39. Kuchtička Mišelína spáchala: Kvasový špaldovo-ovesný chléb s černým bezem

Na čajík, jako vonítko do pytlíčku, do jahodové marmelády, na sladký sirup… černý bez se dá v domácnosti zužitkovat různými způsoby. Já jsem ho šupla do chlebu a povím vám, opět senzační záležitost! Ale teď k tomu, jak to začalo…

…začalo to tím, že nám těsně po šípkových růžích rozkvetly po Praze i keře černého bezu a Prágl ponořily do úžasné bezové vůně. Pro můj nos úžasné, ale moje babička k tomu konstatovala jen: Bez? Fůůůj, ten smrdí! Srandovní je, že jsem následně na internetu vypátrala, že alternativním názvem bezu je SMRADINKA, takže vida – i jiným lidem zřejmě černý bez úplně nevoní stejně jako mojí babičce. Legrační je také alternativní název bezu BLIVÁNKY a lze se jen domnívat, jak vznikl, ale také bych tipovala, že autor bez v lásce zrovna neměl. 😂

Jestliže nepatříte mezi odpůrce černého bezu, pak se honem pusťte do jeho zpracování. On bude totiž kvést maximálně tak týden. Pokud máte doma pylového alergika, tak ho ovšem bezovým experimentům raději nevystavujte – zrovna černý bez je pylu plný a už při jeho trhání budete mít ruce až po ramena celé žluté. Trhejte ho na místech vzdálených silnici, byť občas je těžké takový odlehlý keř najít – on totiž černý bez milerád roste po příkopech a na takových těch zapomenutých staveništích a rozbořeninách. Čuně je to prostě. 😂 

Černý bez si můžete natrhat i do vázy jako kytičku, svým typickým aroma vám provoní celý domov. Jen je škoda, že tak rychle vadne a už za 2 dny je po kytičce. Vynikající je z něj nyní čaj, stačí pár květů přelít horkou vodou (ne úplně vroucí) a nechat tak 10 minutek louhovat. Čaj má úžasně žlutou barvu – jako by se vám v něm vykoupal Homer Simpson a potěší i svou jemnou chutí a krásnou, velmi intenzivní vůní. Pokud jste nachlazení, můžete se na černý bez spolehnout – je to totiž léčivka určená pro léčbu rýmy, kašle, bolesti v krku. Jen pozor, je potopudný a močopudný, tak pokud si ho dáte v horkém letním dni, pak je dost možné, že se zapotíte o trochu víc než jindy a budete běhat na záchod častěji než po spořádání kusu melounu.

Na Facebooku a Instagramu jsem teď zavalená příspěvky o tom, jak každý vaří bezový sirup. Je to jistě hezký způsob zpracování, byť na takový sirup musíte použít i kvanta cukru, a toho zase já zastáncem nejsem. Osobně… černý bez bych spíše radila nasušit na zimní časy. Takový dobře usušený bez (ne sušený na slunci, ale například na půdě s dobrou cirkulací vzduchu a v tenkých vrstvách květu) si uchová prospěšné látky a pomůže vašemu tělu, aniž byste si jedním hrníčkem vyplácali celé množství doporučovaného denního množství cukru. Jooo, já vím, sirup se samozřejmě ředí vodou… ale i tak je to v mých očích prostě zbytečný příjem cukru.

Jelikož jsem zrovna měla v plánu péct kvasový chléb, rozhodla jsem se bez použít do těsta a byla jsem napjatá, jak to dopadne… dopadlo to fantasticky a musím říct, že má oblíbená bezová vůně se do chlebu krásně otiskla. Někdo nad chlebem ohrnuje nos, protože byl často spojován s jídlem chudiny, ale… pro mě je to prostě delikatesa a nějaké toskánské bagety a bůh ví co jiného ještě obchody nabízejí se můžou jít bodnout. Chleba, to je prostě základ! A mým favoritem je teďchlebák bezovák!

Pro pobavení: Dala jsem chléb do Stories na Facebooku a přišel mi komentář: Úplně si to říká o domácí pečené maso nakládané v sádle. Něco pro tebe trávožroute. 😂 Trávožrout a kytkožrout jsem, o tom žádná, to mě neuráží, spíš vždy pobaví a to domácí maso v sádle si můžete vzít také jako inspiraci. Věřím, že pak se nebudou bezového chlebu štítit ani ortodoxní vyznavači staročeské kuchyně a poctivé masové krmě, kterou známe z hodovaček z královských stolů. Já ovšem zůstávám u tvarohové pomazánky – a co si budeme povídat, v těch současných vedrech je taková pomazánka osvěžující, kdežto nálož masa by člověk uspala jak medvěda.

Moje úžasná kytička do vázy z černého bezu. Jeden den mi dělala radost jen jako ozdoba a druhý den jsem ji zčajovala. 😂😂

Ňamky, co tam nutně musí být:

  • 50 g žitný kvásek
  • 150 g chlebové žitné mouky + 150 ml vody na rozkvas
  • 150 g jemné ovesné mouky (namlela jsem si na kafemlýnku klasické vločky)
  • 450 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 5 větších květů bezu černého
  • sůl
  • škrob/mouku na vysypání ošatky

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • mísa
  • střední mísa
  • 2 plechy a pečpapír
  • kuchyňská váha
  • ošatka na kynutí o průměru cca 20 cm
  • utěrka na přikrytí

6 ingrediencí, více není potřeba. 😇
Začněte rozkvasem a to večer před pečením chleba. Rozkvas potřebuje cca 9 h. Ve středně velké míse smíchejte 50 g (2 velké polévkové lžíce) předem nakrmeného žitného kvásku se 150 g chlebové žitné mouky a 150 ml vody. Přikryjte místu igelitovým sáčkem a nechte přístup vzduchu. Na teplém místě nechte přes noc pracovat, do rána vám rozkvas výrazně zvětší objem a vytvoří se v něm bublinky.
Druhý den zadělejte těsto. Ovesnou a špaldovou mouku smíchejte ve velké zadělávací míse s připraveným rozkvasem. Lžíci rozkvasu nezapomeňte vrátit do kváskové sklenice, přikrmit a dát do lednice, příště z kvásku zase upečete chléb. Ke směsi přidejte vlažnou vodu a nadrobte 5 velkých květů bezu bez zelených částí (jen kvítka). Osolte – cca 1,5 kávové lžičky soli na bochník této velikosti. Těsto důkladně propracujte, děláte-li to ručně. Je nutné všechny ingredience spojit a vehnat do těsta vzduch. V případě lepení těsta podsypte špaldovkou.

Těsto před prvním kynutím. 💪
Těsto nechte v zadělávací míse přikryté pod utěrkou kynout na teplém místě. Po 2 h těsto opět propracujte. Uchopte těsto, roztáhněte ho a přehněte ho – tomuto se mezi pečomily říká překládání těsta. Nechte opět kynout pod utěrkou na teplém místě další 2 h.
Těsto po prvním kynutí před roztahováním a překládáním.

Ošatku vysypte kukuřičným škrobem nebo jemnou moukou tak, aby byla mouka rovnoměrně v celé ošatce. Ale ne moc! Pak by vám z chleba opadávala všude mouka/škrob a není to dobré ani pěkné. 
Překlopte nyní již pěkně nakynuté těsto do ošatky hezčí stranou dolů a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout další 2 h.
Těsto po vyklopení do ošatky před kynutím.

Již řádně vykynulé těsto. A ta božská vůně v celém bytě! Jako v pekařství, kde se těsto poctivě zadělává a ne jen dopéká.💛
Umístěte do spodní části trouby plech s vodou a troubu zapněte na max. výkon. Za pár minut bude trouba plná páry. Těsto z ošatky opatrně překlopte na plech vyložený pečpapírem. Těsto bude mít nyní krásný tvar bochníku s texturou ošatky a můžete ho dozdobit tím, že do něj nožem vyříznete otvory – ty se pak při pečení rozevřou a odejde jimi pára, aniž by bochník praskl v místě, kde nechcete.

Pecen před pečením. Tu ošatku jsem si fakt zamilovala, úžasný s tím srdíčkem. 💙💚💛💜💗
Pečte na plný výkon trouby v páře cca 45 minut do zezlátnutí a rozvonění chleba. Voda se během pečení vypaří, takže tak posledních 10 minut pečení pečte „nasucho“. Chléb bude mít opravdu křupavou kůrčičku. Důležité! Hned po upečení umístěte chléb na mřížku a nechte vydýchat, pokud ho necháte dál na pečicím papíru, tak se vám zespodu opotí a rozmokvá.
Pecen po upečení. Hmmm, už jen zakrojit a ochutnat výtvor! 😅
Výsledek? Famózní! Připravte se na chléb s charakteristickou nakyslou kvasovou chutí dokonale ovoněný černým bezem. Aroma bezu je z chlebu opravdu cítit a dovedu si ho představit jak pod marmeládu, tak s nějakou slanou pomazánkou. Nejvíce mi chutnal 3. den ráno po upečení, to už byl hezky rozleželý. Bochník měl po upečení hmotnost okolo 1 kila.
Oooo, já ten chleba milujuuu!!! A jestli jste na recept narazili až po odkvětu černého bezu, tak nevěšte hlavu, použít můžete samozřejmě i sušený bez. 😊

Ještě pomazánčičku na něj a tralalalala papat! 😍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru