29. Kuchtička Mišelína spáchala: Mleté maso v zeleninové omáčce s banánem a chilli papričkami podávané s natural rýží

Dnes jsem musela málem volat hasiče, aby přijeli uhasit ty plameny, co mi šlehaly z pusy. 😂 Jooo, to ja tak, když si někdo, kdo není zvyklý, udělá po dlouhé době jídlo s chilli. Na chvilku jsem se změnila doslova v plamenomet. Naštěstí k požáru nedošlo, protože jsem vše stačila uhasit proudem slz, co mi tryskaly z očí. Jestli ve mně byl nějaký parazit či bacil, tak tohle neměl šanci přežít – to jsem totiž málem nepřežila ani já. 😂

Nedávno jsem viděla nějaký recept, kam k masu prdli pomeranč a tak nějak mě napadlo… co zkusit masovou směs s banány? Nápad se mi náramně zamlouval a hned jsem začala vymýšlet, co všechno do jídla dám, ačkoliv mi bylo jasné, že budu muset své výplody kuchtičkovské fantazie refreshnout, až budu v Tescu a zjistím, že zas něco nemají. No oddělali mě tam hned 2 věcmi – prvně neměli krůtí prsíčka, která jsem chtěla do receptu pokrájená na nudličky použít a pak neměli kloudná rajčata. Rajčata, co nabízeli, byla dosti oranžová a celkově vyhlížela nezrale – prostě takové to rajče koupené mimo sezónu bez chuti a zápachu a ještě za astronomickou cenu. 

Upgrade vymyšleného receptu dopadl tak, že jsem koupila klasiku v podobě kila mletého vepřového a rajčata vyřešila 2 plechovkami rajčat ve vlastní šťávě s tím, že ke směsi přidám i povařené červené cibule s mrkví, které rozmixuju na pyré. Říká se, že konzervovaná rajčata jsou mnohdy daleko lepší než ta čerstvá z obchodu. Konzervují se totiž zralá, to znamená, že si zachovají rajčatovou sladkou chuť a příjemnou vůni. Ta čerstvá jsou v tomhle období svědectvím toho, že pro peníze a uspokojení zhýčkaných chutí zákazníka udělá obchod vše. Opravdu je nutné mít rajče z dovozu, co chutná jako voda a voní jako vzduch a stojí ke stovce za kilo? 😂 Kdyby bylo teda když už aspoň v akci, že? No, shrnu to tak, že jsem radši vzala ten pytlík mrkve, co voní a chutná jako mrkev a cibuli co voní a chutná jako cibule.

Chilli papričky jsem si koupila v sušené formě a celé – nerozdrcené. Balíček čerstvých bych asi nedokázala zkonzumovat, zas tak moc pálivé nemusím, ale jestli jste chilli maniaci, tak tam frkněte na kolečka pokrájenou chilli papričku v její čerstvé podobě. Pamatujte, že čím budete chilli déle vařit, tím bude jídlo víc pálit. Já do hrnce hodila hrst sušených mini papriček a bohatě to stačilo. 😂 Zpětně jsem se dočetla, že tyhle celé červené od Kotányi mají pálivost až SHU 190 tisíc, kdežto klasická jalapeño paprička má jen 8 tisíc. Vážení, kdo zvládnete ještě víc, jste fakt dobří a fakt musíte mít tu hubu snad z plechu. 😄 Tolik posmrkaných a probrečených kapesníčků jsem kolem sebe měla snad jen po skončení Titanicu. 😂 Výhodou papriček vcelku je, že je můžete z jídla vyndat – když už fakt nemůžete vydržet a každá další by znamenala, že se vznítíte. 💥😁 Když si tam nasypete mleté chilli, tak jste definitivně v háji a to jídlo probrečíte od začátku do konce. Ono i z té celé papričky se toho do jídla uvolní dost, nebojte, o žár a takovou tu varovnou chilli vůni, co sálá z jídla, ochuzeni nebudete. 

Proč jsem vlastně zkombinovala v masové směsi banán s chilli? Banán je takový slaďoušek a chilli drsňačka – spolu jim to dohromady parádně ladí a… až vám bude hořet hubina, tak budete šťastni za každý kousek banánu, co vám pomůže utišit ten rozpoutaný oheň na jazyku. Nééé, nechci vás strašit, jak jsem psala – dávku chilli regulujte dle své výdrže a odvahy, jen ať to aspoň trošku ostré je. 

Protože by byla směs z mrkve, rajčátek, cibule a banánu moc sladká, vmíchala jsem do pokrmu velkou lžíci jablečného octa, který jídlo jemně okyselil a ovocně ovoněl. Určitě po něm sáhněte i vy a nevynechejte ho.

Jako přílohu jsem zvolila přírodní natural rýži. Je to rýže, která má v sobě daleko více živin než běžná rejža a není leštěná – proto má takovou lehce béžovou barvu. Její vůně je vskutku celozrnná – rozhodně nevoní jako běžná rýže, dost mi připomínala vůni celozrnných těstovin. Zkrátka je z ní cítit, že jde o celé zrnko a ne jen o ten bílý nevýživný zbytek, co je možná pro oko na talíři hezčí, ale pro výživu horší. Přírodní rýže je trošku tužší, ale příjemně „žvejkavá“, do tvrdých broků rýže parboiled má daleko. 😊

Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):

  • 1 kg mletého masa (já měla vepřové)
  • 1 kg mrkve
  • 3 červené cibule
  • 2 konzervy rajčat ve vlastní šťávě (800 g celkem)
  • 3 zralejší banány
  • červené chilli papričky (sušené či čerstvé)
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • voda
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 700 g natural přírodní rýže

Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:

  • velký, střední a malý hrnec
  • prkénko
  • tyčový mixér
  • vařečka, nůž, nabírací lžíce

Tohle budete potřebovat + olej, na který jsem tradičně zapomněla. 😊

Začněte tím, že očistíte mrkev, nakrájíte ji na menší kousky a spolu se 2 velkými červenými cibulemi ji dáte uvařit ve vodě doměkka (cca 20 minut).
Tááák, pěkně uvařit zeleninku na pyré – mrkev dodá krásnou barvu a nasládlou chuť, červená cibulka směs provoní. 😊
Ve velkém hrnci nechte rozvonět na oleji 1 najemno nakrájenou červenou cibuli. Přidejte maso, promíchejte. Maso po chvíli pustí vodu, nechte ho ve vlastní šťávě dusit.

Pan Edgar Vařečkový opět pomáhá a vše promíchává, aby se maso hezky udělalo a nezůstal ani kousek syrový. 💚
Nakrájejte na kolečka banány, doporučuji spíše na tenčí, mně nějak ujela ruka a měla jsem až moc tlusťochy.

Poprvé v životě jsem zkoušela načít banán od stopky a vůbec to nešlo! Zlatý odkousnutí bubáku, to funguje vždy! 😂

Do menšího hrnce dejte vařit přílohu. Přírodní natural rýže se vaří 25 až 35 minut do změknutí. Hlídejte ji, ať se nevypaří všechna voda.

Hlavně pozor na zrnka, co zůstala nevybalená – v balíčku jsem narazila sice jen na 3, ale když je nevyberete, tak zůstanou i po uvaření tvrdá a… no prostě ať nepřijdete o zub. 😇

Uvařenou mrkev s cibulí rozmixujte tyčákem na jemné pyré. Pyré vmíchejte do hrnce k masu a přidejte rajčátka ze 2 konzerv. Vmíchejte lžíci jablečného octa, 2 lžičky sušeného česneku a chilli v množství dle svého uvážení a odvahy. 😁

Na obale psali, že je pálivost těchto papriček až SHU 190000, nooo, byl to solidní držkopal potom v jídle. 😂

Připravené zeleninové pyré a pan Tyčák v akci. 😁
Na posledních 10 minut vaření přimíchejte o velkého hrnce k masu a zeleninovému pyré také banány a nechte je změknout a rozvonět.

Je to zvláštní dávat banán k masu, ale fakt dobrééé! Dávám big palec nahoru. 👍
Podávejte s uvařenou přírodní rýží a ozdobte třeba s na špagety nakrájenou mrkví a plátky banánu.

Hotovóóóó, papáááát! Brečeeet z toho ohně v puse. 😂😂😂
Pohled zprava. 😂

A pohled zleva. 😂 Pohled zespodu nemám bohužel. 😂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru