41. Kuchtička Mišelína spáchala: Tvarohové špaldové knedlíky plněné mletým masem, rajčátky a lipovými květy podávané s lipovým dipem

Kvetou lípy! To je nádhera! To je radost v nose i u srdce. Lipové květy mě přivádí pomalu do extáze a vyvolávají ve mně očmuchávací chutě. Jooo, postavit se k lípě a čuchat a čuchat a čuchat a rozjímat a rozjímat a rozjímat. Bohužel to trošku kazí současné deštivější počasí, které lehce ubližuje kráse lipových květů. I přesto jsem si ale všimla, že včelky na lípu hojně lítají a pršivé počasí jim nevadí. Že by je donutil hlad? Nebo prostě nedokáží lípě také odolat? Je pro ně tak silným lákadlem, že si kvůli lipovým květům nechají zmáčet i svůj včelí kožíšek? Odpovědi znají jen samy včelky a také určitě dobře tuší, že lípa nebude kvést dlouho a proto se na ni nesmí ani jeden den vybodnout. Však lipový med je jeden z nejbáječnějších právě pro svou specifickou lipovou vůni.

V mokrém počasí se nehodí lípu sbírat na sušení a čaj. Díky bohu za to, že máme víc druhů lípy a že některé kvetou i později. Ty s většími srdcovými listy už v Praze kvetou zhusta nyní, ty s menšími a temněji zelenými mají teprve kulatá poupata a rozkvetou odhadem za týden. Snad si tedy na sušení lípu stihneme donatrhat. 

Lipový květ je mocný léčitel. Takový čaj z lípy pomáhá proti chřipce, sráží horečku a léčí kašel. Výborný je také na křeče v břiše a žaludeční problémy. Pozor, květ se sbírá vždy za slunečného suchého počasí ještě před úplným rozkvětem a to kompletně celý – tedy i se zeleným lístkem, ne pouze ty kytičky na konci. 😌 Suší se ve stínu, v tenkých vrstvách, jako ostatně většina léčivých květů. Takový čaj z lipových květů je i výborným balzámem na nervy, svou vůní a nasládlou chutí totiž dokáže uklidnit v časech, kdy člověk zažívá nějaký stres. Lípa podporuje pocení, tak pozor, ať to s ní nepřeženete při běžném pití a pak z vás celý den „neleje“. 😁

Dočetla jsem se, že účinnost lipových květů zvyšuje stáří lípy. Jestliže budete trhat z opravdu staré lípy, pak si domů přinesete extra účinné květy. Přeci jen čaj z květů 700let staré lípy, to už je něco! Akorát ty velké lípy moc nemívají větve dole a člověk aby je otrhával pomalu z jeřábu. 😀 Hlavně na ně nešplhejte – ony ty větve na starých lípách už moc dobře nedrží a snadno se zlomí. 

Lípy jsou naším národním stromem a dle mě jsou snad nejvíce zastoupené mezi stromy památnými. Nic negůglím, ale když už míjím památný strom, je to většinou gigantická lípa. Taková krásná lípa roste i u vesničky Telecí na Svitavsku a říká se jí Lukasova zpívající lípa. Ta lípa je opravdu fantastická a vážou se k ní hezké pověsti, dokonce ji zmínil i slavný Alois Jirásek ve svých pamětech. O tomto nádherném stromu jsem se již zmínila v článku o dyzajnmarketování a Třešňobraní na Třešňovce, kde jsem vyzvala k tomu, abyste za něj hlasovali v anketě Strom roku a vyzývám k tomu i nyní. Pošlete nádherné lípě hlas a vydejte se ji do Telecího omrknout. Je tam i spousta dalších turistických lákadel a stoji za to, si tam udělat výlet. Za hlasování se platí – 30 Kč, ale peníze půjdou právě na péči o strom a na výsadbu další zeleně, takže přispějete na dobrou věc. Pro rok 2021 končí hlasování až 12. září.

A teď k samotnému jídlu. Dostala jsem chuť na tvarohové knedlíky, ale nechtěla jsem klasickou ovocnou náplň a tak jsem si řekla, že je zkusím nacpat mletým masem. Jelikož zrovna kvetla lípa a já pod ní před pár dny ležela a četla si knížku, tak mě napadlo, že bych ji mohla do jídla přidat. A jak jsem si usmyslela, tak jsem udělala. Do masové směsi jsem přidala lipové květy zbavené tuhých stopek a těšila se z té nádherné lipové vůně, která se z hrnce linula. Koření už jsem nepřidávala žádné jiné, bylo by škoda, kdybyste do toho řízli například česnek a lípu jím přebili. Pozor dejte při obírání květů na broučky, těch malých černých leze z lípy dosti, ale šetrným vyfoukáním je z ní rychle dostanete i bez újmy na jejich zdraví a počtu nožiček. 😁

Na tvarohové knedlíky jsem použila takový ten poctivější nevaničkový tvaroh balený v papíru – konkrétně Albertovský, ale stejně nakyslý je i nízkotučný Jaroměřický. Musím říct, že ve spojení s celozrnnou špaldovou moukou je těstíčko knedlíků opravdu výborné – výrazně tvarohové právě díky nevaničkovým tvarohům a s lehce oříškovou chutí. Určitě doporučuji použít jeden z těchto tvarohů, nikoliv vaničkový a ani ne ten balený v papíře a ještě pak zatavený do plastu, protože ty nebývají tak příjemně tvarohově kyselé. 

Aby knedlíky nebyly suché, udělala jsem k nim studený jogurtový dip rovněž s lipovými květy a s kurkumou, bílým mákem a zázvorem. Pro dosolení jsem použila černou sůl, která se používá výhradně ve studené kuchyni, protože po tepelné úpravě ztrácí svou specifickou lehce vaječnou vůni. Knedlíky se dají jíst i na studeno, ale mně kombinace zrovna uvařených horkých knedlíků a studeného dipu přijde skvělá. Díky jogurtovolipovému dipu je tohle jídlo i vhodné do teplejších letních dní.

No není to krása? A jak to tam bzučelo! Sice včelky nejsou na foto vidět, muselo jich být ovšem na stromě mraky. 💛

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 4 porce):

  • 500 g mletého masa mix vepřové a hovězí
  • 200 g špaldové celozrnné mouky + na podsypávání
  • 500 g NEvaničkového nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 250 g cherry rajčátek
  • 5 hrstí lipových květů (plná krabička o objemu 1,2 l)
  • 1 větší cibule
  • 1 velký bílý jogurt (500 g)
  • mletý zázvor
  • mletá kurkuma
  • 2 lžíce bílého máku
  • olej
  • černá sůl
  • bílá sůl

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • mísa
  • střední hrnec
  • nůž, vařečka, servírovací lžíce, prkénko
  • vál a váleček
A olej samozřejmě 😁

A tohle přímo konkrétně potřebujete na dip. 💚
Začněte tím, že si skočíte natrhat pěkně rozkvetlé lipové květy, bude vám stačit jedna krabička o objemu 1,2 l. Z květů vyfoukejte broučky, pod vodou jsem je neoplachovala, nechtěla jsem přijít o lipový pyl.

Lipové květy zbavte tuhých částí – stonků a řapíků.
Najemno nakrájejte cibuli a nechte ji zrůžovět na oleji v hrnci. Přidejte mleté maso a nechte ho zatáhnout a rozvonět. K masu přidejte najemno pokrájené lipové květy, ze kterých předem odstraňte tuhé části v podobě stonků a řapíku v listu květu. Duste pod pokličkou a pak odstavte a nechte lehce vychladnout, aby vás směs při balení do těsta nepopálila. Kdo chce, může směs osolit, ale pamatujte, že ke knedlíkům bude i slaný dip, tak to nepřežeňte.
Nejprve nechat zatáhnout maso…

…a pak přidat lipové květy a lehce dusit. 😇

Do mísy dejte půl kila tvarohu a cca 200 g špaldové celozrnné mouky, dále špetku bílé soli a dvě celá vejce. Těsto propracujte rukou, hotové bude, až samo vytvoří nelepící kouli. Můžete přisypávat mouku, pokud by bylo těsto moc lepivé.
A teď pěkně ručně těsto propracovat. 

Až vytvoří samo kouli, tak bude hotové. 😊
Posypte vál moukou, z těsta odkrojte polovinu a vyválejte na tenkou placku. Rozřezejte na menší části a do každé dejte omyté cherry rajčátko a masovo-lipovou směs. Růžky těsta dejte k sobě a vytvarujte kulatý knedlík. Těsto není nutné válet, lze udělat váleček a z něj odkrajovat, nedosáhnete ovšem povětšinou knedlíků s tenčí rovnoměrnou vrstvou těsta.
Těsto můžete vyválet na placku nebo z něj udělat váleček a odkrajovat si kousky, do kterých zabalíte masovou směs s rajčátky. 

Ukrojte kousek těsta a zabalte do něj rajčátko s masovolipovou směsí.

Z uvedeného množství ingrediencí budete mít 16 velkých knedlíků. 
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a jemně ji osolte. Až bude vroucí, vložte do hrnce opatrně knedlíky. Klesnou na dno hrnce a až vyplavou samy nahoru, tak budou hotové. Doba vaření knedlíků je cca 10 minut pod pokličkou.
Jakmile je dáte do vody, půjdou ke dnu.


A až budou knedlíky uvařené, tak zase samy vyplavou na hladinu. 💜

Hostina hotova, už jen udělat dip!
Bílý jogurt přelijte do misky a přidejte lžíci kurkumy, 2 lžíce nemletého bílého máku, lipově květy (tentokrát bez zeleného lístku) a dle chuti mletý zázvor a černou sůl. 

Kurkuma dip krásně obarví na žluto, zázvor dodá štiplavost. Bílý mák je příjemně křupavý, pokud ho nepomelete a má lehce oříškovou chuť. Lípa dip příjemně ovoní.

Uvařené knedlíky vylovte velkou servírovací lžící a podávejte spolu s dipem, který můžete naservírovat do mističky nebo jím knedlíky rovnou polít.
Dip můžete na knedlíky nalít nebo servírovat zvlášť v misce. 😊

Jsou hnědé, protože jsou celozrnné. 😊


Dip je hezké ozdobit lipovými květy. Černé tečky jsou černá sůl.

A takhle vypadá knédl po rozkrojení. 😍


Já mám na knedlíkách nejradši to těsto a tohle špaldové z poctivějšího tvarohu je chuťově opravdu báječné – nebojte, žádná tvrďárna nebo sušárna vás nečeká. 😂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru