36. Kuchtička Mišelína spáchala: Kritharaki s krůtími kousky, bílou ředkví a bobem obecným

Běžela jsem tuhle v Tescu (ha ha, to už začíná vypadat, že jsem placená Tescem, ale nejsem, tam chodím jen utrácet těžce vydělané money 😂) pro mražené fazolkové lusky… Otevírám mrazící box a najednou koukám, vedle fazolek byly ještě jedny náramně zvláštní fazolky. Název na pytlíku byl anglický a zněl „Broad Beans“. Hmm, copak to asi je? Rázem jsem zapomněla na klasické lusky a fascinovaně prohlížela pytlík ze záhadnými zelenáči. Vzadu jsem se dočetla, že jde o bob obecný. Ty bláho, BOB! Tak to jsem nikdy nejedla… to jsem vlastně ani netušila, že se dá koupit.

No dopadlo to tak, že jsem do koše nehodila ani jedny řezané fazolky, zato jsem si vezla skoro 2 kila bobu obecného rozhodnutá ho zkusit. Jak to asi chutná? Jak se to vaří?

Doma jsem zjistila, že na to v podstatě neexistuje moc receptů. Údajně se jedná o plodinu, kterou si oblíbili ve Velké Británii (proto to asi prodávají v britském řetězci Tesco) a mnohem více ve Španělsku. Ve Španělsku se s tím ale moc neprděj, prostě čerstvý bob obecný osmahnou na pánvičce, oloupou, nakrájí k němu „salčíču“ a dlabou. No, klobásy já nejím a jen tak osmahnout jsem boba nechtěla… Takže jsem popustila uzdu fantazii a udělala si bob obecný po svém. A že se to povedlo náramně! Jen ta práce s tím loupáním… Oooo bobe, bobe, bobe, proč musíš mít ještě obal?! Proč už nemůžeš být rozbalenej?! 😂

Bob obecný je v celku levnou záležitostí – jeden balíček vyšel v akci na necelých 30 kaček, proto jsem si jich dala do koše taky skoro 2 kila – když už, tak už. No nakonec jsem u loupání své hamižnosti litovala, ale na talíři jsem zas větší kupku bobu ocenila. Kdyby vás napadlo bob nechat ve slupce a nevyloupat ho, věřte, že si moc nepochutnáte a spíše se těmi jeho slupkami udávíte. Jooo, jsou fakt pevné.

Dalším zajímavým objevem byly těstovinky nazvané kritharaki, na které jsem náhodou narazila v Lidlu. Údajně jsou to typicky řecké těstoviny. Mají tvar připomínající rýži a k bobům se mi náramně líbily. Jooo, bob by třeba se špagetami určitě nechutnal tak dobře jako s kritharaki. Sice je oblíbenec v britské a španělské kuchyni, ale díky mně se dostal částečně i do kuchyně řecké a nakonec skončil na českém talíři a v mém českém žaludku. 😂 

Jestli jste v obchodě někdy zahlédli takovou obří bílou ředkev a nenapadalo vás, co z ní udělat, tak mám pro vás tip – udělejte z ní bílou omáčku, která bude s kritharaki těstovinami v barvě slunce a s úžasně zeleným bobem obecným nádherně ladit. Bílá ředkev ani bob obecný nemají výraznou chuť, proto doporučuji výslednou směs dochutit šťávou z citrónu. Také kefírové mléko mělo své opodstatnění – díky nakyslé chuti se krásně hodilo jako základ omáčky. Určitě nevynechávejte černuchu, parádně jídlo ovoní a doplní jemnou specifickou vůni bobu i bílé ředkve.

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 1800 g mraženého bobu obecného (4 balení v Tesco)
  • 1 l kefírového mléka
  • 1 kg krůtích prsíček
  • 3 lžíce černuchy
  • 1 cibule
  • voda
  • kritharaki těstoviny (100 g/porce)
  • sůl
  • velká bílá ředkev (tak cca kilová)
  • olej
  • citron

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký hrnec
  • tyčový mixér
  • 2 střední hrnce
  • nůž, vařečka, naběračka, prkénko
Tradičně chybí olej 😂

To je ON! Bob obecný! Můj velký objev! 💚

Jo a ještě na kámoše citróna nezapomeňte, krásně jídlo dochutí. 😇
Do středního hrnce dejte vodu a až bude vařit, vsypte všechen mražený bob obecný. Vařte 15 minut, poté vodu slijte. Pozor, bob velice rád pění, takže ho při vaření hlídejte, ať vám voda nevyteče na plotýnku.
Do dalšího hrnce dejte vařit na kolečka nakrájenou bílou ředkev. Jednu třetinu ředkve nevařte, pokrájejte ji na kostičky a zatím nechte bokem.
Nakrájejte najemno cibuli a nechte ji zesklovatět na oleji. Přisypte černuchu (černý kmín s nádherným aroma) a nechte koření rozvonět. Přidejte krůtí prsa nakrájená na nudličky a na kostičky nakrájenou jednu třetinu bílé ředkve a pořádně promíchejte. Maso po chvíli pustí vodu a začne se dusit ve vlastní šťávě. 

Sir Edgar Vařečkový krotí krůtí nudličky s cibulí a černuchou. 😀
Slité boby začněte loupat, můžete je propláchnout ledovou vodou, aby vás nepálily do prstů. Vždycky bob uchopte za jeho tlustší část mezi ukazováček a palec a stisknete, vyjede velice snadno ze slupky ven. Slupky jsou tuhé, jíst se nedají, proto je nutné boby ručně vyloupat. Po vyloupání budou mít boby nádherně zelenou barvu.
Tady můžete vidět vyloupané boby – mají hezkou zelenou barvičku.
Tady jsou boby po uvaření, ale ještě nevyloupané v košilkách.

Nooo, byla to pořádná piplačka, ale výsledek vynikající.
Do hrnce po bobech dejte vařit vodu na těstoviny. Kritharaki jsou drobné těstovinky a zpravidla je stačí vařit max. 7 minut, tak pozor, ať je nerozvaříte.
K masu přilijte všechen kefír a promíchejte. Uvařené 3/4 bílé ředkve rozmixujte na pyré a přidejte k masu, toto pyré krásně zahustí kefír, aniž byste museli použít mouku nebo škrob. Proto je potřeba, abyste měli ředkev opravdu velkou, s malou ředkví toho moc nezahustíte. 
A litr kefíru se změnil v omáčku…

Ještě vmíchat ředkvové pyré, aby byla omáčka krásně hustá i bez mouky. 😊
Těstoviny po uvaření slijte, omáčku dochuťte šťávou z 1 středního citronu a dosolte dle chuti. Původně jsem chtěla boby do masové směsi zamíchat, ale snadno se půlí a přichází tak o hezký bobovitý tvar. Doporučuji tedy jídlo servírovat stylem nejprve kopeček těstovin, na něj masová směs s kefírovoředkvovou omáčkou a pak až velkorysou hrst bobu obecného.
Bob mě svou chutí mile překvapil, chutná jako oříšky, není moučný, ani příliš tvrdý, ani příliš blemcavý. Jeho nevýhoda je to loupání, i když jsem jela jako stroj, tak jsem ta 2 kila bobu loupala 30 minut. Možná proto není tak známý, přece jen – lidi jsou líní. 😂 Každopádně tenhle poklad za 30 kaček z Tesca fakt doporučuju aspoň jednou za život zkusit. 😊
Je to opravdu vynikající! Asi dva dny po nafocení jsem se dočetla, že servírovat těstoviny stylem „plácnout na ně směs“ je prý barbarský zločin započatý jídelnami v 90. letech minulého století. Já o tom neměla tucha, takže se estétům omlouvám, mně se to pláclé na těstovinách líbí. 😂

Můžete podávat s plátkem citrónu…


Nebo jen ozdobené lístky z chocholky bílé ředkve – krásně tak zužitkujete celou ředkev od kořínku až po lístky. 💚

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *