semeníků – i ty jsem pokrájela najemno, pryč šla pouze zelená šťopka.

Dlouhé půlměsíčky papriky přijdou do omáčky. Pár syrových si můžete schovat na konečné dozdobení pokrmu.
Z hrnce s uvařenými fazolemi vyjměte cca 2 střední naběračky plné fazolí, ostatní fazole v hrnci dál udržujte teplé.
Vyjmuté uvařené fazole rozmixujte v mixovací nádobce. Tofu kostky také rozmixujte (případně nastrouhejte nebo namačkejte vidličkou) a v míse promíchejte se slunečnicovými semínky, pohankovou moukou, nadrobno posekanou čerstvou mátou, na kostičky pokrájenou žlutou paprikou vč. pokrájených semeníků z paprik, rozmixovanými fazolemi a vajíčkem. Důkladně promíchejte, případně dle chuti dosolte.

Mixování tofu kostek. Pokud nemáte mixovací nádobku, budete si muset vystačit se struhadlem nebo s vidličkou a tofu namačkat. 

Část uvařených fazolí také rozmixujte nebo namačkejte. 💪

Do směsi na tofu placky dejte klidně i pokrájené semeníky z paprik. 
Rozpalte troubu. Na plech vyložený pečpapírem pokládejte placičky o průměru cca 6 cm zhotovené z tofu směsi. Poté placky vložte do trouby a pečte půl hodinky na 180 °C.

Hotové placky před pečením.

A tady už zezlátlé placky po upečení, mňam! 💛

Z uvařených fazolí si slijte přebytečnou vodu do jiné nádoby, ovšem nějakou vodu v hrnci ponechte. Rozmixujte fazole mixérem dohladka a vzniklou omáčku dle libosti nařeďte slitou vodou. Do omáčky vsypte na plátky nakrájené žluté papriky a pod poklicí vařte cca 10 minut do rozvonění paprik. Papriky se nesmí rozvařit, měly by si uchovat svou texturu. 

Část vody slijte, část nechte a fazole rozmixujte. 


Rozmixované fazole musí mít omáčkovou tekutější konzistenci, nikoliv vytvořit kaši. V případě potřeby omáčku nařeďte slitou vodou z fazolí.
A šup tam s papričkami! 😊

Papriky uvařte, ale nerozvařte. Opravdu stačí max. 10 minut. 

Omáčku dochuťte jablečnými octem, aby měla jemně nakyslou chuť a dosolte.
Podávejte s upečenými tofu plackami, jídlo můžete dozdobit i syrovou žlutou paprikou. 
Po okrajích talíře jsem rozmístila syrovou papriku, v omáčce je již uvařená. Vidíte také sluníčko? 😊

Na foto jsou dvě placky na sobě. Z uvedeného množství by vám měly vyjít vždy 2 větší placky na jednu porci.

Tohle jídlo se dá samozřejmě i lupnout do krabičky a vzít si druhý den do práce nebo si ho zamrazit na další dny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru