Fíííha, to je ale dlouhej název jídla, co? Ale chtěla jsem do něj zahrnout všechno, co opravdu obsahuje, protože každá ta část má svý kouzlo a neměla by z receptu vypadnout. Joo, ne že si ke skoťákům uděláte rejžu nebo kolínka! Bez raných brambůrek by to prostě nebylo vonšo… a ta dušená červená cibulka k tomu, hmmm, delikatesa!
Skotská vejce na mě útočila v různých podobách z různých internetových stránek. Většinou měla klasický strouhankový trojobal celý celičký napuštěný sádlem. No, to by můj žaludek asi nezvládl. Nicméně nápad zabalit vajíčko do masové směsi se mi náramně líbil. A pak… pak také pracovala naplno fantazie… Skotská vejce jo? Jooo, Mišelína „Franta Prasák“ už se v myšlenkách ubírala kamsi do Skotska pod kostkované kilty. 😂😂😂 No, negůglila jsem, jak ten název vznikl a čím jsou ta obalovaná gigantická vejce inspirovaná, máte tedy prostor do komentářů napsat svůj tip a poslat mé myšlenky třeba ke skotu kravímu… 😂
Na velký nákup jsem tentokrát frčela do velkého Tesca, kde mě potěšili akcí na vajca. Jůůů, ona mají bílou skořápku! No byla jsem z bílých nadšená a hned je brala. Přijde mi to jako zázrak, když se prodávají bílá a ne klasická béžová/hnědá/růžová. Už od dětství jsem tak nějak zamilovaná do bílých vajec – i na vesnici je nesly málokteré slepice. Babička mívala pár kropek (kropenaté slepice, co jsou ale strašně agresivní klovačky do rukou, proto jsme jim vždycky říkali hrubě „kropky“) a pár černých slípek, a ty nesly nádherný bílý vajca. Akorát já z nich jako dítě nikdy nic nevařila a až při přípravě skotských vajec jsem si uvědomila, jak jsou bílé skořápky nepraktické…
Když jsem vajca vařila předem natvrdo, zapomněla jsem sáhnout po balení, které jsem měla už pár dní zakoupené a uvařila zrovna ta čerstvá bílá. To nikdy nedělejte! Nikdy nevařte čerstvá vejce (jakože fakt čerstvá, ne ta 3týdenní, co mají slovo čerstvá jen na krabičce 😂), pokud je budete chtít loupat. Čerstvá vejce jdou totiž následně zbavit skořápky fakt ztuha. Nooo, přiznám se, nadávala jsem u toho loupání opravdu hodně. Chtěla jsem mít vajca pěkná, místo toho jsem v nich měla džuzny jak v ementálu. Ach jo. Kdybych já hlava děravá nezapomněla aspoň na trik s jedlou sodou, která po přidání do vody způsobí, že jdou pak vajíčka lépe loupat. No, nedalo se nic dělat, na všechny babičkovské rady jsem zapomněla a tak jsem u natvrďáků málem vypěnila. 😂 A ta nevýhoda bílé skořápky? Ta je taková, že ji na bílém bílku vajíčka hodně špatně vidíte a když se vám skořápka drolí a část nejde vůbec sundat, tak je velká šance, že tam kousíčky bílé skořápky necháte, páč je přehlídnete. A kdo chce při jídle pak chřoupat skořápky z vajec, že?
Jednou jsem se, ještě na vysoký při kuchtění večerního salátu v kolejní kuchyňce, na vajíčko fakt cholericky naštvala a nakrájela ho do jídla nekompromisně i se zbytky neoloupatelné skořápky s tím, že to přece zvládnu sníst. Ooooooo, to byla ale kravina!!! 😂 To nikdy nedělejte! Byť se zdají malé kousíčky na vejceti jako něco, co zaručeně v jídle ani nepocítíte, garantuji vám, že vás to bude následně v jídle dost štvát. Bude vás to štvát ještě víc než to původní loupání neoloupatelného vejce natvrdo. 😂😂😂
Při tomhle loupání vajec na přípravu skotských vajcat jsem v zoufalství vyzkoušela i po internetu rozšířený trik se lžící, kterou fikaně zasunete pod skořápku a vajíčko díky lžíci jednoduše a snadno vyloupnete. No… jsem asi tatar, ale málem jsem si tou lžící přefikla vajco na dvě půlky. Jen tak tak jsem to vybrala a napůl napůlené vejce jsem přimáčkla k sobě s velkým oddechnutím, že to ještě šlo. Toť tolik k epizodě s vejci vařenými natvrdo. Garantuji vám, že oloupat vařená vejce je to úplně nejtěžší na celém tomto receptu. 😂😂😂
V Tescu mě ještě potěšili zlevněnou červenou cibulí, která bývá zpravidla mnohem dražší než klasická žluťačka, ale… co si budeme povídat, je pro oči prostě krásnější. 😊 Nabagrovala jsem si jí celý pytlík s tím, že ji podusím a přidám k příloze. Rané brambůrky jsou sice výtečné, ale jsou poněkud suché (pokud si je nepřelejete máslem), takže se k nim na balzamiku dušená cibulka náramně hodila.
Jo a recept je čistě bezlepkový a navíc i odlehčený, dalo by se říct fitness, pokud nemáte osypky z vepřového masa. Samozřejmě, dá se použít i o něco dietnější mleté krůtí nebo kuřecí.
Ňamky, co tam nutně musí být (rozpis na 7 porcí):
- 1 kg mletého masa (já měla vepřové)
- 7 vajec vařených natvrdo
- 2 hrsti lístků z kopřiv (cca 15 středních kopřiv)
- 3 vejce
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- sezamové semínko
- pohanková mouka
- sůl
- voda
- hřebíček mletý
- 7 velkých červených cibulí
- 3 lžíce balzamikového octa
- černý pepř
- rané brambory (cca 230 g/porce)
Bez těchhle pomocníčků se neobejdete:
- plech na pečení 2×
- pečpapír
- mísa
- 3 talíře na trojobalování
- nůž, obracečka
- prkénko
- hrnec
- pánev
Připraveno na netradiční bezlepkový trojobal – místo strouhanky jsem použila zlatá lněná semínka. Kdo nejste líný, předem si je nadrťte, tělo si z nadrcených semínek vezme více živin. 😇