32. Kuchtička Mišelína spáchala: Celozrnný špaldový chléb s kopřivami

Z poštovní schránky jsem vytáhla velký časopis v plastovém obalu, na kterém stálo velkými písmeny KREATIV. Oooooooo, on mi fakt přišel! Výtisk zdarma pro zájemce, kteří si chtějí časopis v klidu doma prohlédnout a zvážit, zda-li by ho nechtěli dál odebírat. Ten časák mě moc zaujal a tak jsem tu výhodnou nabídku, co na mě vybafla na internetu, využila. Jsem taková duše, co ráda něco vytváří, proto jsem si říkala, že by pro mě mohl být takový časák milůstkou pro čtení a prohlížení v běžných dnech a zdrojem dobrých nápadů. 😊

Jaké bylo moje překvapení, když mi z časáku vypadla na zem i faktura a gratulace k zakoupení výhodného ročního předplatného! No málem to se mnou švihlo! Neměl být ten výtisk zadarmo? Na faktuře bylo napsáno, ať uhradím 499 Kč do 6. května. Už jednou jsem se kdysi napálila s věcí „zadarmo“, co zadarmo nakonec vůbec nebyla a teď jsem místo radosti z došlého časopisu bojovala s rozpoutaným ohněm nasranosti uvnitř sebe. 💥 Ach, já jsem tak BLBÁÁÁÁ, pitomááááá, káááča! To sis fakt myslela Mišelíno, že ti dá někdo něco zadáčo jen tak?

Pátrala jsem v paměti, zda na té stránce nebylo napsáno něco o tom, že číslo zadarmo sice bude, ale že se zavazuji k odběru dalších čísel po celý rok… Nic. Nic takového se mi nevybavovalo. Pamatovala jsem si jasně, že tam psali, že jde o zkušební výtisk zadarmo pro ty, co časopis ještě neodebírají. Ale stránka už dohledatelná nebyla, což jen zvýšilo mé podezření z toho, že mě vydavatelství oklamalo. V ruce jsem držela fakturu a gratulaci a sama sobě si gratulovala k titulu Miss Blbeček roku 2021. 😂

Usedla jsem honem k notebooku a psala email na uvedený email na faktuře. Žádné roční předplatné jsem si přece neobjednala! Budu bojovat! Nikdo mi nebude posílat faktury jen tak! Kdybych si ho objednala, platím hned rovnou převodem z účtu!

Zpátky mi dorazil jen zpětný email s tím, že se mi brzo ozvou. Jelikož mě foukání do pytlíku z rozrušení příliš neuklidňovalo a nechtěla jsem tarzanským řevem z balkonu probudit dítě sousedům, šla jsem zadělat těsto na chleba. Těsto… to je nejvíc antistres věc na celém světě, faktiš! 😂

A tak vznikl celozrnný chléb ze špaldové mouky, do kterého jsem dala misku kopřiv a zdravých slunečnicových semínek. Povím vám, hnětení těsta jsem si tentokrát opravdu užívala a celou mě to zas odstresovalo. Jakmile jsem těsto dostatečně pomazlila, dala jsem ho na teplé místo kynout a po zbytek večera mi šimrala nos příjemná vůně kynoucího a následně pečícího se chlebu.

A ráno? Ráno už mě čekal email s tím, že moje rozhodnutí o předplatném respektují, že šlo samozřejmě o zkušební výtisk zdarma a fakturu že prý přiložili jen tak – kdybych náhodou chtěla za výhodnější cenu ten časopis na celý rok. Jo jo, to vám tak žeru! Tu fakturu a gratulaci k ní jste napsali tak opravdově, že si člověk okamžitě myslí, že je k předplatnému i zavázán a věřím, že drtivá většina lidí strachy podlehne a fakturu s tučným datem splatnosti radši okamžitě uhradí. Jste leváci! Tohle se nedělá! A zkazilo mi to upa chuť si ten časopis vůbec prohlédnout a uvažovat vážně nad tím, že si ho opravdu předplatím. 😔

Email mě vlastně potěšil, ale rozhodně ho mazat nebudu – to kdyby náhodu za 5 let dorazili exekutoři s tím, že jsem kdysi nezaplatila předplatné. Nevěřím vám, vy proradní červi z vydavatelství! 😂 Vy, co si hrajete na velkorysé dárce výtisku zdarma, a pak lidi vystresujete fakturou s fenomenální gratulací k nabytí předplatného na rok! Ale aspoň k něčemu jste mě donutili – upekla jsem si fakt báječný chléb, který mi při mém ranním hodování zlepšil náladu ještě víc než email od vás. A kdo si chce také královsky posnídat, nechť honem zadělá těsto a ráno… ráno bude při snídani stejně jako já obdivně volat: Ooo chlebe, ty špaldový kopřivový chlebe, ty jsi tak dobrý! Ty jsi opravdu k sežrání! 😂

Ňamky, co tam nutně musí být:

  • 500 g špaldové celozrnné mouky
  • 5 hrstí kopřivových listů/mladých jemných kopřiv
  • 2 lžíce oleje
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 5 lžic slunečnicových loupaných semínek
  • 2 lžičky klasického octa
  • 1,5 lžičky soli
  • 5 lžiček černuchy (černého kmínu)
  • voda

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • plech na pečení
  • rychlovarná konvice
  • mísa
  • nůž, lžíce
  • pečpapír

Kopřivy můžete i den dva uchovat v lednici, stačí je dát do širší misky s vodou. Takže je budete mít po ruce i třeba večer, když se rozhodnete upéct chlebík. Potmě se taková kopřiva hledá blbě. 😁 Ovšem pozor, misku zvolte takovou, které vám není líto – např. vnitřek růžové plastové mi zůstal po kopřivách bílý – jak kdyby tu barvu „vyžraly“. 
Kopřivy ve dřezu spařte vroucí vodou z konvice. Následně z nich vyberte všechny tužší části – jestliže jste si nasbírali už vzrostlejší ne úplně malé kopřivy. Listy pokrájejte na menší kousky.

Spařit kopřivy máte lepší. Ony by šly použít i nespařené, ale občas některá ještě pálí, tak byste zbytečně riskovali. Byť se říká, že je popálení kopřivou velice zdravé – zejména pro lidi trpící dnou.
Do mísy dejte půl kila špaldové celozrnné mouky, droždí, olej, slunečnicová semínka, sůl, jablečný ocet, černuchu a kopřivy. Přilévejte vodu dle potřeby, celozrnné těsto je hodně žíznivé. 

To je krásně zelená barvička, že? Kopřivy mají dost specifickou vůni, ale chuťově opravdu velmi připomínají klasický listový špenát.

Pusťte se do hnětení těsta. Pořádně do něj vžeňte vzduch, ať dobře nakyne. Určitě vám to min. čtvrt hodiny zabere. Těsto postupně vytvoří kompaktní kouli. Překryjte ho utěrkou a dejte na teplé místo aspoň na hodinku kynout.
Největší antistres záležitost na světě – ruka na těstě a hnětení. Já to miluju! Proto furt peču chleby. 😁😁


A takhle vypadá těsto připravené ke kynutí. Šup s ním do lehce ohřáté trouby s otevřenými dvířky – za hodinku krásně nakyne.

Po vykynutí převalte těsto na plech vyložený pečpapírem nebo do formy. Já tentokrát použila formu na biskupský chléb – takovou tu obdélnou. 
A tady už je po vykynutí, naběhlo opravdu krásně. 😇
Povrch těsta posypte slunečnicovými semínky, potřete vodou a dejte péct do rozpálené trouby cca na 200 stupňů na 45 minut.

Těsto není úplně řídké a tvar bochánku volně na plechu by mělo udržet, ale přesto jsem raději zvolila formu.

Po upečení je chlebík výborný, druhý den snad ještě lepší – jak to bývá, až po rozležení surovin. Kopřivy mu dodají hezkou vláčnost, když jich dáte o hrst víc, nic nezkazíte. 
Ke kopřivové polévce výtečný! A recept na ni snad brzy také sepíšu. 😊

Kopřivy chléb krásně zvláčnily. Nebojte, v chlebíku už nepálí. 💚

Má hezky pevnou střídku, krásně se dá namazat i nějakou dobrou jarní tvarohovou pomazánkou. 😊

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru